26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Jak Bohuslav nad nezaměstnaností zvítězí...

20.2.2013

Žijeme to ve zvláštním období. Opustili jsme socialistickou cestu do Severní Koreje, abychom se po maličkém ohlédnutí po svobodné společnosti zcela nepochybně vrátili zpět na téměř původní místo. Nějaký měsíc po sametovém přeskládání nomenklaturních kádrů v mocenských pozicích to sice chvíli vypadalo na malý posun vpřed, ale čím víc vycházejí na povrch zákulisní detaily celého "revolučního" procesu, je nad slunce jasné, že se jen ohrada přemalovala jásavými barvami nadnárodních koncernů či polostátních monopolů a ovcím bylo laskavě dovoleno hlasitěji bečet.

Místo budování společnosti založené na nedotknutelných právech, svobodách i majetku každého jednotlivce s hospodářstvím postaveným na principech rovné soutěže a volného trhu, kteréžto faktory byly vždy v historii hybnou pákou prosperity a bohatství, byl nám politickými mocenskými silami vnucen jakýsi hybrid socialismu a kapitalismu, jakási "vykomunikovaná" bájná třetí cesta, po které prý konečně dojdeme k vysněnému blahobytu a sociálním lepším zítřkům.

A této společenské stezce také odpovídají myšlenky a činy našich politických představitelů. Zatímco vládnoucí sociální demokracie pod vedením Petra Nečase nekoncepčně lavíruje v daňovém systému, předstírá boj proti korupci a "snižuje" zadlužování roční sekerou ve výši přes 100 miliard korun, aniž by uvedla v život alespoň jednu jedinou zásadu ekonomického liberalismu, kterými se oháněla ve svých volebních programech, extrémisté nalevo od Kalouskovy excelovské tabulky předvádějí národu, jak by na to vyzráli oni.

Příkladem je předseda komunistické partaje s krycím názvem ČSSD Bohuslav Sobotka. Zcela v duchu odkazu svých předchůdců vysvětlil v OVM národu, že zdroje pořád jsou a jen on a soudruzi z jeho strany je dokážou najít, správně přerozdělit a zahájit tak vítěznou bitvu s nezaměstnaností a všemi dalšími problémy našeho skomírajícího národního hospodářství. Už si asi jen počkáme na nový výstřej z Aurory a zase bude dobře!

Tento plod parlamentního skleníku si však vůbec neuvědomuje realitu života. Možná mu někde na stranickém školení přečetli něco z Keynese a celé politbyro pak jako kolovrátek začalo opakovat mantry o tom, jak se musí ten hloupý kapitalistický volný trh "moudře" řídit z teplých kanceláří lidí, kteří v životě nepoznali úskalí drsné praxe, možná si opravdu myslí, že peníze se někde líhnou jako čísílka na jeho výplatní pásce z erárního ropzpočtu. A tak nám kavárenský teoretik sociálních smírů, investičních pobídek, čerpání evropských grantů či přerozdělování chce radit, jak napumpovat miliardy do zadřených kol ekonomiky a prodanit, prodotovat a proregulovat se k prosperitě.

V normálním světě by byl k smíchu a svoje bludy by mohl hlásat leda tak v cirkuse jako zábavnou vložku mezi vystoupením slonů a žonglujících opiček. Nikoliv však, bohužel, v současné realitě. Nejenže jeho výplody společnost akceptuje jako racionální variantu ekonomického rozvoje, ale ve volební demokratické většině je dokoce preferuje. Většina elektorátu totiž přijala za svou tezi, že prostě zdroje jsou, budou a nikdy nevyschnou. Většina elektorátu přijala tezi, že vybudujeme dobro silou moci a za cizí peníze. A Bohuslav Sobotka a jemu podobní jsou jejich světlem na konci tunelu.

Světlem jásavým, oslňujícím, vítězným. Je to přeci všechno tak prosté. Sebrat někomu těžce vydělané peníze a tyto cizí peníze pak rozdělit mezi soudruhy spolubojovníky za lepší svět. Tak se vyřeší nezaměstnanost, růst HDP, dluhy, sociální smír, nároky kulturní fronty, globální oteplování, multikulturní soužití, všechno. A když bude nejhůře, zavedeme stoprocentní daň, znárodníme, sepíšeme tisíce nových zákonů, povoláme armádu úředníků a policistů. Všichni budeme pracovat pro stát -, socialismus nebo smrt! Kruh se opět uzavírá.

Kdo tedy věří Bohuslavu Sobotkovi a zdá se mu, že žije z ruky do huby, neboť se mu jaksi nedostává peněz, může to zkusit dle jeho návodu. Bydlíte v přízemním domku 3+1? Vyžeňte jej do štoku! Skočte k lichváři a půjčete si dva milióny na stavbu. Nevadí, že patro nepotřebujete. Rodina bude mít chvíli pocit dostatku peněz a rozhodně se vám zvýší rodinný HDP. Také budete mít všichni práci, žádná domácí nezaměstnanost. Na střechu můžete pořídit solární panely. Bude to velmi ekologické a ještě třeba dostanete nějakou dotaci, když si předtím znovu půjčíte minimálně 50 % pořizovací hodnoty. Do nepotřebných prostor pak můžete nastěhovat několik multikulturních nepřizpůsobivých přátel. Také jste zvítězili nad všemi problémy lidsta, stejným způsobem jako předseda Sobotka. Pohoda?

Chtěl bych se jenom Bohuslava zeptat. Jak dlouho dokáže rodina, která si zvykla přežívat za cizí peníze, za peníze z těch imaginárních zdrojů, které jsou, přežít? Co bude dělat, až znovu nebude na večeři? Postaví další patro? Kdo to bude do nekonečna financovat? Budou to muset sanovat sousedé pod hrozbou kriminálu? Nebo snad konečně otevře šrajtofli, naplněnou "odměnami" za tuto populistickou hovadinu uváděnou v praxi, i Sobotka a jemu podobní ekonomičtí "odborníci"?

Převzato z Kriz.blog.idnes.cz se svolením autora