19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Klín mezi vládou a obcemi

29.5.2020

O investicích by měly rozhodovat hlavně města a kraje

Covid-19 nezacvičil jen s naším zdravím a ekonomikou, ale vrazil také klín mezi vládu a obce. Stát už dnes v rozpočtu na rok 2021 počítá s 300miliardovým schodkem a toto číslo nemusí být konečné. Je rozumné, že myslí zejména na občany – ať už v rolích zaměstnanců, nebo podnikatelů. Otázkou ale je, nakolik musí přenášet tíži podpůrných opatření i na místní samosprávy.

Nejde přitom jen o 40miliardový bonus pro OSVČ a malá „eseróčka“, na němž se obce na úkor svých daňových výnosů nechtějí podílet. Vždyť obcím, ve kterých se na skoro tři měsíce umrtvil život, koronavirus sníží příjmy z daní. Spolu s kraji by podle odhadů mohly přijít o 30 miliard. Přitom leckde musely nečekaně utrácet za ochranné pomůcky.

I když se ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) tváří, že by starostové měli být vděční za materiální pomoc od státu, dobrá polovina z nich tvrdí, že neviděli ani roušku, ani kapku dezinfekce. Řada radnic rovněž finančně podporovala sociální služby nebo místní živnostníky.

Ministryně se spoléhá na to, že v posledních pěti letech daňové příjmy měst rostly o 44 % a krajů o 50 %. Jenže polovina obcí, přesněji 3260 z nich, měla koncem loňského roku na účtech méně než osm milionů korun. Větší úspory mělo 135 velkých sídel, těm se podařilo dát do rezerv kolem stovky milionů. Sedm největších měst včetně Prahy mělo na běžných účtech na konci loňského roku skoro 175 miliard.

Podle průzkumu Svazu měst a obcí bylo v sídlech napříč republikou v důsledku koronavirové krize zrušeno deset tisíc investičních projektů za osm a půl miliardy a odloženo 23 tisíc dalších za více než 27 miliard.

Ne každá malá obec má štěstí na zazobané obyvatele platící daně jako třeba šumavská Modrava. V těch to odskáčou nejvíce. Nemají na mosty, školy ani čističky odpadních vod. Ale i bohatá Praha si stěžuje, že ji řádění viru vyjde na 12 miliard. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) z toho vyvodil, že nepůjde zahajovat nové investiční akce.

Podobně uvažuje Kolín, který přijde asi o 47 milionů. Plzeň už oznámila, že odkládá investice za půl miliardy a ruší projekty za dalších 170 milionů. Zlín oznámil pozastavení investic za čtvrt miliardy. Brno vyčíslilo propad daňových příjmů na více než miliardu a rovněž se chystá omezit investice. Jedním z mála měst, která zatím škrty neplánují, je Ostrava.

Přesto ministryně Schillerová vyzývá samosprávy, aby sáhly do rezerv a investovaly. Z hlediska firem i občanů a jejich zaměstnanosti to je nezbytné. Kabinet se ale nesmí tvářit, že on nic, on muzikant, a radnice nechť se postarají, jak umějí.

Smysl by mělo, aby sám povolil kohoutky. Jeho klíčová odpovědnost je za financování sociálního systému. Pokud ale jde o investice, ty by měly být co nejvíc decentralizovány a rozhodovat by o nich primárně měly obce a kraje.

Dobrá zpráva je, že pro ně resorty chystají dotační výzvy. Senátoři zase navrhují, aby kraje ze státního rozpočtu dostaly zvláštní podporu ve výši 400 korun za každého obyvatele a obce ve výši 1000 korun. Jinou cestou může být úprava rozpočtového určení daní.

Dnes si svoji kapsu hlídá vláda i municipality. Tu a tam to může zajiskřit i uvnitř politických stran. Letos nás čekají volby krajské, za rok sněmovní. Přesto by ale společný zájem měl převážit. A nikdo nemůže popřít, že o investičních potřebách toho vědí nejvíc starostové. Proto by na ně nemělo být osazenstvo Strakovky jako na cizí.

Autor působí na Masarykově demokratické akademii (blízké ČSSD)

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus