28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


POLITIKA: Konec chameleona

29.5.2012

Policie to nebude mít s prokazováním úplatku středočeskému hejtmanovi až tak jednoduché, jak se na první pohled zdá

Sedm v krabici v českých je pro středočeského hejtmana Davida Ratha definitivní tečkou za jeho politickou kariérou. Politických stran stihl vystřídat několik, na levém i pravém spektru, jeho angažmá v ČSSD ale podle všeho bude posledním. Samotné zatčení Davida Ratha a dalších sedmi lidí nicméně až takové překvapení nebudí.

Tajemný informátor

Okolo středočeského hejtmanství se totiž podezření kvůli podivným veřejným zakázkám točí delší dobu. Za přibližně dvanáct měsíců do letošního ledna vyhlásil Středočeský kraj jedenáct užších tendrů za více než 650 milionů korun a pouze dvě otevřená výběrová řízení za 32 milionů. Celkem se za Rathova úřadování proinvestovalo na zakázkách téměř tři a půl miliardy korun.

Některé zakázky dostala jako administrátor na starosti firma Executive Project Group (od založení v roce 2006 až do ledna 2008 nazvaná Zagolia, od srpna 2010 dodnes ML Compet), která kdysi patřila Filipu Bušinovi spojovanému jak s bývalým hejtmanem Petrem Bendlem, tak jeho nástupcem Rathem. Bušina se ze společnosti podle údajů obchodního rejstříku v roce 2008 stáhl. Bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek v této souvislosti naznačil, že právě Bušina, který je stíhán za daňové úniky, může být v kauze Rath policejním informátorem.

"S danou kauzou nemám nic společného. Na středočeském krajském úřadě a jednotlivých oblastních nemocnicích Středočeského kraje jsem naposledy byl v roce 2009, měsíci červnu. Velice mne mrzí, že Jiří Paroubek si dovolí předestírat teze, že figuruji jako zhrzený informátor či cokoliv jiného (bez jakéhokoliv důkazu) za účelem devastace Davida Ratha. Rád bych se v této souvislosti zmínil, že v záležitosti svého obvinění jsem před rokem prostřednictvím svého právního zástupce podal návrh na zastavení trestního stíhání, o kterém do dnešního dne nebylo rozhodnuto. Navíc jsme v této záležitosti podali v březnu stížnost na postup dozorového státního zástupce. V současnosti se nacházím na měsíční stáži na Moskevské státní univerzitě v rámci doktorandského studia, o kterém byla policie informována," reagoval na otázky týdeníku Euro Bušina.

Lepilovy miliony

Bušinovu firmu Executive Project Group později ovládli sociální demokrat a šéf ČSSD Praha-východ Miroslav Lepil a místostarosta obce Ohrobec za ODS Pavel Makovský. Stoprocentním vlastníkem ML Competu je od srpna 2009 Lepil.

Společnost zajišťovala například výběrová řízení na opravu buštěhradského zámku (215 milionů), pro příbramskou nemocnici (v roce 2010 stavební práce za 163 milionů korun; v roce 2011 šlo též o stavební práce, rozhodovat měla nejnižší nabídka), mladoboleslavský špitál (v roce 2011 zakázku v hodnotě 450 milionů vyhrála neznámá izraelská firma, ale fyzicky stavěla společnost Chládek a Tintěra) a kladenskou nemocnici (v roce 2011 zajišťovala soutěž na dodávky elektrické energie pro rok 2012, v roce 2012 rekonstrukci bloku C za téměř 230 milionů korun). To budou případy, na které se policie zcela jistě zaměří.

Administraci výběrových řízení posléze převzala společnost Erinyes, jež byla přejmenována na společnost s ručením omezeným Aveza. Původním vlastníkem byl Lepilův ML Compet, jediným majitelem je nyní Věra Bohuslavová, která nikdy předtím nepodnikala a její účast vzbuzuje podezření, že jde o bílého koně, jenž má zakrýt identitu skutečného majitele.

Dozorující státní zástupkyně Lenka Bradáčová nechtěla potvrdit, zda Lepilovo jméno figuruje na seznamu podezřelých. Uvedla pouze, že nikdo z podezřelých se nenachází mimo republiku. "K případu se nebudeme více vyjadřovat," dodala Bradáčová. Někdejší šéf představenstva ML Competu Pavel Makovský Euro.cz sdělil, že je v USA a vrací se koncem května. Miroslav Lepil svůj mobilní telefon po celý týden nezvedal.

Překvapivá policejní jistota

Podezřelých osob i společností se kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha točilo více než hodně. Má však policie a státní zastupitelství dostatek indicií k tomu, aby si Rath za korupční chování poseděl nějaký čas ve vězení? Klíčové budou hlavně přímé důkazy, že si hejtman vědomě vyzvednul v domě šéfky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové úplatek. Obhájce Ratha Adam Černý prozatím hraje s jedinou kartou, kterou má v ruce: že prý jeho klient netušil, co se v krabici od vína skrývá. Určitě padne i něco v duchu, že do podobné situace by se mohl dostat každý.

Když policie minulý týden po odchodu z domu Pancové Ratha zatýkala, musela mít stoprocentní jistotu, že si nese inkriminované peníze. Jinak by se totiž vystavovala skandálu s nedozírnými důsledky. A informaci o převzetí údajného úplatku Rathem mohla policie získat pouze díky dvěma možnostem: mikrofonům či kamerám nainstalovaným v domě Pancové, anebo prostřednictvím přímého svědka setkání se zpravodajskou technikou.

Zajímavostí rovněž je, že k vyšetřování případu by mělo být místně příslušné středočeské Krajské státní zastupitelství. Případně pražské Vrchní státní zastupitelství, a to s ohledem k tomu, že v případu jde o peníze z evropských fondů. Náměstkyně ústeckých žalobců Lenka Bradáčová se však zatím případu ani náznakem vzdát nehodlá. Podle informací týdeníku Euro až do minulého pátku neposkytla jakékoli bližší informace o případu ani šéfovi středočeských žalobců Martinu Staňkovi, ani Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze, které by mělo nad vyšetřováním držet dohled. "Kauza vznikla na základě trestního oznámení, které bylo podáno na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně, a to následně rozhodlo o tom, že věcně i místně příslušné je naše státní zastupitelství. Není to tedy tak, že bychom se my zaměřili na nějakou osobu," argumentuje Bradáčová.

Týdeník EURO 21/2012, 21.5.2012