19.3.2024 | Svátek má Josef


MÉDIA: Bartoše k obědu, Rakušana k večeři

2.12.2020

Ani ne za rok se budou konat volby do poslanecké sněmovny. Na politické scéně přituhuje, někomu začíná zvonit umíráček, někdo naopak roste, formují se nová spojenectví. Plastický vyvážený obraz všech dějů by na prvním místě měla veřejnosti poskytovat veřejnoprávní média a Česká televize především.

Existují psaná i nepsaná pravidla, jaký prostor mají na televizní obrazovce dostávat jednotlivé politické subjekty. V České republice se víceméně držíme úzu, že prostor poskytovaný jednotlivým politickým stranám by měl odpovídal jejich volebním výsledkům, ale protože náš politický systém je otevřený, je nezbytné, aby nějaký prostor dostávaly i další subjekty, ať už v parlamentu nějaké, byť třeba marginální, zastoupení mají či nikoli. Navíc, s blížícími se volbami potřeba, nutnost či povinnost prezentovat i subjekty, které mají reálnou šanci vstoupit do parlamentní politiky, samozřejmě roste. Proč? Prostě proto, že je to nejenom spravedlivé, ale také logické. Pokud je tedy náš volební systém opravdu otevřený.

pruzkum

Jak si v tomto ohledu vede Česká televize? Odpověď je jednoduchá. Dost mizerně. Na doprovodném obrázku jsou aktuální volební preference několika politických subjektů z těch spodnějších příček, stran a hnutí oscilujících okolo magické hranice pěti procent. Vzhledem k jejich obdobným šancím by bylo nanejvýš spravedlivé, aby jejich zástupci dostávali na televizní obrazovce v předvolebním období stejný či alespoň obdobný prostor. Realita je ovšem zcela jiná.

Zatímco zástupci STAN prakticky neslezou z obrazovky, neboť informování o peripetiích vzniku koalice Pirátů a Starostů je takřka kontinuální a už chybí snad jen pravidelné informace, co měl pan Bartoš k obědu a pan Rakušan k večeři, protagonisty Trikolóry, jež má obdobné preference jako STAN, na veřejnoprávní obrazovce prakticky nezahlédneme, natož abychom měli možnost seznámit se s jejich programovými prioritami.

Úplně do nebe volající je pak tradiční českotelevizní nadhodnocování prezentace dnes již zcela podměrečné TOP 09, tedy subjektu, který se pomalu blíží klinické smrti, což se snaží odvrátit chystanou koalicí nejen s ODS, nýbrž i znovupadnutím si do náruče s lidovci, od kterých se duchovní otec Topky Kalousek kdysi štítivě odtrhnul.

Nabízí se zajímavá spekulace. Budou chystané koalice, jednak Pirátů se STAN, druhak ODS s Topkou a lidovci, dostávat v předvolebním období prostor jako jeden volební subjekt, jak co do času, tak co do počtu zástupců v předvolebních debatách, nebo budou mít k dispozici dvakrát, ba dokonce třikrát tolik času co ostatní a jeden volební subjekt bude mít v debatách hnedle několik zástupců?

Jedno je ale jisté už teď. Česká televize hrubým způsobem poškozuje Trikolóru. Je to ignorantské, odpudivé a neprofesionální.

www.petrstepanek.cz