7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Jak Bohuslav nad nezaměstnaností zvítězí...

Žijeme to ve zvláštním období. Opustili jsme socialistickou cestu do Severní Koreje, abychom se po maličkém ohlédnutí po svobodné společnosti zcela nepochybně vrátili zpět na téměř původní místo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 20.2.2013 19:25

Brilantní, 1***

V. Ondys 20.2.2013 17:20

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

http://dotsub.com/view/01ad2718-073c-474a-ac40-c7a72e199d55

Dobře si to pamatujte, a když Vám někdo z nedokonalých lidí začne nabízet dokonalý společenský systém s největší lidumilností, okamžitě ho nakopněte rovnou do zadku v zájmu svý kapsy i bezpečí! :))))))))))))))))))))))))))))))) Lidskej mozek stagnuje po tisíce let ve svým vývoji a lidi ve skupině se k člověku furt chovaj jako absolutní šílenci!

Geny, které rozvíjí inteligenci, patrně způsobují duševní poruchy s typickým projevem v chování lidí odkazujících se tupě na mínění většiny stejně postižených.

A. Holík 20.2.2013 17:10

Hm ..

U nas je to jedno .. problemy nechce resit zadna strana .. maji jine starosti ..

K. Voráček 20.2.2013 15:59

Ještě tak rozpoznat, co se vlastně děje, že?

Autorovi zjevně uniká maličkost. Svět jeho představy o ekonomice uplatňoval desítky let. Končí to nekončící krisí. Ony všechny ty systémy stojící výhradně na tržních zákonech, bez  omezení, bez minimální regulace prostě selhaly. Zná jen jedno řešení, je velmi lákavé, protože je jednoduché. Prostě zrušit i poslední zbytky omezení, pravidel, morálky. Pak už to bude fungovat... Odvolávat se na minulost, kdy vždy neomezovaná svoboda vedla k úspěchu, je samozřejmě velmi přesvědčivé - šlo se od války k válce! Je to jeho cíl, nebo je tak krátkozraký?

Myslím, že potřebujeme systém, kde budou stanoveny meze. Musíme hledat, kam až nechat působit svobodné podnikání, kde ho již omezovat, (nejde-li to jinak). Například nedovolit dovoz zboží, které bylo vyrobeno v podnicích, kde lidé nemají sociální a zdravotní pojištění, zákonnou dovolenou. Nechme svobodnou soutěž ve vynalézavosti a pracovitosti lidí, ale ne v jejich týrání a zneužívání. 

Autor zastává krajní názor. Je na opačném pólu, než primitivní bolševici. To není moje káva...

M. Kosejk 20.2.2013 16:11

Re: Ještě tak rozpoznat, co se vlastně děje, že?

a) svět není v krizi - v krizi je jen euroamerická civilizace.

b) euroamerická civilizace se dostala do krize právě díky prosazování naprosto opačných vizí, než o jakých mluví autor článku (např. v USA bankovní krizi nastartovala levičácká vize, že i americká uklízečka má mít právo na hypotéku - a ztráty bank že zaplatí stát). 

c) uplatňování těchto levičáckých destruktivních vizí je možné jen díky lidem, jak jste VY - lidem, kteří náš přeregulovaný ekonmonický systém považují za málo regulovaný.

K. Voráček 20.2.2013 23:07

Re: Ještě tak rozpoznat, co se vlastně děje, že?

a) Fajn, kdo ji do té krise dostal? Odpověď je jednoduchá. Ona sama, dlouhodobým uplatňováním Waschingtonského konsensu.  Právě ten dovedl USA do zadluženosti po uši - a to u rudé Číny.  

b) Můžete tvrdit, že krize je důsledkem hypoték pro uklizečky, jen u toho musíte nebrat v potaz, že na tom pracovali a vydělávali lidé z bank a že neměli zakázáno myslet, že nebyli součástí totalitního systému. Prostě vám tam chybá ÚV K..  Takže já bych se tímhle těšítkem neoháněl.

c) Ano, jako člověk pracující v profesi programátora  technologických zařízení vím naprosto bezpečně, že zdárně nefunguje jediný systém na tomto světě, aniž není třeba stanovit krajní meze. Tržní vztahy ano, dokud slouží, jsou výborné. Když začnou škodit, musí se stanovit krajní meze, ne je likvidovat.

Je mi líto lidí propadlých  idei regulací trhem bez omezení dosahu regulací, pletoucí si stanovení mezí s centrálně řízenou ekonomikou a pod. Jsou zpravdila slepí, nevidí, kolik škod už natropili. Ta idea je tolik lákavá, je jednoduchá, rychle ji skoro každý pochopí a zdá se být vše tak jasné... 

K. Voráček 20.2.2013 23:13

Re: Ještě tak rozpoznat, co se vlastně děje, že?

A vy jste snad vypozoroval, že ve společnosti bez zásahů do tržních vztahů vyrůstají převážně  lidé s touhou někomu pomáhat?  Já vidím, že všichni pomáhají především a v drtivé většině jen sobě. Výsledkem bude nárůst nespopkojenosti méně zdatných a další revoluce, jejichž podstata a náplň může být i horší, že nacismus a bolševismus.

J. Vintr 20.2.2013 22:37

Re: Ještě tak rozpoznat, co se vlastně děje, že?

Vite, ty vaše představy mají jednu drobnou chybičku - ti, co v zájmu obecného dobra regulují, jsou jen lidé. Hloupí, ješitní, chamtiví, mstiví ... A nějaké obecné dobro je jim u pr ...

J. Skotnica 20.2.2013 15:35

Je to tak.

Bohužel. neodvratně se posunujeme ke globálnímu socialismu. A není to nový objev. V 19. století o tom psal Herbert Spencer (http://glosy.info/texty/herbert-spencer-clovek-versus-stat/) a řada dalších opravdových liberálů. Mám Kajane obavu, že takto jsme si SŘLI v horizontu lidského života nepředstavovali.

R. Szewczyk 20.2.2013 12:35

hm

až se daně vrátí na uroven R-U,pak se opět staneme svobodnými,nyní s téměř 100% daněmi jsme mín než otroci,páč i v starověkém Římě se majitel musel postarat o svého otroka,pokud někdo má námitku,že u nás nejsou daně 100%,pak mu ji jednou větou vyvrátím

Š. Hašek 20.2.2013 12:48

Re: hm

Asi tak.

Dočasnými vítězi jsou dnešní uživatelé sociálního státu a politici hlásající tento sociální/neokomunistický stát. Tento stav je možno udržovat při životě ještě desetiletí (žába je teprve v teplé vodě).

V. Ondys 20.2.2013 18:43

:))))))) Sranda je, že zrovna naši socani spílali mocnáří do chamtivců za desetiprocentní daň

Stát přece nemůže nikoho živit, kde by na to vzal?

Pouze schopnej, pracovitej, slušnej a poctivej plátce daní musí živit ostatní prostřednictvím nejmazanějších s otevřenou vlastní kapsou, kterým práce nevoní!

Š. Hašek 20.2.2013 11:00

Holá pravda.

E. Heusinger 20.2.2013 10:35

Tento výlev

mi velmi připomíná "komunální satiru" ze socíku.

R. Langer 20.2.2013 11:30

Re: Tento výlev

Jo, jenomže dnes se nejedná o satiru, soudruhu... :-P

E. Heusinger 20.2.2013 11:33

Re: Tento výlev

Ano, jedná se o křečovitou, rádobyvtipnou hysterii, nesoudruhu.

R. Langer 20.2.2013 11:40

Re: Tento výlev

Ani bych neřekl...

M. Kosejk 20.2.2013 10:34

no jo..

Tohle ale Bohouš a spol. můžou říkat jen proto, že tomu většina lidí věří. Pokud většina lidí věří v to, že stát má garantovat lidem práci a sociální jistoty, na které stát nemá prostředky, tak ČSSD se svou demagogií uspěje. V sitauci, kdy si cca osm lidí z deseti myslí, že naše současná středolevicová vláda představuje "kapitalismus 19. století", žádné dobré řešení neexistuje.

