22.5.2024 | Svátek má Emil


GLOSA: Spolek bezpáteřních

12.7.2010

aneb Klid, Šustře, budeš tam, volby nevolby

Bývalý poslanec TOP 09 Ladislav Šustr a tajemník této strany Luděk Kudláček, hlavní postavy korupčního testu MF DNES, jsou zpátky ve sněmovně. Šustr dokonce i se synem. Jsou poradci nových poslanců.

Voliči chtěli změnu a snažili se to ve volbách dát vědět svým voleným stranám. Výsledek tohoto přátelského upozornění? Vykroužkovaní poslanci, kteří se do sněmovny nedostali, se až na výjimky stali poradci těch, co byli kroužkováním zvoleni. Korunu těmto praktikám ovšem nasadila TOP 09. Nejprve nám sehráli mediální divadlo o nekompromisním vyrovnání se Ladislavem Šustrem a Luďkem Kudláčkem. Ti se se stali minulý rok vzorovým příkladem, na kterém reportér MF Dnes ukázal, jakým způsobem funguje ve sněmovní praxi lobbing a korupce při prosazování zákonů (aféra pro připomenutí - články redakce MF Dnes a iDnes). Šustr se vzdal mandátu poslance ve sněmovně a vedení TOP 09 nám přes dlouholeté přátelství Šustra s Miroslavem Kalouskem neopomnělo dokola zdůrazňovat, že nebyl jejím členem, ale jen nezávislým kandidátem. Strana problém vyřešila „tím jediným možným a nejrazantnějším způsobem“, chválil se tehdy Kalousek. „Je to naprosto nepochopitelné selhání. Pomohli jste nasvítit individuální nepřijatelnou praxi (pozn.: adresováno redaktorům MF Dnes) a my přes všechno, jak je to nepříjemné z politického i lidského hlediska, jsme dali jasně najevo, jak hodláme podobné excesy řešit.“ To jsou vlastní slova Miroslava Kalouska.

Máme po volbách a není potřeba hrát předvolební divadlo za každou cenu. Mají své jisté. Ladislav Šustr se stal poradcem nové poslankyně Jaroslavy Schejbalové, která si k tomu vzala za asistenta i Šustrova syna. Na adresu jeho otce pak říká: „Je to solidní člověk a mám v něj důvěru. Podle mě žádný úplatný lobbing nesliboval.“ A bývalý hlavní sekretář Luděk Kudláček? Ten se stal asistentem poslance TOP 09 Jana Husáka, dlouholetého Šustrova kamaráda.

Nová koalice s nepřehlédnutelnou účastí starých lidovců v TOP 09 slibuje boj s lobbingem, korupcí, neprůhledností veřejných zakázek a průhledností politické práce. O to všechno se teď budou starat v poslanecké sněmovně mimo jiné také Šustr s Kudláčkem. Takový malý příklad, jak dát, slovy Miroslava Kalouska, jasně najevo, jak podobné excesy řešit tím jediným možným a nejrazantnějším způsobem...

Nezbývá než znovu parafrázovat: „Volič se v kampani nažral a politici zůstali celí." Případně vzpomenout na snad již posvátnou větu Orwellovu: „Všichni jsou si rovni - a někteří jsou si rovnější."

Autor je členem Republikového předsednictva Strany svobodných občanů

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora