18.5.2024 | Svátek má Nataša


POLITIKA: Kauza Livie Klausové

8.4.2013

aneb Kdo je tu za amatéra?

Správná poznámka: "Dobře to není a nevím, kdo s tím šel první do médií." Europoslanec Jan Zahradil pro ČTK v kauze Klausová – velvyslankyně na Slovensku. Je důležité, kdo byl první?

Nebylo by, kdyby prezident Zeman tak rád nešermoval pojmy jako profesionalista a amatérismus. Ten druhý adresuje těm, kdo nepatří do jeho fanklubu. A naopak.

Jak to tedy bylo? Běžný občan (autor blogu) má k dispozici pouze veřejné zdroje. Tedy média. Vše začalo dvacátého osmého března. Ve sdělovacích prostředcích se objevila zpráva, že Miloš Zeman si přeje jako ambasadorku v Bratislavě Livii Klausovou.

Je to pravda, nebo spekulace? Tak se jistě ptali mnozí z nás znalí alespoň povšechně diplomatických zvyklostí. Nesčílněkrát kompetentní osoby na podobné otázky odpovídaly, že dokud nebude osoba velvyslance dohodnuta s protistranou, nelze říci nic jiného než "no comment".

Byl to Miloš Zeman, kdo se zachoval neprofesinálně, nebo Karel Schwarzenberg? Prezident tím, že jako první vypustil jméno bývalé první dámy do éteru, nebo ministr zahraničí – tím, že jméno Livie Klausové komentoval?

Dilema ve stylu slepice, nebo vejce? Co bylo první?

Odpověď najdeme na několika webech, které onoho 28. 3. citovaly Hanu Burianovou. Ta pro server České noviny.cz uvedla:

"Prezident republiky Miloš Zeman by si přál Livii Klausovou na pozici velvyslankyně na Slovensku. Více nebudeme v tuto chvíli komentovat."

Kdo je Hana Burianová? Tisková mluvčí českého prezidenta.

Teprve pak jsme v médiích četli, slyšeli a viděli vyjádření ministra Schwarzenberga, který se k tomuto prezidentovu přání postavil záporně. Měl si tak počínat, nebo se zachovat diplomaticky a novináře odbýt obligátním "bez komentáře"? Můj osobní názor: "bé" je správně.

Nicméně další z psudobouří v českém politickém rybníku byla na světě. A na řadu přišly lekce na téma Profesionalita vs amatérismus.

Nejprve se k celé věci vyslovil premiér. "Politický profesionál ví, že jakákoli jednání o velvyslancích jsou vedena v klasifikovaném, tedy utajeném režimu. Politický profesionál nahlas, do chvíle, než je velvyslanec schválen, o tom zásadně důsledně nemluví, nekomentuje a neuvádí žádná jména. Pokud se někdo chová jinak, je v této oblasti politický amatér."

Koho tím šéf kabinetu myslel. Svého ministra? Prezidenta? Oba? Myslet si můžeme, co chceme. Nečas nikoho nejmenoval.

Lekce druhá. Český prezident během návštěvy na Slovensku na otázku k tomuto tématu odpověděl: "Moji část odpovědi začnu citací českého premiéra Petra Nečase, který asi před čtrnácti dny správně prohlásil, že k této otázce se veřejně vyjadřuje, dokud jednání neskončí, pouze amatér. Já jsem, jak známo, odmítl tuto zprávu komentovat." Konstatoval, že šéf české diplacie vydává každý den ke spekulacím o dosazení Livie Klausové na post velvyslankyně na Slovensku tisková prohlášení a dodal: "Posuďme tedy míru amatérismu nebo profesionality v závislosti na takzvaném Nečasově kritériu."

Jako obvykle, hezky řečeno, kníže opět vypadá jako trotl. Ano, ministr zahraničí se opakovaně vyjadřovat k těmto spekulacím nemusel. Nebyl to ale on, kdo s tím začal. A jsou to vůbec spekulace?

Poněkud se v té přestřelce Mezi Hradem a Černínem zapomnělo na Hanu Burianovou. To ona 28. března dopoledne (server Deník.cz má u té zprávy časový údaj 10:37) jako první vyslovila jméno Livie Klausové v souvislosti s představou prezidenta o obsazení postu šéfa českého zastupitelského úřadu ve SR. Jistě nikoli bez vědomí Miloše Zemana. Nebo ano?

Ať či onak, prezident při rozdávání dehonestujících nálepek by se mohl čas od času podívat do zrcadla a na počínání nejbližších členů svého týmu.

Jinak řečeno, zachovala se v této záležitosti amatérsky hradní tisková mluvčí, nebo také prezident republiky?

Stejskal.estranky.cz