18.5.2024 | Svátek má Nataša


GLOSA: To chce skutečně kachní žaludek

30.4.2009

Tak Jiří Paroubek chce snižovat prý astronomické a nemravné platy manažerů státních firem.

Neodpovídají „ekonomické realitě“, říká. Hejtman Rath zase hezky zostra pohrozil, že Středočeský kraj nebude platit dotace Českým drahám, pokud si jejich šéf nesníží plat „nejméně o třetinu, spíše však o polovinu“.

Nic mu nevadí, že Středočeský kraj žádnou dotaci neplatí, ale naopak jsou to České dráhy, které dotují z prodeje majetku nás všech Středočechy jezdící železnicí větší částkou, než vydá Rath na protizákonné kompenzace zdravotnických poplatků.

Přesně podle populární zásady sdílené s jistým ideovým guru, že stokrát opakovaná lež se jednou přece jen stane pravdou.

Před volbami se tahle teze zřejmě hodí i Jiřímu Paroubkovi. On už si totiž skoro nikdo nepamatuje, že největší manažerský plat v zemi nastavil Martinu Romanovi nejpopulárnější politik a Paroubkův zástupce na zemi Bohuslav Sobotka.

Také platy dalších šéfů státních firem jsou určeny od dob vlády Jiřího Paroubka, kromě šéfa drah je to tak i u šéfa České pošty, ČSA a mnoha dalších.

Dodejme nakonec, že i valná část manažerů, kteří tyto zmíněné platy pobírají, se na své momentální posty dostala jen se souhlasem člověka, který, kdyby neměl opravdu hodně kachní žaludek, tak by po tomhle prohlášení musel sám nad sebou pocítit intenzivní a autentickou nevolnost.

MfD, 29.4.2009