28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


KAUZA CASA: Bral klíčový svědek úplatky?

31.7.2012

Odposlechy naznačují, že klíčový svědek policie měl přijímat peníze od amerického občana i zbrojařské firmy. Může jít však také o další z pokusů o jeho diskreditaci

Vyšetřování nákupu letadel Casa se v současnosti čím dál více zaměřuje na klíčového svědka Karla Daňhela. Policie jej minulý týden nejprve obvinila z pohlavního zneužívání čtrnáctileté dívky, ale již den poté se ukázalo, že obvinění bylo smyšlené. Nyní se objevil "únik" informací z vyšetřování vojenské tajné služby, podle něhož měl bývalý vojenský pilot přijímat úplatky.

Časopisy místo kapříků

Vojenská tajná služba narazila při svém vyšetřování na příslušníka armádního generálního štábu Karla Daňhela zhruba před rokem.

šéfa sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství Antonína Sedi na něm pracovala delší dobu a nesouviselo to s případem transportních letounů. V rámci své práce se zajímala mimo jiné o aktivity společnosti AKM Group - CZ, zejména šéfa jejího představenstva Petra Wronu. A také o amerického občana - obchodního zástupce firmy Alenia Aeronautica, jež chtěla armádě dodat konkurenční letouny Spartan - Barryho Allana Midkiffa.

Během povolených odposlechů zaznamenala tajná služba několik hovorů zmiňovaných aktérů s Daňhelem. S Midkiffem měl Daňhel řešit letouny Casa, s Petrem Wronou z AKM Group - CZ obchody armádních leteckých opraven LOM Praha. Některé z těchto telefonických hovorů přehrál před časem šéf vojenského zpravodajství Ondrej Páleník poslancům sněmovní kontrolní komise.

V telefonátech se podle informací z armádních kruhů mimo jiné hovoří o desetitisícových sumách, které měl Daňhel inkasovat. "Teď jsem je (letouny Casa - pozn. red.) pustil do vojskových zkoušek, ušetřil jsem jim (Omnipolu - pozn. red.) peníze," sděloval například Daňhel po telefonu Midkiffovi. To už měl Midkiff po nezdařené snaze italské společnosti Alenia spolupracovat s dodavatelem letounů Casa Omnipolem. Zároveň se podle informací týdeníku Euro bavili o penězích, které měl Daňhel získat. Penězům měl podle informací armádní kontrašpionáže říkat časopisy a preferoval zejména vyšší čísla. "Budou do Vánoc, ročníky 49, nebo 50?" měl se v jednom z telefonátů tázat Daňhel.

S Wronou z AKM Group - CZ měl podle informací z armádních kruhů řešit, zda mu dal "třicet, nebo padesát". Wronu přitom armádní zpravodajci sledovali kvůli podezřením ze styku s ruskými tajnými službami. Kvůli zmíněným odposlechům prý přišel Daňhel o bezpečnostní prověrku Národního bezpečnostního úřadu. Týdeník Euro požádal Karla Daňhela i Barryho Midkiffa o vyjádření, do uzávěrky však navzdory několika urgencím nedorazilo. Kontaktovat Wronu a společnost AKM Group - CZ se autorovi článku nepodařilo.

Vyšetřování probíhá, nevyrušujte

Během šetření přišli vojenští zpravodajci na to, že Daňhel byl s Barrym Midkiffem v úzkém kontaktu ještě před rozhodnutím o nákupu letounů Casa. Bylo to v době, kdy Daňhel prosazoval podle svědectví lidí z resortu místo letadel Casa americko-italské Spartany, které Midkiff v České republice zastupoval. "Za společnost Alenia byli nominováni pan Roberto Leva a jako zástupce pro Českou republiku pan Allan Barry Midkiff . S těmito kontaktními osobami následně probíhala veškerá komunikace v rámci přípravy marketingové analýzy. Pro úplnost uvádím, že pan Allan Barry Midkiff vystupoval při jednáních se zástupci ministerstva obrany s oficiálním pověřením společnosti Alenia a nikoli jako lobbista," potvrdil Vladimír Lukovský z tiskového odboru ministerstva.

Týdeníku Euro se v rámci pátrání po okolnostech vojenského obchodu s letouny Casa podařilo získat dopis výkonného ředitele Alenie Giovanniho Bertoloneho z 30. dubna 2008 určený tehdejšímu premiérovi Mirku Topolánkovi a ministryni obrany Vlastě Parkanové. V něm české vládě vyčítá, že se rozhodla pro nákup konkurenčních letadel Casa. A mimo jiné v něm uvádí, že jeho společnost v České republice za svoje stroje tři roky velmi intenzivně lobbovala mezi představiteli ministerstva obrany i generálního štábu.

"Žádný speciální předpis či pokyn, které by vymezovaly kontakty pracovníků ministerstva nebo armády se zástupci zbrojních firem, v resortu zavedeny nejsou. Považuji však za důležité zdůraznit, že procesy zpracování marketingových průzkumů a analýz na jedné straně a příprava zadávací dokumentace k veřejné zakázce a vlastní akviziční proces na straně druhé striktně odděleny," podotýká Lukovský.

Podezřeními okolo Karla Daňhela se nyní zabývá vojenská policie. "Podplukovník Daňhel byl Vojenskou policií vyzván k podání vysvětlení. Bližší podrobnosti nelze z důvodu probíhajícího prověřování uvést," uvedl Lukovský.

Nové otázky vyvolává rovněž odhad ceny letounů Casa, který pro policii provedla česká pobočka společnosti American Appraisal. Firma hodnotu strojů údajně vyčíslila na korunu přesně. A to přestože je celková konfigurace, kterou si vojáci objednali, vedena ve druhém nejvyšším stupni utajení a odhadci k těmto informacím nemohli mít přístup. Není to první případ, kdy se výsledek práce American Appraisal ukázal jako sporný. Společnost v roce 2003 vytvořila posudek ve prospěch managementu společnosti On Semiconductor Czech Republic, a naopak v neprospěch ostatních akcionářů.

Znalec stanovený později soudem dospěl k závěru, že původní posudek American Appraisal je o zhruba 400 procent podhodnocený.

Týdeník EURO 30/2012, 23.7.2012