9.5.2024 | Svátek má Ctibor


POLITIKA: Goebbelsovská propaganda ČSSD

20.5.2009

Goebbelsovská propaganda ČSSD dosáhla dalšího pomyslného rekordu. Po celé republice se objevily plakáty s portréty Bushe, Topolánka a Zahradila, které ČSSD identifikuje jako „viníky“ celosvětové ekonomické krize. Tento billboard jen potvrzuje úzkou provázanost politického marketingu ČSSD importovaného z USA s metodami, které mají za cíl důkladný „průplach mozků“ voličů. Současně ho lze považovat za důkaz toho, že propaganda Goebbelsova střihu není mrtvá a naopak se stává dominantním způsobem k ovládnutí mas populisty. Podobnými prostředky ostatně vyhrál současný americký prezident Obama volby v USA. I on hovořil a dokonce ještě stále hovoří o tom, že krizi zavinila „chamtivost manažerů na Wall Streetu“.

Ve skutečnosti je dnes již dostatek důkazů o tom, že současnou ekonomickou recesi způsobil pravý opak, než ČSSD na plakátech uvádí. Spouštěcím mechanismem finanční krize byla bez jakýchkoli pochybností politika laciných hypoték poskytovaných i těm, kteří neměli dostatečné finanční rezervy na jejich splácení. To vedlo k zhroucení realitního trhu v USA, krachu finančních ústavů a následné ekonomické recesi. Přesto je nutné připomenout, že svobodná společnost na bázi kapitalismu prochází cyklickými ekonomickými procesy a výše uvedené důvody současné recese jsou pouze nejviditelnějšími příčinami současného ekonomického poklesu. Existují studie, které v posledních desetiletích stanovují délku cyklu mezi jednotlivými „krachy burz“ na přibližně třináct roků. Každý pokles ekonomiky má své konkrétní důvody, ale je velmi populistické a levičácky demagogické tvrdit, že je důsledkem jenom pravicové politiky. V období třinácti let se obvykle u politického kormidla vystřídá levice i pravice, často několikrát. Politika laciných hypoték pro všechny je však spíše znakem populistické politiky, kterou v našich poměrech provozuje nejzřetelněji ČSSD. Dalo by se proto s úspěchem tvrdit, že spouštěcím mechanismem současné krize byla „socializace USA“.

ČSSD samozřejmě nemá žádný recept, jak se při zachování svobody podnikání a volného trhu vyhnout ekonomickému poklesu. Větší důraz na regulaci trhů, kterou prosazuje současná americká administrativa, nemusí být vůbec tím nejlepším lékem. Spíše je pravdou, že i dosavadní regulační mechanismy mohly sehrát významnou roli. Nebyly však využity, nebo jen částečně, a byly doprovázeny i podvody. Navíc bylo na ekonomickém krachu socialismu demonstrováno, že plánovaná ekonomika nestačí na to, aby mohla konkurovat ekonomice volného trhu. Socialismus zavedl ekonomiku trvalého nedostatku, permanentní krize. Nebezpečí politiky zvýšené regulace kapitálových trhů je v tom, že může být kontraproduktivní a konzervovat ekonomicky zaostávající obory a firmy. Jediné, co v tomto smyslu stojí za úvahu, je důrazné potírání podvodů.

Kdo uvěří báchorkám ČSSD o tom, že krizi zavinil Bush, Topolánek a Zahradil, má pouze velmi malou sebedůvěru ve své schopnosti a síly. Je doslova odevzdán a smýkán vnějšími vlivy. Rád by uvěřil, že lze zajistit blahobyt s minimálními náklady a bez rizika. Na toho se plakátovací kampaň ČSSD obrací a jeho hlas potřebuje. Nedovolme, aby lidé provozující takovou kampaň měli šanci sestavovat naši příští vládu. Nevolme je.