Ale jenom bych chtěl upozornit ideologické pravicové puristy, že svou ignorancí společenské reality  jen umetají cestu radikální levici k moci - to díky Vaším nereálným požadavkům tady bude mít brzo ústavní většinu ČSSD+KSČM - protože se vám ODS zdála moc málo pravicová.

V. Ondys 20.2.2013 10:42

:))))))))))))))))))) Ba, ba

Kdo nelže, nepodvádí a nekrada s náma je :))))))))) třídní nepřítel!

Š. Hašek 20.2.2013 11:07

Re: no jo..

2 miliony lidu na státních (od sousedů) dávkách. S tím souvisí i cca 2 miliony (asi se množiny překrývají) lidu, co mají zápornou daň.

Dále cca 100 000 úplně zbytečných státních zaměstanaců, bušících při klimatizaci do počitadel.

To už je panečku silná voličská základna. A pán, který by ani neuměl vytvořit účetní rozvahu firmy o pěti zaměstancích, se již třese na rozhazování desítek miliard.

M. Kosejk 20.2.2013 15:51

Re: no jo..

Jako ještě pochopím, že závislí na státu volí levici - a že pravice se jim moc nezamlouvá. I chápu, že mnohým jednodušším lidem nedocházídestruktivnost nápadů ČSSD a KSČM.

Ovšem nedokážu pochopit, co vede pravičáky k tvrzení, že ČSSD a KSČM se neliší od ODS (viz pan Langer). To jsou ti lidé taková slepá a hluchá hovada?! Že ignorují všechny činy a slova  politiků z těchto populistických extra-levicových stran?! Skoro až tyhle lidi podezřívám, že ve skutečnosti si vládu pravice nepřejí, ale jen lživě dělají, že kritizují ODS z pravé strany.

R. Langer 20.2.2013 11:31

Re: no jo..

Hm, pokud ODS dělá lautr to samé co ČSSD+KSČM, tak je otázkou, jestli nebude lepší, až to pod jejich vedením praskne dřív...

Š. Hašek 20.2.2013 12:44

Re: no jo..

Pokud to pozoruji, tak ČSSD a bolševici nedělají lautr to samé.

Stran prasknutí máte asi pravdu.

Nějak se domnívám, že pokud proběhne národní sjednocení proti ODS (již probíhá), vyhrají samozřejmě bolševici (ČSSD s nimi). Všichni si budou blahopřát a nebudou vědět co s tím.

M. Kosejk 20.2.2013 15:56

Re: no jo..

To je fakt od Vás jen kec. Laskavě se podívejte na názory politiků ČSSD a KSČM na roli státu, na zdanění, na sociální jistoty, na EU, na euro atd. atd. - a jestli se Vám to bude zdát lautr to samé jako u ODS, tak evidentně máte pěkně pochyné chápání skutečnosti.

Já mám navíc dojem, že jestli je něco opravdovským znakem konzervativce, tak je to, že pravý konzervativec dává přednost realismu před naivním idealismem. Pokud vím, že drtivá část společnosti je spíš na levé straně spektra, tak to musím respektovat - a vycházet z tohoto (voliče nevyměníš). Podle mého ODS dělá politiku, jakou může dělat vzhledem k názoru voličstva a vzhledem ke koaličním partnerům, které má. Mohlo by to být jistě lepší (ale to by šlo říkat o všem). Ale mohl by to být také horší  - viz TOP09 a nebo dokonce ČSSD a KSČM.

Š. Hašek 20.2.2013 18:54

Re: no jo..

Oponoval jsem kolegovi Langerovi, který hází ODS, ČSSD a bolševiky do jednoho pytle. Došlo asi k překlepu.

Chtěl bych tady vidět konzervativní stranu s tolika voliči, aby v nějaké koalici dělala jiný program, než dnes reálně ODS dělá. Zhola nemožné. Zvítězit nad uživateli sociálního státu dnes nejde. Lze je jen zadržovat.

