28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


GLOSA: Sliby a chyby

7.12.2021

Žádná vláda už nemůže sázet na tečku za covidem

Je-li po téměř dvou letech pandemie nějaká zkušenost, tak asi v tomto. Každá vláda má mít nějakou covidovou ideu a stát si za ní. Přinejmenším kontrolovat, jak se dodržují jí stanovená pravidla. Ale každá vláda potřebuje i lákadlo, kterým tu ideu prodává. Dát lidem naději, že budou-li pravidla dodržovat, získají protihodnotu. Že nejen klesne hrozba nákazy, ba úmrtí, ale přiblíží se i návrat k normálnímu životu. Potřebuje lidem nabídnout tečku za celým průšvihem. Jenže žádná vláda by neměla být v těchto slibech příliš konkrétní.

Zní to divně, ba zcela protichůdně. Ale lze to doložit čerstvou ukázkou z Portugalska. To prošlo první vlnou epidemie hladce, asi jako my. Pak přišel podzim 2020 a průšvih – podobně jako u nás. Čísla se utrhla ze řetězu a Portugalsko získalo světový primát v počtu zemřelých na milion obyvatel. Pak se rozhodlo pro rázný krok. Vakcinaci dostal na povel admirál Gouveia e Melo, země se stala očkovacím premiantem Evropy (dvě dávky má 88 procent obyvatel), zrušila restrikce a zdálo se, že je za vodou. Ale ouha, 1. prosince obnovila kvůli nákaze nouzový stav. Co z toho plyne?

Nelze sázet na tutové jistoty. Nelze jen tak říkat, že z epidemie se proočkujeme. Nelze dávat pevné sliby typu, že očkování udělá za průšvihem tečku, byť se opírají o analýzy odborníků. Z řečeného neplyne, že všechno je jinak a očkování je habaďůra, ale jen tolik, že nemá smysl dávat definitivně znějící sliby. Pokud takové zazní, posléze se stejně ukáže, že v reálu fungují věci jinak. Třeba jako návrat nouzového stavu do vzorně proočkovaného Portugalska. A čím více je slib v rozporu s realitou, tím více nahrává anticovidistům či antivaxerům.

Pro nastupující vlády je to těžká věc. Potřebují dát lidem poselství, že bude líp, ale samy vědí, že zaručit to nemohou. Mají lidem nalít čistého vína? Ať se dál očkují, že jim to sníží riziko nákazy i úmrtí, ale tečku za průšvihem neobstará? Pořád je to lepší než dávat sliby, které se pak ukážou jako nereálné a vposledku se obrátí proti vládě.

LN, 4.12.2021