2.5.2024 | Svátek má Zikmund


ARMÁDA: Dvě procenta na obranu ano, ale musí mít smysl

25.4.2023

Jsem rád, že Poslanecká sněmovna schválila návrh zákona, podle kterého by Česká republika měl od příštího roku vydávat minimálně dvě procenta svého státního rozpočtu. Souhlas Senátu a podpis prezidenta republiky už budou nejspíše jen formalitou Zařadíme se tak mezi sedmičku zemí USA, Polsko, Velkou Británii, Řecko, Litvu, Lotyšsko a Estonsko, které už tuto normu plní. Koneckonců všechny členské země NATO se zavázaly, že tohoto limitu dosáhnou nejpozději v příštím roce, takže máme nejvyšší čas. Naše země zatím dává na svoji obranu pouhých 1,34% ze státního rozpočtu, a tak doufejme, že už v následujícím roce to budou ona dvě procenta.

Je příznačné, že mezi těmi, kteří už této hranice dosáhly, jsou pobaltské země a Polsko. Tyto státy dobře vědí, že nebezpečí ze strany Ruské federace není žádnou chimérou, ale je reálné. Nevyprovokovaná ruská agrese musí být pro nás impulsem k masivnímu zbrojení a navýšení početního stavu Armády České republiky včetně aktivních záloh. Například Polsko plánuje dosáhnout počtu vojáků v činné službě 250 tisíc a k tomu 50 tisíc příslušníků záloh. Náš severní soused také plánuje výraznou modernizací své armády včetně nákupů stíhaček F-35, vrtulníků AW 149, jihokorejských a amerických tanků K 2 a Abrams a další techniky.

Poláci mají jasno v tom, že jsou to z hlediska výdajů drahé, ale nutné kroky. U nich to nikdo nezpochybňuje. Naproti tomu u nás se ozývají hlasy, že by na ministerstvo obrany mělo jít daleko méně peněz. Prý jsme malá země, výdaje na zbrojení jsou zbytečné a jenom jimi dráždíme Rusko a ohrožujeme tím svoji bezpečnost. To jsou špatné úvahy. Česko nemůže být v rámci Severoatlantické aliance černým pasažérem a spoléhat se na druhé. Dále je velmi naivní si myslet, že potenciálního agresora uchlácholíme tím, že nebudeme zbrojit. Naopak riziko napadení by se jenom zvýšilo. Zločinný Putinův režim čeká na každou příležitost, aby mohl vtrhnout na slabšího protivníka. Litvu, Lotyšsko a Estonsko nepřepadl pouze proto, že jsou členy NATO, které vyjádřilo odhodlání tyto země bránit, a on si na takový krok netroufá.

Takže ano, je třeba navýšit početní stav české armády a zároveň ji zbavit zastaralé sovětské výzbroje a přezbrojit na moderní techniku. Na druhé straně musíme postupovat s rozumem. Zvážit jaké zbraně jsou pro nás přínosné, a v jakém počtu. Pořizování nové výzbroje musí být efektivní. Určitě by stálo za to, kdybychom se třeba s jinými členskými aliančními zeměmi domluvili na společném nákupu výzbroje, například nových stíhacích letounů a koordinovali s nimi naše potřeby a zájmy. To je podle mne správná cesta.

autor je středočeský krajský zastupitel za ODS