26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Nečasova vláda a jaderná energetika

10.8.2010

Koaliční vláda ODS, TOP 09 a VV představila programové prohlášení. Jaká bude politika nové vlády v oblasti jaderné energetiky?

Porovnáme-li příslušné pasáže programového prohlášení nastupující vlády Petra Nečase s programovým prohlášením vlády Mirka Topolánka, okamžitě odhalíme zásadní změnu v názoru na budoucí směřování jaderné energetiky:

„Vláda bude podporovat ekologicky čisté výroby energie, tedy jadernou energetiku a efektivní obnovitelné zdroje, které mohou též významně přispět k posílení energetické bezpečnosti ČR, tedy ke snížení energetické závislosti ČR na cizích zdrojích.“

Je všeobecně známo, že v programovém prohlášení Topolánkovy vlády se objevila formulace ve smyslu „vláda nebude plánovat a podporovat výstavbu nových jaderných bloků“, a to na základě tehdejšího politického licitování s Bursíkovou Stranou zelených v rámci koaličních rozhovorů.

Jak je vidět z výsledků voleb, tak tehdejší převeliké úsilí Martina Bursíka na prosazení jednoho z mediálních sloganů radikálního křídla západoevropských Zelených do programového prohlášení Topolánkovy vlády nepřineslo kýžený efekt, tj. zvýšení voličského potenciálu. Naopak podle názoru autora po tomto „velkém vítězství“, jak bylo tehdy v médiích mnohdy prezentováno, zelení začali neodvratně sklouzávat do argumentační pasti, kterou si sami předtím připravili svými mediálními prezentacemi.

Po takto veřejně deklarovaném odhodlání výrazně ovlivňovat budoucí energetickou politiku státu se mnozí občané začali logicky ptát, z čeho tedy budeme v České republice vyrábět energii, když nechceme nové jaderné elektrárny, nechceme nové uhelné elektrárny (protože platí „nepřekročitelné“ limity na těžbu uhlí), plyn musíme dovážet za světové ceny (přičemž ne vždy je zaplacení postačující podmínkou pro zajištění dodávek) a obnovitelné zdroje v českých podmínkách vždy budou zdroji spíše doplňkovými. A to ještě navíc za situace, kdy zelení v rámci silně medializované kampaně za ochranu globálního klimatu požadují radikální omezování emisí skleníkových plynů, především CO2, který jen tak mimochodem rovněž vzniká při spalování plynu a biomasy, které sami zelení ve svých energetických koncepcích tak vehementně protlačují...

Racionálně přemýšlející lidé, samozřejmě i ti profesně zcela mimo energetiku, brzy pochopili, že vyřazením jaderné energetiky z energetického mixu zelení sestavili rovnici, která nemá v českých podmínkách rozumně technicky dosažitelné a ekonomicky smysluplné řešení.

Nechme však minulost spát a vraťme se k nastupující vládě. Konkrétní záměry v oblasti jaderné energetiky jsou formulovány následovně:

„Vláda bude podporovat výstavbu nových bloků jaderné elektrárny Temelín a modernizaci jaderné elektrárny Dukovany, včetně navazujících liniových staveb, v rámci vyváženého energetického mixu. Bude pokračovat v transparentním postupu vyhledávání místa pro úložiště jaderného odpadu včetně podpory jiných možností vedoucích k jejich likvidaci.“

Nezbývá než doufat, že energetika se definitivně navrací do normálního stavu, kdy je programové prohlášení vlády v souladu s platnou energetickou koncepcí státu.

A můžeme si počkat na to, jak vláda Petra Nečase bude programové prohlášení reálně naplňovat.

Převzato z Nejedly.blog.idnes.cz se souhlasem autora