2.5.2024 | Svátek má Zikmund


POLITIKA: Jsem šťastný, že Šťastný odchází z ODS

26.8.2013

Zlobivé dítě ODS a velký obdivovatel zakladatele ODS Václava Klause Boris Šťastný, oznámil, že ukončil své členství v ODS a dále se bude věnovat plně tomu, aby se Václav Klaus aktivně vrátil do politiky.

Vystupování poslance Šťastného v posledních několika letech bylo ve znamení odporu vůči politice ODS. Šťastný neustále vyzýval k "návratům" ke kořenům, kroky ODS označoval za "zradu pravicové politiky", v parlamentu sice nakonec vždy hlasoval s ODS, ale povyk, který kolem toho vždy byl, rozhodně ODS kladné body nepřinesl.

Nechci se nijak zvlášť zabývat ani jeho "protikuřáckými" návrhy, které patřily vždy k těm nejmilitantnějším a, ač sám jsem nekuřák, působily na mne vždycky jakoby z jiného světa. Světa, který by rád zákony ordinoval všeobecné dobro a blaho a určoval současně, co tímto dobrem a blahem je. Byly to prostě návrhy vysoce levičácké a jejich největším kritikem v ODS byl senátor Kubera (pravda, kuřák, ale i on se nedokázal ubránit tomu, aby si nepokládal řečnickou otázku, co že to pan Boris Šťastný v ODS vlastně pohledává).

Šťastný tedy v ODS končí. Jako dlouholetého voliče ODS mne jeho rozhodnutí nepřekvapuje, a to ani tom načasování. V souladu s míněním řady mých známých, voličů ODS, si strana může trošičku oddechnout, protože právě postava Borise Šťastného iritovala mé známé a sympatizanty ODS do té míry, že uvažovali o tom, že již ODS volit nebudou. Příčinou bylo i jeho vystupování v pražském zastupitelstvu, které rovněž oslabovalo pozici ODS na magistrátě a částečně se i podílelo na konci primátora Bohuslava Svobody.

Sen o návratu Václava Klause do "velké politiky" je argumentačně částečně založen na úspěchu návratu jeho někdejšího rivala Miloše Zemana do vysoké politiky. Zapomíná se však, že Zeman si dobrovolně uložil dlouhou politickou karanténu, během níž se na jeho praktické politické kroky většině národa podařilo zapomenout, a vrátil se ten samý jízlivý Zeman podbízející se "dolním deseti miliónům" voličů. To Václav Klaus má za sebou deset let prezidentské funkce, jejíž závěr mu totálně nevyšel. Navíc je jeho nedávný odchod z funkce prezidenta ještě příliš čerstvý a poptávka po jeho návratu do vysoké politiky je okrajová. A, jak alespoň tušíme, Klaus se chce vrátit jako vítěz a ne jako poražený. Někteří spekulují o tom, že by kandidoval příští rok do Evropského parlamentu (není jasné, v jaké formaci), možná by se mohl ucházet na podzim příštího roku o křeslo senátora.

Opravdu si nejsem jistý, zda dá Klaus Šťastnému příležitost "být u toho".

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz