2.5.2024 | Svátek má Zikmund


GLOSA: Klidná síla útočí na Babiše

15.10.2015

Lidovci se pustili do Andreje Babiše vší silou. Babišovi prý „nevoní“ demokracie, lidovci mu doporučují odchod z politiky.

Lidovci, „pevná“ součást téměř všech polistopadových vlád a před listopadem 1989 i trvalá součást Národní fronty pod vedením KSČ, se obořili na Babiše. Když se Babišovi nelíbí demokracie, má jedinečnou příležitost odejít z politiky. Reakce od lidovců a části ČSSD přišla poté, co Babiš obvinil dva koaliční poslance z toho, že lobbují pro hazardní průmysl.

Jeden z potrefených, poslanec ČSSD Šincl, se už s Babišem dostal do křížku dříve. Nyní se o Babišovi vyjádřil jako o „magorovi“. Vzhledem k dřívějším invektivám od Babiše vůči ministrům Svatopluku Němečkovi a poté Milanu Chovancovi, o jejichž názorech se pejorativně vyjádřil jako o „bláznění“, se tak dostáváme do pro vládu velmi nekomfortní situace. Je navíc s podivem, že koaliční poslanci na otázku, zda není v současné chvíli koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL ohrožena , stereotypně odpovídají, že v žádném případě, když si pár vteřin před tím vyčítají i nos mezi očima.

Z hlediska názorů české veřejnosti se naopak zdá, že Babiš stále u lidí boduje. Nyní odskočil v popularitě na nevídaných 65 % příznivých hodnocení a druhý Bohuslav Sobotka za ním viditelně ztrácí. Zdá se proto, že vystupování, jakkoli kontroverzní se může zdát, přináší Babišovi větší podíl příznivého hodnocení. Česká veřejnost mu proto zatím „zobe z ruky“. Vzhledem k oslabující české levici ČSSD a KSČM a stabilizované podpoře ANO a pravice TOP 09 a ODS se zdá, že příští vládu bude sestavovat ANO a bude mít poměrně velký výběr, s kým se spojit. Lidovci by se proto měli mít na pozoru – Babiš je po volbách může „přehlédnout“.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz