26.4.2024 | Svátek má Oto


OSTRAVSKO: „Mizení“ soch v Karviné

31.5.2022

Více než šedesát let byla symbolem Lázní Darkov, jejichž areál se nachází v Karviné, socha Živá voda. Představovala dívku sedící u pramene. Socha je dílo známého sochaře Jana Kodeta (* 1. 6. 1910 Praha; † 11. 11. 1974 Praha). Možná by se mělo namísto „je“ psát „byla“, protože je možné, že dnes již socha neexistuje. Přestože je lázeňský areál „ve dne v noci hlídaný ochrannou služnou“, jak neopomenul zdůraznit ve zprávě o zmizení sochy Moravskoslezský deník z 27. 5. 2022, dá se doba, v níž ke zmizení došlo, určit jen v poměrně velkém rozsahu. Bylo to někdy o víkendu, mezi sobotou a nedělí ve dnech 21. – 22. 5. 2022. Většina zpráv o této události hovoří poněkud eufemisticky o „zmizení“, avšak socha samozřejmě jen tak nezmizela, byla ukradena. Zůstalo po ní jen prázdné místo na dně kašny, odkud byla vyrvána i s masivním kamenným podstavcem. Socha je z bronzu. K vylomení soklu se sochou musela být použita nějaká technika. Rozměry sochy se neuvádějí. Socha měla skutečnou velikost zobrazené postavy a byla prý velmi těžká.

socha

Vlevo:  Socha Živá voda v Lázních Darkov v Karviné. Wikimedia Commons.
Policie věc řeší jako krádež věci, jejíž cena přesahuje 10 000 korun, avšak pro Lázně Darkov má socha údajně nevyčíslitelnou hodnotu. „Je symbolem našich lázní a máme ji i v našem logu,“ řekl mluvčí lázní. Nikým nezpozorované odcizení těžké sochy z hlídaného areálu (sic!) si nedovede vysvětlit. Zřejmě každého napadne, že by v takovém případě nebylo od věci vypsat odměnu za informace, které povedou k nalezení sochy. To se již stalo a Lázně Darkov nabízejí odměnu 20 000 korun. Policie jistě prověří všechny dostupné kamerové záznamy z širokého okolí. Pachatelé s tím ale mohli počítat a použité vozidlo i cestu tomu přizpůsobit.

Za několik dnů po „zmizení“ sochy Živá voda, přesně v noci ze čtvrtku 26. 5. na pátek 27. 5. 2022 byla v Karviné ukradena další socha. Jde o bronzovou plastiku Bojovník, která se nacházela v centru města na travnaté ploše u autobusových zastávek naproti obchodního domu Prior. Nejde o žádnou sošku, která by se dala jen tak sebrat „cestou kolem“. Bojovník je vysoký 260 cm a 100 cm široký. Autorem je rovněž známý sochař Jaroslav Brož (* 23. 4. 1935 Pardubice). Plastika byla v Karviné od roku 1970. Nejdříve u Městského domu kultury, později v parku Boženy Němcové, nějakou dobu byla uskladněna a pak znovu instalována na trávníku poblíž obchodního domu Prior.

Policie může pracovat s několika verzemi. Časová blízkost a modus operandi ukazují na jednoho pachatele či spíše jednu skupinu pachatelů. Policie určitě prověří i způsob oné „ve dne v noci“ vykonávané ostrahy lázeňského areálu. Pokud nepomohou kamerové záznamy, může to být složité. Každého nejdříve napadne, že motivem bylo získat cenný kov. To by znamenalo zkázu obou artefaktů, které by byly okamžitě rozřezány. Pak by bylo jednoduché prodat kov např. někde za nedalekými hranicemi v Polsku. Mohl zde být nějaký jiný motiv? Dnes u nás nejsou ničím výjimečným soukromé objekty na rozlehlých pozemcích ukryté před zvědavými zraky za vysokými zdmi. Nelze vyloučit ani zdánlivě málo pravděpodobnou možnost, že si někdo krádeže obou soch objednal. Chlubit se jimi nebude, bude je mít jen pro sebe s vědomím, že tomu tak bude napořád. To by byl lepší osud odcizených soch, který by otázku jejich vypátrání ponechával otevřenou.