2.5.2024 | Svátek má Zikmund


GLOSA: Odveta

15.8.2018

Generál Opata řekl to, co jsme neslyšeli už sto let

Armáda chystá odvetu. Takto zjednodušeně zněl titulek, který v sobotu večer přinesly zpravodajské weby. Interpretovaly jím to, co chvíli předtím řekl náčelník generálního štábu Aleš Opata v televizi. V zemi, jejíž armáda má cejch „nebojovníků“, taková slova nepadla už sto let. Možná se jejich potenciální síly zalekl i sám generál.

„Nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky v Afghánistánu,“ řekl Opata ve zprávách po 19. hodině a za tím si stojí. Vždyť informace o smrti tří českých vojáků v léčce v Bagrámu rezonuje celou republikou a vyvolala nebývalou vlnu účasti a solidarity. Jenže zároveň mluvil o odvetných opatřeních patřících k ochraně vojsk a to je spornější novinka.

Slyšeli jsme slova o odvetě, jakými reagují na akce teroristů izraelští generálové. Stěží je však znají dnešní Evropané s výjimkou Francouzů či Britů. Levicový mainstream Západu odvetu kritizuje jako starozákonní a fanatickou. Před sedmi lety kritizoval likvidaci Usámy bin Ládina americkými vojáky i radost Američanů nad tím. Když v létě 2014 slavili odvetné nálety na Gazu Izraelci, kteří si oddechli od ostřelování raketami Kásám, reportérka CNN Diana Magnayová na Twitter napsala: „Izraelci slaví, když bomby padají na Gazu. Póvl.“

Snad proto generál Opata o tři hodiny později opravil sama sebe, když v Událostech, komentářích řekl: „Nejedná se o odvetu, jedná se o spravedlnost.“ Zřejmě se tak pokoušel uhladit předešlá slova o odvetě, ač každý ví, že doménou spravedlnosti není armáda, ale justice. Přitom na odvetě nemusí být nic špatného, pouze je v českém kontextu nová a nezvyklá.

Odvetou byl před sto lety čeljabinský incident čs. legionářů (chtěli zadržet útočníka na svůj vlak). To už je dávná historie. Jenže ta novější je problematičtější. Zahrnuje „odvetné“ akce proti německým civilistům včetně dětí na jaře a v létě 1945, na kterých se podíleli různí pseudovojáci či pseudopartyzáni. Přichází-li dnes řeč na odvetu, armáda tu má i osvětový úkol: vysvětlovat, co znamená odveta za teroristický útok, jaké jsou její důvody, ale i meze v cizí zemi.

LN, 13.8.2018