26.4.2024 | Svátek má Oto


FINANCE: SPD podezřele utrácí miliony a Okamura staví vilu

18.10.2022

Na tuto podivnou okolnost upozornil web Neovlivni.cz. Z transparentního účtu Strany přímé demokracie Tomia Okamury mizí peníze neznámo kam. Připomíná to dřívější kauzu Miroslava Sládka.

To je velmi pochybné a vzbuzuje to velké podezření s nakládání s penězi na transparentním účtu SPD. Vpadá to následovně, když z tohoto konta odejdou řádově desetitisíce korun, tak je tam vysvětleno, že se například jedná o sumu na mzdy zaměstnanců. Jestliže však jsou přesunuty miliony, je ticho po pěšině, nikdo neví, kam tyto peníz jdou. Mohou být přesunuty na běžný účet SPD. Rozdíl mezi transparentním a běžným účtem je ten, že na tom transparentním může kdokoliv sledovat pohyb peněz, kdežto na běžném nikoliv.

Vedení SPD o těchto pochybných transakcích mlčí, čímž jenom prohlubuje vážné podezření, že se může jednat o špinavou záležitost.

Nyní se vrátíme o pětadvacet let zpátky. V roce 1997 jsem pracoval jako redaktor soukromého Rádia Brno, a zjistil jsem, že v okrajové brněnské rezidenční čtvrti Útěchov vlastní vilu i předseda SPR – RSČ Miroslav Sládek, který se údajně bil za obyčejné lidi proti bohatým. Mimochodem šéfovi republikánů se nelíbil název místní vyhlášené restaurace U Dostálů, nejspíš proto, že nesmiřitelným odpůrcem sládkovců byl poslanec za ČSSD, pozdější ministr kultury a jmenovec pana hostinského Pavel Dostál. Tu zprávu o vile pana Sládka jsem zveřejnil, postupně se začala šířit dál, odvysílala ji i TV NOVA, a o rok později republikáni u voleb do Poslanecké sněmovny propadli. Následně se zjistilo, že Sládek a jeho nejbližší využívali svoji stranu k vlastnímu obohacení a žili na úkor těch, kteří naivně věřili v jejich dobré úmysly.

Pozoruhodnou shodou okolností si vilu v pražském Břevnově nyní staví i Tomio Okamura a jistě jenom náhodou se u SPD podezřele přesunují miliony. Sládkovci a okamurovci mají mnohé shodné rysy. V obou případech se jedná o strany vůdcovského typu, kde co řekne nejvyšší, je svaté a nediskutuje se o tom. Obě uskupení s totalitními praktikami také tají respektive tajily svoje financování i před vlastními členy. Kdo z nich se zajímal o stranické peníze, býval ostrakizován a vyloučen.