30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


GLOSA: Já a Miloš Zeman

6.1.2015

Bývá mi vyčítáno, že jsem cosi jako militantní antizemanovec. Že ať pan prezident udělá nebo prohlásí cokoli, vždycky ho kritizuji. Není tomu tak.

Je to spíše obráceně. Ať Miloš Zerman řekne nebo udělá cokoli, členové jeho fanklubu mu pokaždé zatleskají.

Mám k Miloši Zemanovi stejný vztah jako k Václavu Klausovi. V něčem s ním souhlasím, v něčem nikoli. Co mi ale vadí je styl, jakým se pan prezident prezentuje, jakým jedná s oponenty, ať už jsou to novináři nebo veřejnost, a jak se veřejně vyjadřuje a jak na veřejnosti vystupuje. A mám problém také s tím, jak se na Hradě zachází s pravdou.

Miloše Zemana jsem nevolil, nicméně respektuji ho jako hlavu státu, která přímé prezidentské volby vyhrála. A jako takovému jsem mu dal za svoji osobu šanci. Záleželo na něm, jak se bude po složení prezidentského slibu chovat, jak a co bude říkat a jakým způsobem uvede do života teze, které zazněly v jeho nástupním projevu.

Šlo kromě jiného o to, jestli si bude Miloš Zeman počínat tak, jak jsme byli dosud zvyklí, anebo zda skutečnost, že se stal prezidentem republiky patřičně zohlední.

Existuje celá řada témat, v jejichž rámci prokázal Miloš Zeman správný úsudek, s nímž se mohu ztotožnit. Je to namátkou jeho postoj k Izraeli, Jeruzalému, tzv. státu Palestina nebo k terorismu. V domácích záležitostech máme stejný nebo podobný názor na prolomení hnědouhelných těžebních limitů, anebo na to, že uchazeč o post nejvyššího státního úředníka (v rámci tzv. služebního zákona) by měl samozřejmě ovládat nějaký světový jazyk, nejlépe angličtinu. Příliš se nebudeme lišit ani v otázkách kolem globálního oteplování.

Podobných styčných bodů bychom jistě našli víc, nicméně převažují ty, v nichž se neshodneme. A o těch samozřejmě píšu ve svých článcích. Ve výsledku to pak vypadá, že jsem zavilým a absolutním odpůrcem pana prezidenta. Ani zavilým, ani absolutním. Pouze v rámci svobodné výměny názoru otevřeně sděluji svůj postoj. Ano, jsem kritický, neboť kvůli většinové neshodě mezi jeho a mými pohledy na to či ono zaujímám vůči němu jako občan opoziční postoj.

Psát o panu prezidentovi pochvalně samozřejmě lze. Je to ale úkol nikoli pro mě, nýbrž pro ty, kdo se shodnou s většinou toho, co dělá a jak na veřejnosti vystupuje. Není přece problém založit blog nebo webové stránky a na nich Miloše Zemana, jeho politiku, činy a vyjadřování obhajovat stejně intenzivně, jako ho někteří autoři (včetně mě) kritizují.

Internet je otevřen každému.

Stejskal.estranky.cz