30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


GLOSA: Sobotka to ustál

30.6.2015

Premiér na „migračním summitu“ prosadil své

Migrační krize v Evropě je takový průšvih, který znemožňuje ideální řešení. To ani neexistuje. Znemožňuje i řešení, které by mělo praktické dopady a na němž by se zároveň shodl i konsenzus členských států Evropské unie. To by se totiž muselo na summitu lídrů jednat o tom, jak sílící vlnu migrantů směrovat mimo Evropu (rozuměj vracet), ne o tom, jak ji přerozdělovat v rámci Evropy. I při přerozdělování zůstává velký problém. Kdyby průměrné evropské státy postupovaly třeba jako Německo, kde uspěje asi 40 procent žadatelů o azyl, co potom dělat s oněmi 60 procenty, která nebudou uznána za hodna politické ochrany? Jakým způsobem a kam je vracet, když Libye hrozí, že každou cizí loď ve svých vodách bude pokládat za nepřátelskou? Kdo chce, najde řadu dalších bodů, které summit EU nevyřešil. Už proto se nikdo nemůže pasovat na vítěze. Přesto se premiér Sobotka svým způsobem jako vítěz vrátil, a to z více důvodů.

Nepodařilo se prosadit povinné kvóty pro přijímání běženců. Z toho plyne, že české – a slovenské, polské, maďarské... – odmítání už nevypadá jako truc pár sobeckých států, ale jako reálný postoj, který získal většinu v EU. To není málo. Přitom ještě v noci na pátek se jednalo o tom, že kvóty by platily i pro Maďarsko, které za letošek přijalo tolik běženců jako Itálie.

Sobotka v Bruselu prosadil to, s čím tam odjížděl. Česko sice formálně odmítlo povinné kvóty, ale přijímání běženců se nezříká. Početně to vyjde prašť jako uhoď, ale navenek to působí tak, že Praha si uchová suverenitu a tvář. A Sobotka taky.

Ve srovnání s opozicí teď Sobotka působí jako vstřícný liberál. V době, kdy odmítání migrantů je téměř celonárodní konsenzus, kdy proti jsou všechny parlamentní strany i prezident, se opozice profiluje papežštěji než papež. I proto ODS pasuje Sobotku na zrádce národních zájmů, varuje před ohrožením Schengenu (což je pravda) a volného pohybu „řádných občanů“. Pozoruhodné. Až dosud se svoboda pohybu týkala všech občanů. Teď se týká jen těch řádných?

Pocit vítěze ale může Sobotkovi zhořknout. Výše řečené se totiž týkalo jen evropských institucí a národních vlád. Co se týče českých voličů, ti možná více uslyší na tvrdé odmítání prezidenta Zemana a ODS. Uvidíme.

LN, 27.6.2015