15.5.2024 | Svátek má Žofie


GLOSA: Stávka bude a bude jich stále víc

15.6.2011

Po rozhodnutí Městského soudu v Praze, které předběžným opatřením z pátku původně ohlášenou odborářskou pondělní stávku zrušilo, protože nebyla ohlášena tři dny předem, ji odboráři přesunuli na čtvrtek 16. června 2011. A aby vládu a občany za odklad potrestali, původně třináctihodinovou stávku prodloužili na čtyřiadvacetihodinovou.

Z ekonomického hlediska ztráta pro stát bude samozřejmě mnohem větší, ale i na tomto kroku můžeme najít několik pozitiv: Rozhodnutí soudu připomněl, že i vyhlášení stávek musí podléhat určitým pravidlům, aby se občan na takový krok mohl připravit. A pokud je v zákoně ještě díra, měli by legislativci co nejrychleji pravidla upřesnit. Za druhé: občan, pokud mu to práce jen trochu dovolí, stávku nejspíš využije k menší dovolené: ve středu odpoledne zmizí z velkých měst a přesune se do neděle do večera na chalupy a chaty. Za třetí: Česko proti sobě nepoštve turisty ze sousedních zemí, kteří slaví v pondělí Letnice či Svatodušní svátky a nemohli by se kvůli blokádě vrátit domů. To by v očích sousedů image naší republiky zase o něco víc poškodilo.

Sociolog však za tímto možná poněkud zbrklým krokem postarších odborářů, kteří mohli své tlaky na vládu více diferencovat, ale čte mnohem horší zprávu a sice, že postoje českých dospělých mužů a seniorů - jak průzkumy ukázaly - se v posledních dvaceti letech oproti minulým letům skoro nezměnily: jejich politická participace, otevřenost do širší společnosti, sebevědomí a nezávislost se nezvyšují.

Odpovědi na otázku, zda by jednotlivci měli převzít víc odpovědnosti, aby se o sebe dokázali postarat, nebo zda naopak převzít více odpovědnosti a zajistit, aby bylo o každého postaráno, by měl stát, se v posledním dvacetiletí mírně posunul k druhé variantě, tedy k přesvědčení, že by se o ně měl postarat stát. Stejně je tomu s pocitem, že jedinec může ovlivnit svůj život. Sociologové zjistili, že samostatných manažerů svých vlastních cílů, jak říkají, mezi mladšími seniory ubývá, což ale bohužel platí o celé populaci.

Toto zjištění ovšem ukazuje na selhání všech našich polistopadových vlád, a proto se lze s úspěchem domnívat, že podobných protestů bude spíše přibývat.

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem redakce)

Autor je novinář a spisovatel