6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLICIE: Zásah proti politikům

Konečně dojde na nejvyšší patra politiky. Už bylo načase. Kdepak, ve skutečnosti by měly být titulky zcela jiné - Policie utržená z řetězu předvádí tyátr. Jen tak lze charakterizovat to, co se ve skutečnosti děje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 21.6.2013 19:32

Výborný článek

Důsledné oddělení jednotlivých "mocí" a jejich udržování v ústavou daných, mezích je nezbytnou podmínkou správného fungování demokratického státu.

Kriminalizace demokratické politiky je nejnebezpečnějším znetvořením této rovnováhy. Použili jí bolševici i nacisté a teď se o ni pokouší pokouší poskoci nové říše evropské (Kromě Ratha, který se opovážil sáhnout na EU-dotace a tím ztratil EU-beztrestnost, jsou všechny oběti tohoto puče EU-realisté)

M. Martinovská 19.6.2013 17:26

Dobrý článek, díky.

J. Rechnovský 19.6.2013 17:00

Prázdné právnické plky

Pane Vlku, velmi obecně a v zaběhnuté tradiční demokracii byste měl asi pravdu. Jenže to, co se děje u nás, je zločinné vytváření sítí politiků, státních úředníků, spřátelených podnikatelů, policistů a justice za účelem vykrádání státních zakázek a posilování vlastních mocenských pozic. Tyto sítě přímo ohrožují demokracii. Pomáhají totiž budovat podivnou vládnoucí kastu napříč politickými stranami (nejčastěji kolem ODS a ČSSD). Udělají téměř COKOLI aby systém fungoval co nejdéle

Jedinou možností jak z toho ven, je diskreditace nebo kriminalizace výrazných postav těchto sítí jako argumentu pro voliče u nejbližších parlamentních voleb. Tento způsob není čistý, je riskantní, ale účel světí prostředky! Akce Šlachty a spol. splnila svůj účel a zdá se, že byla ještě velmi mírná. Efektivnější variantou by bylo potichu unést Janouška a Rittiga a "motivovat je" aby se sami udali policii a napráskali všechny o kom něco vědí. 

Takže. Neplácejte obecné fráze a pokud se vám to nelíbí naznačte váš způsob řešení. 

L. Novák 19.6.2013 18:14

Bolševický přístup k právu

Napsal jste:

"...diskreditace nebo kriminalizace výrazných postav těchto sítí jako

argumentu pro voliče u nejbližších parlamentních voleb. Tento způsob

není čistý, je riskantní, ale účel světí prostředky!"

Ano, to je věrný popis toho, jak vypadá celý policejní humbuk, kterř vyvolal pád Nečasovy vlády. Ale děkuji, nechci, aby tady vládla policie s obušky jako za komunistické totality, a sebrala do vazby kdykoliv kohokoliv, kdo se jí znelíbí! 

J. Rechnovský 19.6.2013 23:02

Re: Bolševický přístup k právu

Fajn. Rizika tu jsou. Máte lepší nápad jak zničit ty sítě?

L. Novák 20.6.2013 5:17

Re: Bolševický přístup k právu

Ať je klidně ničí policie. Ale řádným vyšetřováním a pořízením nezpochybnitelných důkazů. Ne nějakou divadelní akcí, kdy nasadí 400 po zuby ozbrojených policistů a zadrží m.j. jednu ženu a tři exposlance s problematickým obviněním a ještě je pošlou naprosto zbytečně do vazby. Tahle záležitost mohla být došetřena bez vazby a na svobodě.

T. Kohout 19.6.2013 15:09

A. Lincoln taky

Kde kdo v minulosti dával úplatky. Otcové zakladatelé byli majiteli černých otroků a jaké přitom psali texty na téma "svoboda". Ale vývoj nějak šel a nyní např. se toto již nebere za akceptovatelnou normu, mít otroky, rozdávat úplatky či být lidožroutem. Takže odvolávka na nějaké uzusy platné v 18. či 19. století nemusí být příliš aktuální pro současné společenské normy.

V. Novák 19.6.2013 14:14

Politika je handl, no prosím...

Ovšem handl "my vám schválíme školné, když vy nám zdravotnické poplatky". Handl, který umožní stranám vládnoucí koalice (v poměrném systému typické) splnit co nejvíc z volebních programů.

Ne "když budeš hlasovat pro A, tak dostaneš B milionů".

To nějak pan advokát Vlk nezohlednil.

V. Kobetič 19.6.2013 17:42

Re: Politika je handl, no prosím...

To jste opravdu hodně zjednodušil, pane Nováku. Doporučuji : http://www.novinky.cz/domaci/305272-uz-ne-justicni-mafie-ale-primo-junta-tvrdi-topolanek.html

V. Novák 19.6.2013 14:08

"Voni jsou advokát, ne?" ptá se Martin Kabát dr. Solferna

v "Hrátkách s čertem". Tak na panu Vlkovi je vidět, proč toho advokáta rozpoznal i v rohatým...

