26.4.2024 | Svátek má Oto


STAVEBNICTVÍ: Válcovat, válcovat, válcovat

6.4.2021

Nový stavební zákon opakuje staré chyby

Slovo válcovat se nejčastěji skloňuje ve stavebnictví, o tom nemůže být sporu. Ovšem častěji než při samotných stavbách se používá při jejich povolování.

Někdo připraví projekt bytového domu, kanceláří nebo továrny, během územního a stavebního řízení proti němu někdo z majitelů dotčených pozemků zdvihne námitky. Potom bývá stěžovatel zválcován a stavba může začít.

Tak vypadá obvyklý model povolování staveb, jak se etabloval během třiceti let. Zpočátku si lidé mysleli, že se mohou bránit, pokud se v jejich okolí chystá nějaký nevhodný projekt. Časem ale zjistili, že stavebníci, často po dohodě s městskými nebo státními úředníky, mají k dispozici dost kliček, přitom dokážou s rozhodováním úřadu šikovně manipulovat, aby se všechny námitky odsunuly, aniž by je bylo nutné vypořádat.

V důsledku tato praxe způsobila, že proces povolování staveb patří k nejdelším a nejkomplikovanějším v Evropě. Majitelé okolních pozemků pochopili, že rozumné námitky nemají samy o sobě velkou šanci, proto se naučili používat různé důmyslné strategie, včetně soudních žalob, aby přípravu nepohodlné stavby zdrželi a v důsledku zastavili.

Proto se v uplynulých letech mnohokrát novelizoval stavební zákon. Účelem nebyla tolik efektivita řízení, jako snaha zúžit prostor odpůrcům staveb za svými humny. Tím se ovšem ničeho nedosáhlo, protože majitelé dotčených pozemků to pochopitelně nevzdali a našli jiné nástroje, jak se bránit.

Tentokrát ovšem připravila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová úplně nový stavební zákon, který má pokřivené poměry napravit a umožnit, aby se – pokud možno – rozhodovalo objektivně, po vyslechnutí všech dotčených stran a po zvážení všech okolností.

Po složitých peripetiích proběhlo ve sněmovně druhé čtení zákona, který by měl skončit s nedůstojným válcováním odpůrců během procesu povolování staveb. Ministryně doporučila předat správní řízení o stavbách státním úřadům a de facto vygumovat vliv měst a obcí, na jejichž území se bude stavět. Stavební úřady nebudou součástí magistrátů, ale budou podřízeny centrálnímu vedení v Praze. Města se pochopitelně brání, ovšem vzhledem k poměru sil ve sněmovně nemají velkou šanci. Většinu totiž ministryni zajistí vedle poslanců hnutí ANO ještě komunisté a Okamurova SPD. Dá se čekat, že v květnu při třetím čtení budou města a jejich zastánci ve sněmovně zválcováni.

Samotná schvalovací procedura stavebního zákona naznačuje, že se poměry při povolování staveb mohou po schválení zákona ještě vyostřit a zkomplikovat. Válcováni nebudou napříště jen majitelé pozemků – jejich pozici nový zákon ostatně dál zhoršuje –, ale k tomu ještě radnice, nehledě na památkové úřady. Čas k dohodě ovšem stále existuje.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus