26.4.2024 | Svátek má Oto


POLICIE: Zásah proti politikům

19.6.2013

Úplatky předával už tatíček Masaryk a, světe, div se - kvůli tomu, aby někdo hlasoval jinak

Konečně dojde na nejvyšší patra politiky. Už bylo načase. Kdepak, ve skutečnosti by měly být titulky zcela jiné - Policie utržená z řetězu předvádí tyátr. Jen tak lze charakterizovat to, co se ve skutečnosti děje. Velice mi chybí, že novináři se při psaní svých článků nepokusí analyzovat to, co je mnohem důležitější než prvotní zdání. Čemu by se měla média a veřejnost věnovat v nejbližší době.

Za prvé, proč kauzy mající evidentně povahu finanční kriminality řeší útvar odboru boje s organizovaným zločinem (ÚOOZ)? Tedy policisté, jejichž hlavním smyslem práce je rozkrývání činností zločineckých a mafiánských struktur, které jednají nikoliv v rukavičkách, včetně vražd, únosů a násilí. Všimněme si, že monstrózní policejní akce dosahující povahou demonstrace síly byla prováděna povícero mladými muži v kuklách, v tričku, džínách, s rýsujícími se svaly. Pro skutečnou prevenci finanční kriminality, kterou páchají bílé límečky, je potřeba nasadit policisty v kravatě a efektivní sbor, ne partu ostrých hochů, kterou jinak oprávněně ÚOOZ je.

Za druhé, policejní akce míří na tři zcela odlišné subjekty. Na úředníka vlády a vrcholné představitele tajné složky státu za porušování zpravodajských pravomocí, což je věc, která se v této rovině neřeší před trestními soudy, ale interními disciplinárními postupy těchto složek. Je namístě otázka, jestli nejde o zvláštní snahu uniformované policie, pod kterou její neuniformovaná kriminální složka patří, jestli nejde o konkurenční boj. Zasažení politici pak působí destruktivně na politickou scénu, neboť kriminalizují běžné politické praktiky, a to způsobem navýsost nevhodným. Oba tyto výstřely do vzduchu jsou možná krycím manévrem ve vztahu k prohlídkám realizovaných u lobbistů Rittiga a Janouška. Tomu by nasvědčovala tajuplná vyjádření z tiskové konference o tom, že při prohlídkách byla zabavena spousta zajímavého materiálu, který bude postupně vyhodnocován (přeloženo do češtiny, budou se v něm hledat důkazy), za současného uvolňování informací, že u dotčených politiků se vlastně nenašlo vůbec nic. Už v tomto samotném postupu se skrývá hrůza, když se důkazy hledají až poté, co se kauza vyrobí.

Za třetí, podstata obvinění proti politikům, která byla jediná zveřejněna v dostačující míře, aby se jejich obsahem bylo možno zabývat, dopadá do základní sféry fungování státu. Politika je handl a není vůbec nic špatného na tom, že poslanec přijme "trafiku" jako odměnu za jakékoliv služby vykonané ve prospěch jedné či druhé strany politického boje. A to v situaci, kdy jde zcela jednoznačně a zásadně o politický boj, kritizovaný přístup ze strany policie by byl trestný snad jedině v případě spojení se s cizí mocností či ve válečném stavu, ale hlasování o jednom marginálním zákoně? Policie chce dokázat, že může trestat, protože způsob, kdy dojde k omezení osobní svobody, a dokonce k návrhům na vzetí do vazby, je trestání bez soudu. Prostě že může. Protože je silná - má moc. Neškodí na tomto místě poznamenat, a neskromně si dovolím připomenout, že jsem tento fakt zmiňoval už mnohokrát, a to ještě před tím, než jsem začal obhajovat Ing. Dohnala, že milionové úplatky předával už tatíček Masaryk a, světe, div se, kvůli tomu, aby někdo hlasoval jinak.

Klíčové však pro celou kauzu bude, zdali se najde odvážný soudce a odpovídající odvážný obhájce, kteří se pokusí jednoznačně říct, kudy meze politiky vedou a nevedou. V tomto směru soudce Šott zklamal. Bude to soudce, který musí odolat volání davu o zlých politicích, bude to soudce, který odolá intelektuálnímu pokušení hodnotit věc z čistě právní stránky, podle ní bude nepochybně stíhané jednání vykazovat znaky trestného činu. Jenže v politice a v rodině platí jiná měřítka. Facka, kterou vám vlepí manželka, je skoro vždycky rvačka, pokud by to udělala kterákoliv jiná. Doma si to zasloužíte. Když ji chcete přesvědčit o tom, že nutně potřebujete s kamarády na týden na ryby, vřele doporučuji zakoupit úplatek ve formě daru a květiny, který v souhrnu překročí pět tisíc korun, tedy mez škody pro trestný čin.

Bude-li věnována pozornost těmto aspektům, kauza něco nového přinese. Chtěl bych ubezpečit všechny jásající policisty a státní zástupce, že pokud mají politici dostatek rozumu, už nic takového nepřipustí. Politici jsou zákonodárci a pevně věřím, že se poučí ze svých chyb, nastaví právní předpisy tak, že policejní práci, která při dobrém výkonu mohla nést výsledky, omezí ve všech směrech, zakážou odposlechy, domovní prohlídky, rozdrobí policejní útvary, seberou pravomoci a vytvoří si dostatečnou ochranu, vše v demokratickém duchu a v souladu s právem. Tak jako proti nim zasáhli "lovci mafiánů".

LN, 17.6.2013

Autor je advokát