M. Pernický 19.6.2013 11:31

Na darebáky shoufnici.

 A protože pan Vlk má tento pohled, tak já po přečtení článku musím prohlásit,že před zákonem jsme si všichní rovní,ale pan Vlk má pocit, že někdo je rovnější. Advokátí jsou velice zvláštní profese a některým soudcům lezou očí z důlku při jejich obraně pochybných individuí.

K. Dvořák 19.6.2013 11:10

Politika je handl

Na chapani politiky jako handlu neni nic spatneho, pokud se ovsem zobchodovava podpora urciteho zajmu ci principu vymenou za prosazeni jineho zajmu ci principu. Politici jsou za reprezentovani urcitych zajmu odmenovani z verejnych prostredku a nemeli by nad ramec teto sve odmeny usilovat o dalsi osobni obohaceni vymenou za vzdani se principu. To je samozrejme idealni stav, nedosazitelny v praxi. Je nestastne, kdyz hranice toho, co jeste je pripustne a co uz ne, stanovuji organy cinne v trestnim rizeni. Nota bene, kdyz se tak deje za pouziti vazby. Ale co nadelate, kdyz politikum chybi sebereflexe?

Kouzelne je vase doufani, ze soudce "odolá intelektuálnímu pokušení hodnotit věc z čistě právní stránky". Jsem laik, ale neni nahodou povinnosti soudce hodnotit vec ciste z pravni stranky?

L. Novák 19.6.2013 11:26

Re: Aplikace a výklad práva

Uvalení koluzní vazby zpochybňuje právník ve svém aktuálním textu (NP, 17.6.):  Karel Šůna: Koluzní vazba!?

Širší výklad trestní odpovědnosti členů zákonodárného sboru od soudce Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku JUDr. Aleše Pejchala: (2004) Žijeme v demokratickém právním státu?

http://virtually.cz/journal/?q=zijeme-v-demokratickem-pravnim-statu&page=645

"... Člen zákonodárného sboru při hlasování v tomto sboru neplní žádné úkoly a neobstarává žádný obecný zájem. Je výlučně na něm, zda bude hlasovat pro vyslovení důvěry vládě či bude hlasovat proti, zda bude hlasovat pro zrušení platné ústavy nebo pro její zachování. Kdyby tomu tak nebylo, nežili bychom v parlamentní demokracii. A už vůbec nepřísluší výkonným složkám státní moci (policii či státnímu zastupitelství), posuzovat jaká případná výhoda na níž není nárok (peníze, nabídnutá funkce, noc s krásnou milenkou apod.) toho kterého člena zákonodárného sboru při jeho hlasování ovlivnila či mohla ovlivnit. Toto právo náleží voliči a ten se musí dožadovat dodržení politické i etické odpovědnosti jím voleného zákonodárce. Je dobře, že o těchto skutečnostech media voliče informují. Je nepochopením demokratického právního systému, když policie či státní zastupitelství chtějí z těchto skutečností vyvozovat jakoukoli právní odpovědnost."

J. Jaroš 19.6.2013 15:03

Re: Aplikace a výklad práva

Pan doktor má pravdu ale je nutno si všimnout, že hovoří o hlasování v zákonodárném sboru. Tam je také chráněn imunitou. Čl.27 ústavy 

 (1) Poslance ani senátora nelze postihnout pro hlasování v Poslanecké sněmovně nebo Senátu nebo jejich orgánech.

  (2) Za projevy učiněné v Poslanecké sněmovně nebo Senátu nebo v jejich orgánech nelze poslance nebo senátora trestně stíhat. Poslanec nebo senátor podléhá jen disciplinární pravomoci komory, jejímž je členem. 

L. Novák 19.6.2013 18:21

Re: Aplikace a výklad práva

Pan doktor rozhodně nehovoří jen o hlasování v zákonodárném sboru. Čtěte znovu!

P. Pavlovský 19.6.2013 15:51

Re: Aplikace a výklad práva

"Je výlučně na něm, zda bude hlasovat pro vyslovení důvěry vládě či bude hlasovat proti, zda bude hlasovat pro zrušení platné ústavy nebo pro její zachování. Kdyby tomu tak nebylo, nežili bychom v parlamentní demokracii. A už vůbec nepřísluší výkonným složkám státní moci (policii či státnímu zastupitelství), posuzovat jaká případná výhoda na níž není nárok (peníze, nabídnutá funkce, noc s krásnou milenkou apod.) toho kterého člena zákonodárného sboru při jeho hlasování ovlivnila či mohla ovlivnit."

