28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


POLITIKA: Fiat iustitia, et pereat mundus

8.3.2021

Tento slogan se překládá jako „Ať se stane spravedlnost, i kdyby měl zhynout svět“.
Prý pochází z knihy Johannese Jacobuse Manlia „Loci communes“. A používal jej jako první Ferdinand I., císaře Svaté říše římské 1556-1564, a to proto, aby „jeho spravedlnost“ mohla za každou cenu prosazovat jeho názory podpořené tehdejší justicí. Neboť žádná justice není „duch vznášející se nad vodami“, tedy „duch svatý“. Žádný zákon není od Boha, ale od lidí.

My jsme dnes v situaci, kdy justice - tedy policie, státní zastupitelství a zainteresované strany - vykládá potřebu dodržovat všechna nařízení a předpisy podle hesla: „Klidně všichni chcípněte, jen když budou dodrženy předpisy, co jsme si vymysleli.“ Nebo co si zrovna vymyslíme.

Babiš skutečně není ukázkou geniálního politika, který zvládne vše, na co sáhne. Ale na druhou stranu i v této šílené době, kdy nikdo na světě neví, co udělat s pandemií, stát celkem funguje, obchody jsou plné zboží, voda teče, elektřina funguje. Což není tak samozřejmé, podívejte se na Texas anebo na Švédsko, kde jsou na tom s dodávkami elektřiny hůř než my za totáče v šedesátých letech přestože se i zaměstnanci těchto odvětví mnohde nakazili covidem. Mnohde ovšem funguje plno věcí navzdory vládě a předpisům, třeba zrovna zdravotnictví. Kdyby zdravotnictví skutečně dodržovalo všechny předpisy, co jsme si vymysleli za posledních 30 let, bylo by tady mrtvých asi tak 50 000, nikoliv jen 20 000.

Podle předpisů totiž prakticky nic nejde. Víme, že už mnoho let nestavíme dálnice, protože jsou předpisy postaveny tak, že ani římští stavitelé silnic by ve své době, pokud by platily naše předpisy, nedostavěli Via Appia ani dvě míle za Forum Romanum.

Co mají idiotské předpisy schválené na nátlak fanatiků a lobbistů ekonomických zájmů a cizích států společného s covidovým malérem? Tak například media jsou plná ječení, jak je vláda neschopná, protože nedokáže rozeslat už do Česka dodané vakcíny. No, nedokáže. A nedokázal by to ani kolovrátek Fiala z ODS, od kterého jsem už dva roky neslyšel nic jiného, než že je vláda neschopná, aby pak osobně uvedl stát na kraj propasti idiotskou podmínkou při divadle kolem posledního minulého nouzového stavu.

Základem je, že všechno, i kdyby padaly bomby (nebo byla celosvětová pandemie), je nutno „vysoutěžit“. Otázka kvality potřebné práce, stavby, přístroje a jeho potřeby není podle našich vykladačů práva - tedy policie a státních zástupců – zásadní. Hlavní je, aby to bylo co nejlevnější. I když to bude nefunkční šmejd. A navíc jsme ve stavu, kdy se každý hajzlík může kdykoli odvolat a podat trestní oznámení.

Je to, jako kdybyste požadovali, aby se celý národ oblékal jen v hadrech od stánků u hranic, kde Vietnamci prodávají Němcům největší šunty. A každého, kdo si koupí něco kvalitnějšího, si podá policie a media. To je jeden za základních problémů, který máme. Každý se bojí něco nařídit, podepsat a odsouhlasit, protože nad ním visí stín Ištvana, Šlachty a Bradáčové a zkušenost tisíců trestních oznámení za nějaké rozhodnutí, které bylo potřebné a nutné a zákonné, což ovšem justice „zjistí“ až za deset let.

Dalším problémem je démonizace Babiše. Jeho vláda vyvádí občas pěkný ptákoviny. To je pravda. Ale media a konkurenční politické strany nám zatajují, že stejné či ještě větší lapsy předvádějí vlády států, které nám jsou neustále dávány „za příklad“. Izrael očkuje jak divý, ale na průběhu epidemie to není moc vidět. Havlíček a Babiš prý nedokážou účinně zajistit dodržování předpisů, ale tají se, že v Izraeli ortodoxní židé a „liberální mládež“ (tedy hlavně v Tel Avivu) kašlou na nařízení a pořádají na židovské svátky veřejné mejdany. A to nemluvím o izraelských Arabech, kterých je v Izraeli 1 144 000 a tvoří 19,7 % populace a které se v podstatě moc nedokázalo přesvědčit, aby se dali houfně očkovat.

Medii a mezi lidem, díky sociálním sítím, zní silný hlas, že lid neposlouchá vládu, protože je to vláda (údajného) estébáka a je to tam vůbec samý „špína chlap“ a náš národ je zaostalý, nechápe dobro - a vůbec, našinci jsou šmejdi. Vláda i lid.

No a co takhle ti vzorní a čistotní a nám jistě civilizačně nadřazení Rakušané (jak neustále čtu v mediích), co jsou tak úžasní, až to jeden z nejlepších a nejvzornějších politiků Evropy Sebastian Kurz řekl na plnou hubu: „Lidi (tedy Rakušané) na ´lockdown´ a s ním spojené nařízení a předpisy kašlou a my jako rakouská vláda, nevíme, co s tím.“

Abychom se někam hnuli, musela by opozice najít přesvědčivé vůdce, neboť sestava Fiala, Pekarová Adamová, Bartoš, Michálek, Hřib atd. vzbuzuje doposud v lidech spíš hrůzu. To samé socialistická sestava Maláčová, Marxová, Petříček.

Bylo by nutno rázně změnit filosofii myšlení tvůrců zákonů a justice a naklepat přes prsty soudruha Pavla Rychetského, celoživotního marxistu, který z Ústavního soudu dělá nejvyšší politický orgán v zemi. A po něm se opičí různí politizující mladí soudci, viz ten dobrák, co nařídil v době expanze covidu „otevřít“ pražské gymnasium. To je skutečně rozsudek, který říká: „Klidně si všichni chcípněte, jen když bude dodržen předpis, tak jak si to představuji já.“

Bohužel, naděje na rychlé zlepšení situace není. Neschopná opozice nic rozumného nevyplodí, policie a státní zástupci se svých názorů a touhy po moci nevzdají a parlament nebude ani vteřinu uvažovat, co s tou hrůzou, co za ta léta vyplodil.

No ale nakonec se něco stane. To vždycky v podobné situaci. Jen se začínám děsit, co to bude.