19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Kdo prý bude prezidentem?

28.6.2022

Na hradní křeslo si dělá zálusk mnoho kandidátů. Všechny spojuje jedna myšlenka – uspět v prezidentské volbě. Když budou tedy do oné pomyslné arény vpuštěni. Agentury se předbíhají v hodnocení šancí jednotlivých kandidátů a zveřejňují jejich odhady, jakkoli se pohybují rozmezí desítek procent. Nechápu ovšem, jaká mají pro hodnocení kandidátů kritéria. A o motivaci voličů toho tedy moc nevíme, byť agentury zveřejňují procenta případné podpory. Ale proč budou toho či onoho kandidáta podporovat? To se bohužel nedozvídáme.

Píši kandidátů, protože o kandidátkách (ženách) se toho nepíše moc. Jen, že je prý škoda, že pravděpodobně do prezidentského křesla neusedne žena. Protože žena by se tam prý více hodila (s poukazem na slovenskou Čaputovou). Pohlaví samozřejmě nerozhoduje, byť jistě hraje svoji roli. Ženy jsou obyčejně méně konfliktní a diplomatičtější.

Mezi námi nikdo není schopen odhadnout kdo a jak, se kam hodí. Jen je mi divné, proč se komentátoři nezajímají o předpoklady budoucích uchazečů o prezidentský stolec. Mám tím na mysli především jejich znalosti a zkušenosti.

Asi muž, který nasával (deformované) znalosti o historii této země poprvé při Politickém školení mužstva v armádě ČSSR, toho zřejmě neví o moc více než absolvent socialistické průmyslovky. Pohybuji, že by oba tito kandidáti doháněli své potřebné vzdělání po večerech. Tedy jiné než předepsané. K jiným kandidátům právem existuje plno výhrad, jakkoli Babiš ještě kandidaturu neohlásil. A pokud si je schopen to sebekriticky uvědomit, dospěl by k názoru, že je v jeho bytostném zájmu, aby tak nečinil.

Samozřejmě, prezident by neměl mluvit ve frázích, měl by hovořit zasvěceně a s přehledem, navíc by měl umět do každého projevu vložit i „několik vlastních myšlenek“. To se totiž pozná. Prezidentská kandidátka či kandidát by měli mít kultivovaný jazyk, dále značný přehled o mezinárodních vztazích a měli by působit vstřícně a sympaticky již na první pohled. O jazykové vybavenosti nemluvě.

Tedy proč nehodnotíme kandidáty podle výše uvedeného? Hned by někteří odpadli, byť v našem soukromém hodnocení. Našli bychom i jiné, avšak ti by neobstáli v dalších kritériích.

Jsou tedy vůbec nějaká kritéria? Jsou. Avšak nepatří mezi ně to, jestli je někdo žena nebo muž. Že by se žena vyjímala v hradních prostorách lépe? Každá žena by se v nich vyjímala lépe. Takže to také nemůže být kritériem.

Co tedy by mělo tím kritériem, tedy těmi kritérii být? Těžko je pojmenovat. Mám obavy, že žádná kritéria nebudou. A když, tak hodně vágní. Podle toho bude vypadat i výsledek volby. Rád bych se ovšem mýlil.