Je na poslanci, jak bude hlasovat - v duchu programu, za který byl zvolen.

Není ale přípustné, aby ze zištných důvodů nehlaSOVAL VŮBEC, A TO ODSTOUPENÍM ZE SNĚMOVNY!"

Když nechtěli hlasovat, proč neodešli ze sálu? To by nebylo nemravné, natož trestné!

L. Novák 19.6.2013 18:17

Re: Aplikace a výklad práva

Počítat hlasy ve Sněmovně při těsném poměru sil vás učit nebudu. To byste měl znát už ze základní školy. :-)

P. Pavlovský 19.6.2013 18:49

Mě nezajímá výsledek toho hlasování,

ale odpověď na otázku, co měli udělat jako slušní lidé, aby se nezpronevěřili svému svědomí, ani nevzali úplatek!

L. Novák 19.6.2013 20:11

Re: Mě nezajímá výsledek toho hlasování,

Jedinou možností, jak vyjádřit svůj nesouhlas se zvýšením DPH, nepoložit vlastní vládu a umožnit její pokračování, bylo odstoupit z poslaneckého mandátu. Což učinili všichni tři. A jestli se něco domlouvalo před odstoupením a nebo až po něm, je v celku jedno. Považovat jejich pozdější nástup jinam za úplatek je konstrukce státního zastupitelství, kterou buď soud neuzná, nebo bude kauza postoupena až k soudu Ústavnímu, který vydá konečné stanovisko. Proč jsou kvůli tomu exposlanci drženi v koluzní vazbě, ví jen orgány činné v trestním řízení. Uvalení vazby za činy, proněž jsou vyšetřováni, je podle řady názorů nepřiměřené.

P. Pavlovský 19.6.2013 20:37

Re: Mě nezajímá nepoložení vlády!

Mě zajímá takové chování, které není v rozporu se svědomním a zároveň není zištným trestným činem - braním úplatku!

L. Novák 20.6.2013 0:26

Re: Mě nezajímá nepoložení vlády!

No ale to si napřed musíme definovat, co to vlastně ten "uplatek" je. Protože právníci (a ne ledasjací) poukazují na skutečnost, že tady o korupci ve smyslu trestného jednání vůbec nejde. Definitivní rozhodnutí zřejmě připadne až Ústavnímu soudu. Doufám, že do té doby nebudou držet "orgáni činní v trestním řízení" obviněné ve vazbě.

Š. Hašek 19.6.2013 11:05

Asi tak.

Š. Šafránek 19.6.2013 10:24

The Economist

"Britský týdeník The Economist si všímá toho, jak je možné, že se vůbec vede nějaká debata o tom, zda odměna tří poslanců lukrativními posty za podporu vlády představuje korupci."

J. Dona 19.6.2013 10:29

Re: The Economist

The Economist: Kam až klesla politická kultura

Britský týdeník The Economist si všímá toho, jak je možné, že se vůbec vede nějaká debata o tom, zda odměna tří poslanců lukrativními posty za podporu vlády představuje korupci. To podle listu ukazuje, jak hluboko česká politická kultura klesla.

V. Novák 19.6.2013 14:03

Díky, že jste propíchl pokus o manipulaci

neúplným citováním.

I. Schlägel 19.6.2013 10:15

Už se těším.

..."Politici jsou zákonodárci a pevně věřím, že se poučí ze svých chyb, nastaví právní předpisy tak, že policejní práci, která při dobrém výkonu mohla nést výsledky, omezí ve všech směrech, zakážou odposlechy, domovní prohlídky, rozdrobí policejní útvary, seberou pravomoci a vytvoří si dostatečnou ochranu, vše v demokratickém duchu a v souladu s právem."...

Kdo si počká, ten se dočká :-) Pokud se to povede, budeme první zemí na světě, kde si kapři dobrovolně vypustí rybník.

P. Schuh 19.6.2013 10:02

Už se perou

Možná že opravdu jenom mafie vládní bojuje proti mafii policejní. Já jako občan kdesi hluboko dole kam jejich spanilé oko ani nedohlédne se z toho mohu jenom radovat.

R. Langer 19.6.2013 12:11

Re: Už se perou

Ne možná... :-P

S. Ševeček 19.6.2013 9:27

Proč to řeší "Organizovaný zločin"?

Protože se jedná o organizovaný zločin ... a do toho si nenechá organizovaná prokurátorsko-policejně-soudcovská maffia zasahovat.

Měli by viset ti poblitici - je to spiknutí proti občanům. Nebo ne? a je to normální?

(zajímalo by mně, kdo projeví ochotu kandidovat do Sněmovny, když hrozí obvinění z politických zločinů za hlasování)

J. Boleslav 19.6.2013 9:10

Naprosto souhlasím

stejně jako s p. Vlkem st.