2.5.2024 | Svátek má Zikmund


EVROPA: Dotace?!

14.4.2010

Nový skandál v CzechInvestu je jen špičkou ledovce!

Současní parlamentní politici "bojují" proti korupci vždy, jakmile jen ucítí televizní kameru. Když světla zhasnou, řada z nich běží pro svůj díl. A právě dotace jsou jedním z největších zdrojů korupce.

Někteří jásají nad dotacemi z EU a považují je otevřeně za jeden z hlavních důvodů našeho členství. Fakticky jásají nad tím, že musíme sami peníze do EU odevzdat, aby nám byly následně přiděleny. Aby nám EU mohla zatím přidělovat o něco víc, než jsme odevzdali, musely si jiné členské státy půjčit a prohloubit své vlastní státní dluhy. Kromě předražených nákupů materiálů a služeb dodavatelů, kteří prošli na míru ušitým výběrovým řízením, jsou dalším skrytým příjemcem politici a úředníci, kteří mají přímý či nepřímý vliv na "konzultační agentury". Tyto soukromé organizace bohatnou každý rok na složité administrativě a dotačním přerozdělování. V ryze soukromých organizacích pak figurují bývalí poslanci a úředníci ministerstev a jiných státních orgánů, zatímco jejich kolegové zůstávají v postech ve "službách státu". Naprosto stejné problémy řešily vždy v průběhu času všechny státy Evropské unie, řeší je dnes a budou je řešit do té doby, dokud bude existovat systém dotací. A ten bude existovat souběžně s existencí EU, neboť i na něm je EU založena. V roce 2013 už budeme odvádět více, než nám přidělí. Naše peníze tedy budou zneužívat zase podobné party v jiných zemích. Ročně jde o miliardy, zatímco politici nám chtějí zvedat daně.

Jednou ze státních organizací je CzechInvest. Jedná se o státní příspěvkovou organizaci, která je přímo podřízená Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Vede ji paní Alexandra Rudyšarová a v rámci doporučení, hodnocení a zprostředkování se vyjadřuje ke 100 miliardám korun z evropských fondů. Nejnovější skandál má tento "jízdní řád":

1) CzechInvest uzavřel smlouvu o právním poradenství s advokátní kanceláří bývalé místopředsedkyně ČSSD, Petry Buzkové.
2) Petra Buzková je zároveň v dozorčí radě společnosti Ariana Capital, kam zaskočila podle vlastních slov jen na krátkou dobu, protože majitelé neměli dost lidí do dozorčí rady (již 8 měsíců).
3) Ariana Capital se specializuje mimo jiné na pomoc při získávání dotací z EU.
4) Předseda představenstva Ariana Capital se z titulu svých dalších obchodních aktivit minimálně od roku 2006 pohybuje v soukromých zájmových zahraničních oblastech s šéfkou CzechInvestu.
5) Posledními známými vlastníky akcií Ariana Capital jsou pan Daniel Soural a paní Ivana Souralová, která byla do roku 2002 vedoucí výstavby Prahy 1 a nyní je dokonce ředitelkou stavebního odboru MHMP.
6) Úředníci ministerstva byli u jednání ředitelky CzechInvestu s žadateli o dotaci ve výši 400 milionů Kč. Paní Rudyšarová na jednání přivedla zástupce právě společnosti Ariana Capital s tím, že pokud budou spolupracovat právě s touto společností, projekt dotaci získá. Zúčastnění úředníci a podnikatelé, kteří na jednání byli, nechtějí vystoupit z novináři zatím dodržené podmínky anonymity. Jedni se bojí o místo a druzí by v budoucnu mohli mít problémy při získávání dalších dotací. Přesto doufám, že bude mít policie práci.

Zatímco se takto s penězi daňových poplatníků zachází ve všech zemích EU, byrokracie a počet úředníků se zvyšuje, daně stoupají a státní deficity se prohlubují. Evropská komise si dokonce už dříve zřídila OLAF - Evropský úřad pro boj proti podvodům, který má vyšetřovat podezření na podvody a další nesrovnalosti, které mají dopad na rozpočet EU. Další drahý úřad placený občany států EU (paradoxně jen potírá jev, který by bez EU neexistoval), který se sám stal jen dalším zdrojem možné korupce.

Víte, jak poznáte skutečné bojovníky proti korupci a korupčnímu jednání? Vyznačují se tím, že chtějí dotace zrušit a přerozdělování vybraných daní výrazně omezit, současně se snížením daní a ponecháním peněz těm, kteří si je vydělali. Stát nesmí mít vůči svým občanům více práv, než je nezbytně nutné, natož aby stále více přerozděloval jedněmi vytvořené hodnoty jiným. Práva se musí vrátit zpět do rukou občanů. Stát jich tolik, kolik jich má, nepotřebuje. Nebo je snad hlavním smyslem státu výživa politiků?

Autor je členem Republikového předsednictva Strany svobodných občanů

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora