7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

OSTRAVSKO: „Mizení“ soch v Karviné

Více než šedesát let byla symbolem Lázní Darkov, jejichž areál se nachází v Karviné, socha Živá voda. Představovala dívku sedící u pramene. Socha je dílo známého sochaře Jana Kodeta (* 1. 6. 1910 Praha; † 11. 11. 1974 Praha). Možná by se mělo namísto „je“ psát „byla“, protože je možné, že dnes již socha neexistuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 31.5.2022 14:10

No jo, socha z bronzu ... když on se vykupuje za cca 150 Kč/kg ...

R. Polášek 31.5.2022 16:31

Nebude dlouho trvat a takovéhle "bronzové" sochy budou brzo z plastu plněného bronzovými pigmenty. Respekzive skutečná bronzová díla vystavena na veřejných prostranstvích budou okopírována , nejsnadněji asi právě 3D tiskem. V obchodech pro 3D tiskárny je už takových "bronzových" fiamentů neboli materiálů pro 3D tisk plno v různých druzích plastu, ceně i kvalitě.

Chce to jen stávající sochy velmi dobře oskenovat 3D skenerem, udělat speciální velkou 3D tiskárnu s takovou pracovní plochu, aby se tam ta socha vešla a s výrazně zvětšenou tloušťkou tisku, aby tisk takové velké sochy trval jen přiměřeně dlouho. A nějakého řemeslného sochaře, aby sochu dotvořil , vyhladil pásy po 3D tisku a drobné technologické nepřesnosti. případně přidal bronzovou patinu, která na plastu sama od sebe vznikat nebude. Plastový materiál na sochu, pokud by to byl běžnější plastový filament, by mohl stát zhruba řádově tolik, kolik by za bronz z té sochy vyplatili ve sběrně kovů.