M. Kosejk 20.2.2013 19:51

Re: no jo..

Také jsem reagoval na pana Langera. Vlastně si myslím, že je jednou z těch "potrefených hus", u kterých mluvím.

A také souhlasím s tím, že pobíhá mediální sjednocení proti ODS, respektive proti všem bez vyžadovaného euronadšenectví - a podobných módních ideologií. Zároveň ale probíhá i run na standardní demokratické mechanismy. Ještě před nějakou dobou bych se měl za paranoika, ale dnes se už vážně ptám, to všechno nejsou koordinované kampaně.

V. Venc 20.2.2013 10:07

Výborný článek, ale

bude třeba zdůraznit, jak silná jsou přání lidu, jeho touha po rovnosti, bratrství, bohatém státě, který vše dobře zařídí. Životní problémy pofouká a s ideálem demokracie a humanismu svou pouť završí blahobytem.

Za této situace se žádná pravicová strana, která propaguje ctnostnou společnost podporovanou křesťanskými morálními principy, nemůže dosáhnout volebního vítězství. Můžeme sice leccos vyčítat Nečasově vládě, ale měli bychom umět rozpoznat, jaké jsou skutečné možnosti budovat klasickou kapitalistickou společnost (bez socialistického nebo kapitalistického korporatizmu).

Velmi případná autorova otázka “Jak dlouho dokáže rodina, která si zvykla přežívat za cizí peníze, za peníze z těch imaginárních zdrojů, které jsou, přežít?“ zůstane určitě mainstreamovým obecenstvem nezodpovězena! Proč odpovídat! Všichni přece chceme jenom spravedlnost!

Vyhlídky jsou dvojí a obojí špatné: (a) Inteligence, většinově závislá na státních příjmech, není schopna ani ochotna vnášet do společnosti podněty, které generují aktivity zdravého tržního hospodářství. Je schopna pouze a jenom podporovat podivné spolky a hnutí směřovaných na třetí cestu dobra, lásky a ideálů. (b) Bude doveden k dokonalosti Keynesův ekonomický princip. Konce tristní situace dobře popisuje výrok samotného Keynese: „Nakonec všichni budeme stejně mrtví (In the long run we are all dead)“.

Skutečným jádrem problému však je nedostatečné vzdělání lidu, zmatení intelektuálové a křesťanští socialisté.

V. Ondys 20.2.2013 10:21

:)))))))) Po tom neskutečně velikým balíku peněz přerozdělených do neochvějně socialistického školství?

„Nepřítel (Napoleonova Grand Armée) se neustále přibližoval k Moskvě, ale chování Moskvanů nebylo v této situaci o nic vážnější než předtím, stalo se naopak ještě lehkovážnějším, jak bývá pravidlem u lidí, kteří vidí blížící se nebezpečí. Tváří v tvář takovému nebezpečí se v duši člověka vždy ozývají dva stejné silné hlasy: Jeden hlas plný porozumění na něj naléhá, aby si uvědomil vážnost situace a našel prostředky slibující záchranu; druhý hlas jej s ještě větším soucitem přesvědčuje, že je těžké a mučivé myslet na nebezpečí, když stejně není možné vše předvídat a zachránit se před všeobecným děním a od těžkých věcí odvrátit, dokud tu ještě nejsou, a raději myslet na něco příjemnějšího. Když je člověk sám, uposlechne zpravidla první hlas, ve společnosti se však řídí spíš tím druhým. A tak tomu bylo i nyní s obyvateli Moskvy. Nikdy se v Moskvě nežilo tak vesele jako v tomto roce.”

L. N. Tolstoj, Vojna a mír, III/1/

R. Langer 20.2.2013 11:35

Re: Výborný článek, ale

Hm, jenom tak mimo mísu, pravicovost ani morálka s křesťanstvím nijak nesouvisí.

V. Venc 20.2.2013 12:20

Re: Výborný článek, ale

Ad Langer

To je právě to, co tvrdí zmatená inteligence. Ta si vystačí s humanismem (také mimo mísu).