19.3.2024 | Svátek má Josef


NADÁVÁNÍ: Anonisté a fašisté nejsou stejné nadávky

10.8.2022

Andrej Babiš letos objíždí republiku a jak je v jeho případě zvykem, budí pozornost. A řada jeho politických odpůrců Babišovy projevy k příznivcům, kterých se také vždycky pár sejde, hlasitě komentuje nebo ruší. Stalo se, že Babiš tyto demonstranty proti němu a jeho příznivcům, okomentoval tím, že se tito lidé chovají či jsou „fašisty a nacisty“.

Martin Komárek, novinář a bývalý poslanec za ANO, v diskusi na CNN Prima News při komentování Babišových slov prohlásil: Já si pamatuju, a byl jsem v tom parlamentu, naprosto nenávistné útoky od pana Kalouska, pana Stanjury osobně na Andreje Babiše, osobně na všechny členy ANO. Používaly se horší výroky, než jsou nacisti a fašisti. Anonisti, onanisti,“ prohlásil v debatě o výrocích Andreje Babiše na čtvrtečním mítinku Komárek. „Anonista je horší výrok než fašista a nacista?“ zeptal se bývalého Babišova poslance moderátor Michal Půr. „Já říkám, že je to v podstatě to samý,“ reagoval Komárek. „A znovu opakuju, že Andrej Babiš coby demokratický, solidní politik nikdy neměl těchto výroků použít. Stejně tak jako Kalousek neměl použít sprostých výroků Andreji Babišovi, které používá nadále,“ dodal Komárek. Podle něj bychom se všichni měli chovat slušně. Reagoval tak na událost ze čtvrtečního mítinku Andreje Babiše v jihočeském Táboře. „To jsou fašisti a nacisti. To jsou voliči PirStanu a Spolu. To jsou lidi, kteří jsou nebezpeční,“ prohlásil podle videa expremiér na adresu svých odpůrců. „Kde je policie? Proč tyhle agresory od nás neoddělí? Proč tady chodí? Hlavně si jich nevšímejte,“ řekl na stejném mítinku Babiš.

Komárek sice prohlásil, že Babiš neměl taková slova o svých politických odpůrcích říci, současně ale upozornil na označení poslanců ANO jinými-tehdy opozičními politiky – jako „anonisté“, což je údajně stejné jako když Babiš své oponenty označí jako nacisty a fašisty.

Komárkovy články či názory v současnosti vůbec nesleduji, Tomáš Flaška mi vlastně po dlouhé době Komárkovo jméno připomněl. Nikdy jsem Komárka za skvělého novináře nepovažoval a skutečně dobrý novinář by nikdy nešel do politiky, ať už v jakémkoliv dresu, protože tímto krokem ztrácí punc nezávislosti a stává se „straníkem“. Ale to je skutečně Komárkův problém.

V této kauze mi jde o něco zcela jiného. Od zločinů italských fašistů a německých nacionálních socialistů alias nacistů za II. světové války již uplynulo více než 77 let, nazývat demonstranty, kteří ruší při Babišových projevech na veřejnosti, fašisty a nacisty, je skutečně mimořádně hloupé. Bezpochyby frekvence takových to hloupých výroků výrazně stoupla po ruské invazi na Ukrajinu. Rusko označuje svou „speciální vojenskou operaci“ jako „denacifikaci Ukrajiny“, Ukrajina pak o akcích ruské armády na Ukrajině hovoří jako o stejných ne-li horších, než bylo počínání německé armády na Ukrajině po přepadení SSSR v roce 1941. Ukrajina tehdy byla první na ráně a německé jednotky využily momentu překvapení (Stalin nevěřil zprávám o tom, že Německo SSSR přepadne) a postoupily daleko do vnitrozemí a dostaly se na dostřel Moskvy. To byly skutky fašistů a nacistů a nálepkovat jimi naše současníky, kteří nesouhlasí s politikou bývalého premiéra, mi přijde značně přestřelené.

Babiš jako bývalý premiér a dnes předseda největší opoziční strany, budí stále pozornost. Má bezpochyby pevné jádro svých voličů a má i velmi početné odpůrce. Na venkovních akcích, které Babiš se svým karavanem pořádá, je naprosto normální, že se tu sejdou jak Babišovi odpůrci, tak jeho podporovatelé. A že odpůrci budou projev Babiše překřikovat, je nabíledni. S takovým průběhem musel Babiš zcela jistě počítat. Pokud se tomu chtěl vyhnout, měl či má pořádat projevy v uzavřených prostorách, kde není taková anonymita a pořadatel pak může toho, kdo ruší, vykázat.

Každá ze současných parlamentních i mimoparlamentních stran má mezi lidmi, kteří s touto stranou nesouhlasí, své hanlivé označení. Máme komouše, socany, flanďáky i anonisty. A v našich podmínkách je komunista či komouš symbolem 41 let komunistické totality – to komunisté a fašisté si obrazně řešeno mohou podat ruce, protože používali podobné či stejné metody proti svým odpůrcům. Andrej Babiš by měl proto více vážit slova zejména proto, že i on má za sebou členství v KSS a využíval výhody, které mu legitimace této strany v Československu před rokem 1989 nabízela. A pokud se dokonce zapletl s StB, což bylo slovenskými soudy projednáno zatím do ztracena, měl by o to více šetřit těžkými výrazy na adresu svých kritiků.