2.5.2024 | Svátek má Zikmund


POLITIKA: Hledá se soudce pro Nečasovou?

20.6.2016

Jana Nečasová a další obvinění v případu sledování bývalé manželky Petra Nečase byli opět osvobozeni. Soud neshledal, že by se obžalovaní dopustili trestných činů.

Státní zástupce se po vynesení rozsudku na místě odvolal s tím, že u odvolacího soudu obžaloba zcela jistě uspěje. Obhájci po vynesení rozsudku rozsudek komentovali pozitivně. „Prosadilo se právo,“ uvedl například obhájce Nečasové Eduard Bruna. Obžalovaný Ondrej Páleník k rozsudku a odvolání se státního zástupce prohlásil: „Je to boj o přežití Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.“

Celý případ by měl sloužit jako memento práce ÚOOZ a olomouckých státních zástupců. To nejtragičtější na celém příběhu o „sledování Radky Nečasové“ a „trafik pro poslance ODS“ není to, že státní zastupitelství i policie vytvořily kauzu, kterou se nedaří odsoudit podle přání státních zástupců. Prací státních zástupců a policie bylo dosaženo pádu vlády Petra Nečase a v následných volbách byla významně přepsána politická mapa Česka.

Petr Nečas je neslavným hrdinou celé této kauzy. Podařilo se mu totiž mimomanželským vztahem se svou formálně podřízenou vedoucí sekretariátu Janou Nagyovou, kterou si později vzal za svou druhou ženu, zcela zlikvidovat důvěru ve vládnoucí ODS. Občanská demokratická strana, která přežila mnoho kauz, zřejmě i mnohem závažnějších, než je kauza Nečasovy milenky, pak ve volbách 2013 přišla téměř o 70 % svých voličů a jen tak tak se dostala do parlamentu. Andrej Babiš s oblibou tvrdí, že jeho úspěch ve volbách byl způsoben politikou pravice. Zcela jistě má z velké části pravdu. I matematicky to totiž vychází tak, že většina voličů ODS mohla přejít ve volbách 2013 k voličům ANO.

Kauza Nečasové, která se díky soudu dostane na veřejnost, tak i nadále potápí ODS. Vždy, když se zdá, že už je snad zapomenuta, se vynoří znovu a připomene voličům celou absurditu konce vlády Petra Nečase. Nyní se dá předpokládat, že odvolací soud opět vyhoví námitkám státního zástupce a bude jenom na něm, zda případ vrátí opět příslušnému soudu, nebo zda vynese verdikt diametrálně odlišný. Tato kauza tak bude otravovat společenskou situaci ještě dlouhé měsíce.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz