19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Miloš Zeman, těžce nemocný člověk

22.10.2021

Kritika postupu kanceláře prezidenta je drtivá a pochopitelná. Nicméně nezapomínejme, že si své spolupracovníky vybral Miloš Zeman dobrovolně a oni postupují tak, jak si přál.

Současná situace s českým prezidentem je hodna absurdního divadla. Zeman podepíše listinu o svolání nové poslanecké sněmovny na termín 8. 11. 2021 a grafologové nám na základě jeho podpisů v minulosti poskytují „zasvěcené“ komentáře, že to Zeman (ne)podepsal. Někteří už dokonce podali trestní oznámení. Předseda končící poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO hovoří o tom, že u Zemana pobyl šest minut a zdál se mu při smyslech, načež ÚVN pošle na žádost předsedy senátu zprávu, že Zeman není schopen vykonávat žádnou pracovní aktivitu. Mimochodem, údajný Zemanův osobní lékař na mikrofony a kamery prohlásí, že nesmí podávat informace, pokud k tomu prezident nedá souhlas, a na žádost předsedy senátu poskytne informaci, že Zeman nemůže vykonávat pracovní povinnosti. Řekl bych minimálně „zajímavé“ či „zvláštní“.

Zdravotnímu stavu Miloše Zemana se věnovala i diskuse v pořadu Události, komentáře 18. 10. 2021 na ČT24. Za hnutí ANO přišla místo dříve oznámeného poslance předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová, za lidovce byl přítomen Marek Výborný, předseda jejich poslaneckého klubu, a za STAN senátor Zdeněk Hraba. Všichni přítomní unisono zkritizovali vystoupení kancléře Vratislava Mynáře, Schillerová „zdrženlivě“, oba pánové tvrdě a nekompromisně. Schillerová navíc označila Vondráčkův postup za „chybu“ a prohlásila, že Vondráček zřejmě nebude kandidátem hnutí ANO na místopředsedu sněmovny. To byla zřejmě nejzajímavější informace této diskuse. Navíc lze konstatovat, že Schillerová bude vystupovat mnohem obezřetněji než její předchůdce a bude mnohem smířlivější a diplomatičtější.

K situaci se vyjádřil i Jiří Paroubek, bývalý předseda ČSSD a člověk, který podle některých sociálních demokratů způsobil chybnou předvolební taktiku, a proto se socialisté nedostali do poslanecké sněmovny. Paroubek se naopak Mynáře zastává s tím, že dal „ráznou odpověď“ na politikaření senátu. Tvrdí, že se Zeman uzdraví a že nás ještě překvapí. Pokud ale ÚVN tvrdí, že prognóza vývoje zdravotního stavu není dobrá, je to spíše Paroubkovo zbožné přání. Co se chybné strategie ČSSD týče, nelze nepřipomenout, že právě Zeman vyzýval sociální demokracii k předvolební koalici s hnutím ANO a předseda Jan Hamáček to odmítl. Možná, že i tam lze hledat důvod neutěšené situace dnešní ČSSD. Naopak koalice SPOLU zachránila lidovce a TOP 09 před propadem.

Osobně jsem přesvědčen, že politikaření kolem prezidentova zdravotního stavu je i důsledkem Zemanovy politiky od roku 1989. Miloš Zeman prostě svou rétorikou spoustu voličů naštval, pak se „nečekaně“ spojil s Václavem Klausem v opoziční smlouvě a nakonec dokázal zúročit rozhodnutí poslanecké sněmovny o změně způsobu volby prezidenta a porazil v přímé volbě Karla Schwarzenberga a v druhé volbě Jiřího Drahoše. Po druhém zvolení prezidentem si navíc dovolil říci před svými příznivci, že dalších pět let je jejich. Ihned po jeho opětovném zvolení už začaly kolovat vtipy takzvaného černého humoru, že nás čeká další státní pohřeb. Jeho zdravotní stav se za poslední rok a půl jenom zhoršoval a dnes se můžeme pouze dohadovat, zda se dokáže ještě dostat do stavu, kdy by mohl vystoupit na veřejnosti.

Samozřejmě to, co dnes vidíme, je součástí boje o moc. Aktivace článku 66 je prostředkem, jak zabránit nejen ústavní krizi, ale také jak podpořit nově vznikající koalici, protože právě ta chce mít nového předsedu poslanecké sněmovny, na něhož přechází část prezidentských pravomocí při jmenování vlády. A čas už zřejmě na straně Miloše Zemana není.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz