28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


POLITIKA: Bém a jeho lovci

1.2.2010

Praha se již dávno stala synonymem pro neprůhlednou politiku, její propojení s byznysem a pro aféry související s odtékáním veřejných peněz do soukromých kapes.

Připomeňme jen namátkou: absurdní nápad na konání letních olympijských her; prazvláštně sestavovaný a bleskově, ledabyle s veřejností projednávaný územní plán; odvážné dopravní stavby, například nelogické směřování nové trasy metra, tunel Blanka, severozápadní silniční okruh kolem Prahy, skromnou síť cyklostezek pro jistotu přejmenovaných na cyklotrasy; nákup vozů Hummer bez výběrového řízení a jejich zbrklé nabídnutí na Haiti samotným primátorem; pronájem Výstaviště a dalších objektů, privatizaci vodáren a kanalizací; okázalý marketing kampaně za Prahu čistou a zelenou; zanedbávání neziskové kultury, odepsání Kaplického návrhu Národní knihovny; úvahy o účelové změně volebních obvodů, nedávné vypuzení nepohodlných členů z městské rady, utajování průběhu jejích schůzí a tak dále a tak dále.

To vše jde automaticky na vrub primátora, toho času Pavla Béma. Je vůbec s podivem, že slavný cestovatel Bém při tom všem dokázal tak dlouho figurovat v popředí žebříčku popularity politiků. Ale všeho jen do času. Dnes by si od primátora pes kůrku nevzal. Nabízí se tudíž otázka, je-li pouze náhoda, že se Pavel Bém ocitl v husté palbě právě teď. A pokud o shodu okolností nejde, kdo tedy kampaň, která může Bémovi definitivně zlomit politický vaz, tak usilovně roztáčí.

Obvyklí rivalové z řad levice to mohou být jen stěží. Sociální demokracie je sice k jeho působení velmi kritická, nicméně v minulém volebním období ochotně s ODS uzavřela velkou magistrátní koalici. A nezvykle krotcí komunisté disponují uvolněným předsedou kontrolního výboru.

K dalším podezřelým patří malé středové strany. Komu jinému by také mohl nahrát okázalý vstup exprezidenta Václava Havla do děje? TOP 09 má šanci občanské demokraty v Praze porazit, zvlášť když bude kolem Béma náležitě zvířený vzduch. KDU-ČSL s důsledným Cyrilem Svobodou v čele je Bémovým nejhlasitějším kritikem. V tomto případě ale patrně jde především o zviditelnění lidovců před sněmovními volbami a o jejich pokus získat v příštím městském zastupitelstvu oproti současnosti aspoň nějaké mandáty.

Zelení a SNK-Evropští demokraté zase nedávno přišli o radní, kteří se možná naivně, možná trochu vychytrale nechali přizvat k modrému stolu, přestože má ODS od minulých komunálních voleb v zastupitelstvu většinu. Radní Reedová a Štěpánek se nakonec stejně dočkali vyhnání a své kanceláře museli vyklízet s pocitem ponížení a s náramným vztekem. Na druhou stranu, nebyl to Bém, kdo jejich osud zpečetil. Ukončení spolupráce je jeho osobní prohrou a zároveň důkazem, že již Radu hlavního města nemá pod kontrolou. A to přesto, že šikovným taktizováním Bém nedávno uhájil post pražského stranického předsedy.

Nic to však nemění na evidentním trendu Bémova vnitropartajního sešupu. Na předminulém kongresu ODS se neúspěšně postavil Mirku Topolánkovi. Ten dokonce s Bémovým jménem spojil údajný pokus o puč uvnitř ODS na posledním kongresu v prosinci loňského roku. Následovalo pár vzájemných invektiv, které ale vyústily ve společnou tiskovou konferenci, na níž oba pánové deklarovali svoji těsnou spolupráci a z rozdmýchávání napětí obvinili média.

Bémovy dny v primátorském křesle budou nejspíš na podzim spočteny. Coby trafiku získá roli poslance. Pražskou sněmovní kandidátku ale dobře známý Bém nevede. Přednost dostal lidem skoro neznámý první místopředseda strany David Vodrážka. Na radnici pak jde primátorovi po krku početná skupina kolem náměstka Rudolfa Blažka. Její síla spočívá v dravých komunálních politicích, kteří Béma pokládají za překážku ve svém rychlém postupu, ale také v udržování lepších vztahů s Mirkem Topolánkem, Ivanem Langerem a dalšími partajními špičkami.

Odpovědnosti za stav Prahy a související politický marasmus se ODS nevyhne. Ulehčit by jí však mohl obětní beránek snímající hříchy i z ostatních. Na příštího primátora by pak po Bémovi kandidoval někdo úplně jiný, nový, čistý. Aby k tomu ale vůbec mohlo dojít, je třeba nejprve pohnout se stranickými preferencemi, které klesly od minulých voleb o polovinu a kolísají okolo pětadvaceti procent.

Pavel Bém je chybující, lehkomyslný, vznětlivý. O svůj díl viny tak či tak nepřijde. Žonglování s fakty, které předvedl minulou neděli v Otázkách Václava Moravce, na tom nic nezmění. Podstatné je, aby se pomyslný úklid hlavního města nezvrtl jen v bulvární lov na mediálně atraktivního primátora. Zvlášť když před všemi Pražany, a před politiky v první řadě, stojí složitý úkol nastavit mechanismy veřejné správy metropole lépe a hlavně transparentněji.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6

Autor je členem představenstva Masarykovy dělnické akademie