28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


POCHYBENÍ: Hon u Pavla nebo na Pavla?

30.10.2023

Tak se nám narodilo „další pochybení“, ze kterého kancléřka „Vratislava“ nebude vyvozovat žádná „opatření“. Takže hon pro sponzora Petra Pavla byl veskrze úspěšný a padla zvěř za 700000 Kč.

Honitby v Lánské oboře byly i za prezidentování Miloše Zemana rájem jeho okolí a staly se součástí obecné kritiky kancléře Vratislava Mynáře. Jak se zdá, jeho nástupce Petr Pavel, který sliboval „návrat do normálu“ se skutečně činí a fungování Lánské obory je skutečně „normální“, pokud tím myslíme pokračování normality ala Zeman.

Na případ upozornily v pátek Seznam Zprávy, podle kterých lov u ředitele Lesní správy Lány zařizoval partner ve společnosti Wood & Company Jan Sýkora, který byl významným sponzorem prezidentské kampaně Petra Pavla. Soukromý hon na trofejní zvěř se v lánské oboře konal ve čtvrtek 19. října. Osmi lovcům asistovali zaměstnanci Lesní správy Lány. Ulovena byla zvířata za 700 000 korun, uvedl server...Hrad následně v registru smluv začal publikovat sérii dokumentů, některé však zase zneplatňoval, jak přicházely další dotazy od reportérů. Podle Seznam Zpráv navíc Hrad nabídl sponzorovi prezidenta odlovené daňky se slevou 40 procent oproti oficiálnímu ceníku.

Tak se podívejme, i na slevu došlo. Máme to chápat tak, že na kampaň Petra Pavla šly peníze, které se tak „slevou“ v Lánech umořily? Až tak daleko zašel náš nový příkladný prezident Pavel? To jsou věci. Několik administrativních pochybení se v případu soukromé akce investiční firmy Wood & Company stalo i podle prezidenta Pavla. „Nicméně k žádné finanční újmě nedošlo,“ napsal na síti X.

Pavel to vidí jinak, k žádné finanční újmě nedošlo. Pokud vezmu v úvahu onu slevu 40 % aplikovanou na celou částku a oněch 700000 Kč je tedy 60 % podle sazebníku, došlo ke snížení výnosu o 466 tisíc korun.

K uvedeným informacím se poté vyjádřila i Transparency International, resp. její vedoucí právník Jan Dupák. „Lesní správa Lány předvádí s předmětnými dokumenty takové tragikomické divadlo, že nemám pochybnosti o tom, že původně chtěla celou akci utajit a po odhalení se snaží zamést stopy. Administrativní pochybení vůči registru smluv se sice stát může, to ale nevysvětluje nápravu až po dotazu médií, podivné časování dokumentů, které obsahují chyby a byly zjevně zpracovány narychlo,“ uvedl s tím, že postupy přirovnává k éře Miloše Baláka, který byl nakonec za manipulace ve venkovském sídle prezidenta dvakrát odsouzen.

Transparency International – tak často kritizující poměry na Hradu za zemanovské éry – si dovolí naznačovat, že celá akce měla být utajena? To je další rána pro čistého Petra Pavla.

A nakonec to nejpodstatnější: Finančník Jan Sýkora dal Petru Pavlovi na kampaň půl milionu. V Lánech pro něj uspořádali hon za 700 tisíc. Až potom, co se na akci Seznam Zprávy začaly ptát, Hrad sepsal a zveřejnil smlouvy. Administrativní chyba, tvrdí.

Tak to je přesně to, co jsem spočítal výše. Sleva na odstřel daňků odpovídá výši sponzorského daru! Je politování hodné, že Pavel za pár měsíců ve funkcí prezidenta, prokázal, že je „mužem na svém místě“. Že by „další hluboké rozčarování české veřejnosti“? Nic jsem od Pavla nečekal a zdá se, že Pavlova výchova a dril je železná košile. To, co předvádí, je stejného druhu jako Zeman a spol.