28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


POLICIE: Hra na honěnou teprve začíná

10.9.2012

Rychlý a podivuhodný konec šéfa policistů ukazuje, že vliv politiky na bezpečnostní složky v Česku nepolevuje

Policejní prezident by měl být ve sboru respektovanou osobou, zkušeným policistou a neměl by podléhat politickým tlakům. Také proto je jeho pozice výjimečně ošetřená zákonem, aby ustál možné útoky zájmových skupin. Jinak řečeno, aby byl neodvolatelný. Případ nuceného odchodu Petra Lessyho nicméně ukazuje, že ani to nemusí stačit.

Obvinění policejního prezidenta z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby jsou závažné důvody pro to, aby mu ministr vnitra sebral služební placku a poslal ho do civilu. Měly by však stát na podstatně pevnějších základech, než jsou ty v případě Lessyho. Spěch Jana Kubiceho a urychlené jmenování nového prezidenta Martina Červíčka, oblíbence bývalého ministra vnitra Ivana Langera, naopak spíše ponoukají k myšlence, že šlo o předem připravené odstranění politicky nevhodné osoby a dosazení "správného" člověka.

Víme, že oni vědí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) údajnou trestnou činnost Lessyho, spočívající v tom, že nařkl náměstka policie Zlínského kraje Jaroslava Vaňka ze spolupráce s podsvětím, už jednou prověřovala. Konkrétně před rokem. Důvody ke sdělení obvinění však neshledala a případ odložila ad acta. Nyní bude zajímavé sledovat, nakolik bude pro GIBS klíčová výpověď bývalé prezidiální mluvčí Pavly Kopecké, s níž se Lessy před časem rozloučil. Důvodem jejího odchodu prý byl fakt, že neohlídala rozhovor Lessyho pro deník Právo, ve kterém se policejní prezident pustil do Kubiceho. Lessy v něm svého nadřízeného osočil, že na něj vyvíjí nátlak hraničící s vydíráním. Kopecká by teď měla podle informací týdeníku Euro dosvědčit, že se Lessy snažil podstrčit novinářům kompromitující informace na Vaňka. Zatím jde o tvrzení proti tvrzení. O tom, že inspekce Petru Lessymu dvojí obvinění (za pomluvu Kubiceho a zneužití úřadu pro tlak na zlínského ředitele, aby se Vaňka zbavil) sdělí v polovině týdne, se vědělo v některých kruzích ještě před předešlým víkendem, každopádně však před oficiálním zveřejněním.

Mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová byla v odpovědích na otázky týdeníku Euro, zda bude policejní prezident obviněn, skoupá. Šéfka platformy LIDEM Karolina Peake měla tuto informaci v pondělí 27. srpna.

Napříč republikou

Obvinění a odvolání Lessyho předcházelo několik událostí. Minulé úterý, zhruba ve 14 hodin, přijel červenou octavií za premiérem Petrem Nečasem šéf GIBS Ivan Bílek. Mimochodem, další muž ze stáje Ivana Langera.

Tentýž den se měl sejít s premiérem také Lessy, jenže schůzka byla Úřadem vlády neočekávaně zrušena. Následně byl Lessy vedením vnitra vyzván, ať se dostaví na ministerstvo. Ovšem policejní prezident právě odjížděl na Moravu. Místo Lessyho se proto dostavil na Letnou jeho podřízený Pavel Osvald. Do plánu na superrychlé sesazení se vloudila chyba.

Lessy, který cestou domů nebral hovory, měl do příjezdu v mobilu spoustu zmeškaných hovorů, třeba od náměstka generální inspekce Dušana Brunclíka. S příslušníky inspekce se poté v podvečer dohodl, že přijde následující den na policejní služebnu ve Frýdku-Místku. Ve středu, zhruba o půl desáté ráno, mu inspektoři obvinění předali. Za krátký čas dorazil tamtéž také pracovník personálního odboru ministerstva vnitra, který Lessymu předal rozhodnutí o rozvázání služebního poměru. Možná však personalisté z vnitra poskytli Petru Lessymu příležitost k protiútoku. Podle jednoho z výkladů služebního zákona by měl být obviněný policista zproštěn služby až následující den po obvinění, a to se nestalo. Už zhruba čtyři hodiny po Lessyho obvinění byl novým policejním prezidentem jmenován Martin Červíček.

Nikdo nemá radost

Jan Kubice na tiskové konferenci, která následovala pár hodin po odvolání Lessyho, řekl, že obvinění policejního prezidenta ze dvou trestných činů je zcela bezprecedentní. "Z toho nemůže mít radost nikdo," konstatoval ministr. A podotkl, že podle něj na odvolání nic nemění ani to, že je Lessy v pracovní neschopnosti.

Kubice se opíral o ustanovení služebního zákona, podle něhož policista musí být propuštěn, pokud "porušil služební slib tím, že se dopustil zavrženíhodného jednání, které má znaky trestného činu a je způsobilé ohrozit dobrou pověst bezpečnostního sboru".

O obviněních se podle vlastních slov dozvěděl až onoho rána od pracovníků inspekce.

"Pokud by se prokázalo, že odvolání policejního prezidenta Lessyho bylo účelové, ve vteřině odstoupím. Ale obvinění z účelovosti odmítám," prohlašuje Kubice.

Co se bude dít nyní? Petr Lessy podá stížnost proti obviněním a rozklad proti rozhodnutí ministra vnitra. U případného soudu ho budou obhajovat Tomáš Sokol a Václav Láska. Případ se potáhne, pokud Lessy nevytáhne nějaký trumf. Pravděpodobně přijde o bezpečnostní prověrku, kauza dojde k soudu, jehož výsledek se nyní nedá předjímat.

Překotný proces naznačuje, že policie a ministerstvo vnitra jsou pod silným politickým vlivem. Dokládají to zejména závažné kauzy, které často končí u ledu. Pro "poslušné" vykonavatele těchto a jiných přání existuje většinou "odměna". Zasvěcenci v této souvislosti připomínají, že na vnitru má sbaleno i sám Kubice – hovoří se o jeho možném nástupu do Správy státních hmotných rezerv.

Dá se očekávat, že vyšetřovatelé GIBS, jejíž vedení není Lessymu dvakrát nakloněno, stejně jako státní zástupce tento policejní příběh roku dále rozvinou. Na pokoji ho nenechají ani politici. Věci veřejné, které stály za Lessyho jmenováním, hodlají svolat mimořádnou schůzi sněmovny. Kauza se rovněž hodí jako předvolební munice opoziční sociální demokracii.

Navíc se klidně může stát, že budeme mít policejní prezidenty dva. A to za situace, že by Lessy uspěl s rozkladem proti svému vyhazovu. Jisté je, že funkce, jejíž apolitičnost měl zaručit zákon, je zpolitizována až příliš.

Týdeník EURO 36/2012, 3.9.2012