26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Horký začátek zimy

1.12.2005

Už jsem někde někdy napsal, že Rath jako ministr je džinem vypuštěným z lahve, jehož můžeme chápat jako neřízenou střelu, kterou - a to zejména - zakrátko nebude ovládat ani Jiří Paroubek, který jej vypustil. Roli užitečného idiota Rath samozřejmě s nasazením sobě vlastním začal plnit a plníl. Coby slon v porcelánu by měl být vystavován v prodejnách suvenýrů široko daleko, a protože s tímto způsobem politické "práce" má Jiří Paroubek jako jeho guru dobré zkušenosti, pomohl mu Rath dokonale zapomenout na kauzu Unipetrol.

Investigativní novináři a novináři vůbec, asi tak jako senilní jedinci v letech neumí udržet stolici a moc, nedrží myšlenku a téma. Máme proto plné noviny Davida Ratha, který ovšem jako bojovník proti korupci a nehospodárností čelí nyní vážným problémům s korupcí v Lékařské komoře, protože skrytou kamerou natočená Eva Klimovičová si o úplatek pro D. Ratha v nahrávce řekla jednoznačně. Je úsměvné, když Rath stejně jako i Klimovičová zpochybňují autenticitu nahrávky - je namazáno a na problém zaděláno. Problém Rathův je, že vyhazov Klimovičové považuje za vyřízení věci a důvod k odložení kauzy ad acta, stejně jako si Paroubek myslí, že tím je věc jednou provždy zakopnuta pod koberec. Vzácná neschopnost Paroubka skloubit požadavky na vyjímečné schopnosti svých koní s jejich morálním kreditem je přímo báchorečná a okruh jeho lidí je přímo zasviněn estébáky a kariéristy s korupčním nadáním.

Rath bude Paroubkovým problémem, respektive už jím je, a to velkým. U toho nezůstane, protože Rath nepouští balónek a bude kolem sebe kopat hlava nehlava, jen aby se udržel u moci. To je dobrá zpráva pro ODS, ale špatná zpráva pro nás všechny. Rath jako možný Paroubkem prosazovaný volební lídr v Praze je ještě horší variantou pro ČSSD a o to lepší pro ODS. Ale opět - špatný pro všechny, protože tento výtečník je schopen rozvrátit ČSSD v Praze jen s malým nasazením. Křeslo, do něhož Ratha posadil Paroubek, již hořelo, když tam dosedal, a čas ukáže, že to byl velký Paroubkův omyl. Líbezné na tom všem je, jak podělaní jsou členové pražské ČSSD, když jde o Paroubkova přání. I kdyby byla co nejpitomější - a to je případ prosazování Ratha jako lídra v Praze - budou trubkovití členové loajální a dokonce Stanislav Křeček coby trapný, dobře politikou zajištěný apoštol nízkých nájmů na úkor majitelů, který by tak rád byl lídrem v Praze, je podělaný nadvakrát a prostě si o tu pozici rovnou a nahlas neřekne. Je-li podělaný on, jsou takoví i jeho příznivci. jak dá rozum.

Co z toho plyne pro nás, kteří ČSSD nemáme rádi? Jen to, že ať Rath nebo Křeček, v Praze výběr mezi nimi zajišťuje hladké vítězství pro M. Topolánka. Neschopnost Křečka bojovat o svůj politický cíl odhaluje ČSSD jako stranu onucí, kterými si Paroubek otírá kdeco, a je varovnáním pro ODS, kde servilita se také ráda nosí a kamufluje jednotou; tudy cesta prostě nevede. A zdravotnictví? To dostane pomocí Ratha na frak, jak v krátké době uvidíme. První signály jsou tady: pozdržování plateb VZP vůči některým nemocnicím ve Středočeském kraji je jasným signálem, o co Rathovi a jeho Skupovi Paroubkovi jde: dostat do kolen již kraji privatizované nemocnice a vyslat signál těm krajským úřadům, které privatizovat chtějí, že tudy cesta nevede. Skoro všaude tam, kde proces transformací do a.s. probíhá, jej zastavili. Zákon je tu rohožkou, o kterou si Rath s Paroubkem otírají svá perka.

A nakonec jen pro úsměv - léčit platební neschopnost a zadluženost VZP selektivním zvyšováním dluhů neplacením určitým nemocnicím je opravdu originální způsob terapie. Až jej zavedou v nemocnicích, které jsou smluvními partnery VZP, tak se bojte okamžiku, kdy budete opravdu nemocní.