16.5.2024 | Svátek má Přemysl


PRAHA: Vystavení Piety z Jihlavy

12.11.2005

V těchto dnech končí restaurátorské práce, jež probíhaly tři roky. Prováděli je ak. mal. Jan a Kateřina Knorovi na náklady Magistrátu města Jihlavy s podporou Ministerstva kultury ČR, Královské kanonie premonstrátů na Strahově a farnosti u sv. Jakuba v Jihlavě.

Práce byly prováděny pod odborným dohledem Prof. Dr. Miloše Stehlíka z brněnského památkového ústavu a Prof. Dr. Mileny Bartlové, přední české znalkyně středověkého umění.

Odhalení velmi dobře zachované původní povrchové úpravy sochy (polychromie) se rovná téměř jejímu novému objevení. Socha je vysoká 167 cm a byla vyřezána z lipového a jedlového dřeva. V evropském měřítku unikátní je dokonale dochovaná polychromie, kompletně provedená na potahu celé sochy jemným plátnem. Za staletí utrpěla jen menší poškození. Rány na Kristově těle a slzy kanoucí z Mariiných očí byly původně provedeny plasticky, aby socha byla co nejvíce působivá.

Socha byla odborníky neprávem opomíjena a je tak dosud stranou zájmu veřejnosti. Její restaurování ji nepochybně zařadilo mezi unikáty v rámci evropského sochařství první poloviny čtrnáctého století. Návštěvníci premonstrátského kláštera na Strahově tak budou mít od poloviny příštího týdne do počátku prosince tohoto roku jedinečnou možnost prohlédnout si restaurované dílo před jeho osazením zpět do kaple Panny Marie v Jihlavě. Socha bude vystavena v prostorách barokní kapitulní síně strahovského kláštera.

www.strahovskyklaster.cz

Libor Šturc