26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Kalousek se nažral, Bátora je celý ....

1.9.2011

... a VeVerka je bez řezáků

Posledních pár dnů bublal spor mezi TOP 09 a ministrem školství Dobešem kvůli Ladislavovi Bátorovi. Trapný spor skončil de facto remízou, ale spokojenější může být ten poslední jmenovaný.

Proč si to nepřiznat? Ladislav Bátora udělal chybu, když jako nestraník kandidoval za extrémistickou a v té době zcela legální Národní stranu. Jeho angažování se na kandidátce strany skončilo neúspěchem a tím se cesty Bátory a Národní strany rozešly.

Můžeme stokrát Ladislavu Bátorovi vyčítat jeho rozhodnutí, ale jsme jen lidé a každý udělá nějakou tu chybu, nehledě na to, že není důvodu nekandidovat za zcela legální stranu. Představme si, že by byla dejme tomu ČSSD označena za stranu extrémistickou. Budeme zatracovat každého, kdo za ní v době plné legálnosti kandidoval?

Pokud na jedné straně není stíhán projev komunistického extrémismu, pak by neměl být stíhán ani nacionalismus. Nelze tvrdit, že jedno zlo je zavrženíhodné a to druhé jen proto, že je v parlamentu zlem není. Jsou-li stíháni vyholená paka za to, že nosí na svém oblečení nášivky, měli by být stíháni i ti, kteří propagují Marxe.

O tom je zkrátka demokracie. Buď je něco nelegální a tím pádem stíhatelné anebo je to legální a musíme to strpět i se skřípěním zubů. Ladislav Bátora dle mého názoru není žádným extrémistou. Je to člověk vyznávající konzervativní hodnoty a je předsedou občanské iniciativy D.O.S.T.

Proč vlastně celý spor vznikl? Myslím si, že kauza Bátora byla jen záminkou pro ukázání, kdo je leaderem na pravicové části spektra. Postoj pana Bátory, kdy jako předseda občanské iniciativy, což jako státní úředník nemá zakázáno, kritizoval vyjádření amerického a dalších velvyslanectví k pochodu Prague Pride, je čistě jeho soukromou věcí.

Státní úředník snad nemá právo na soukromý názor? Nesmí ho snad vyslovit veřejně? Faktem je, že i když považuji angažování pana Bátory do vysoké funkce na ministerstvu školství za chybu, pak to samo o sobě není důvodem, aby se proti jeho osobě strhla taková kampaň. Pan Bátora nedělal nic nezákonného a protiústavního.

Na jeho adresu padala tvrdá slova, a to co rozpoutala TOP 09 se dá doslova označit za štvanici. Když si pak dovolil zareagovat na urážku předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga na facebooku, tedy polosoukromým prohlášením následovalo takové divadlo, které doposud nemělo obdoby.

Aby přestali ministři chodit do práce kvůli tomu, že si nějaký úředník dovolil v polosoukromém prohlášení označit předsedu strany za chudáčka, to je opravdu špatný vtip. Vynucovat si tímto způsobem vyhazov je za prvé nedůstojné a za druhé zcela nemístné.

Kalouskovi, který vedl hlavní leč na Bátoru bylo vyhověno a Ladislav Bátora opustí post personálního šéfa na ministerstvu školství. Nově bude zastávat post vicekancléře ministra školství. De facto se tedy Kalousek nažral a Bátora funkčně "přibral".

TOP 09 se raduje a člověk se soudným rozumem jen kroutí hlavou. Mimochodem poslanec VeVerek Babák, opětovně přijatý do poslaneckého klubu se včera popral v restauraci a dostal jak se lidově říká "po hubě" a přišel o pár zubů (viz foto). Přestanou teď ministři za VV chodit do práce, dokud majitel restaurace neskončí s podnikáním?

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora.