18.5.2024 | Svátek má Nataša


ROZHOVOR: Na jadernou energii si klidně vsadím

24.7.2008

Těsně předtím, než jsem byl donucen v roce 1973 odjet do Švédska, byla cena ropy méně než dolar za barel. Dnes stojí barel přes 140 dolarů, říká jaderný fyzik František Janouch. Ceny ropy i zemního plynu budou i nadále růst, protože jejich zásoby jsou omezené. Zato jaderná energetika má podle něj suroviny na desítky tisíc let a může dodávat energii nekonečně dlouho.

* Najít náhradu za fosilní paliva se zdá nezbytné. Kudy však vede správná cesta? Biopalivům se věští skvělá budoucnost, ale také kvůli nim stoupá cena potravin. Máme se tedy biopaliv bát, nebo jim fandit?

Čím dříve se dnešní šílené plýtvání fosilními palivy omezí, tím lépe. Vždyť fosilní paliva jsou nenahraditelnými zdroji chemických surovin, ze kterých je možno vyrábět doslova všechno - potraviny, látky, umělé hmoty. Švédsko má ohromný potenciál v biomase. Švédů je méně než Čechů, přitom území Švédska je skoro šestkrát větší než území České republiky. Takové možnosti v Česku nejsou.

* Jsem však skeptičtější, pokud jde o výrobu bioetanolu. Kolik bude stát jeho výroba?

Při ceně nafty přes 200 dolarů za barel se možná výroba etanolu obejde bez subvencí a daňových úlev, ale případné následky (problémy se zásobováním potravinami, hladomory) neumí nikdo odhadnout.

* Jak do toho zapadá jaderná energetika? Je jádro nezbytnou součástí globálního „energetického mixu“, nebo bude možné časem využívat pouze obnovitelné zdroje?

Jsem přesvědčen, že bez jádra to nepůjde. Klasická jaderná energetika (s využíváním uranu a thoria) má suroviny na desítky tisíc let a poskytuje elektřinu prakticky bez emisí kysličníku uhličitého. Pokud začneme používat termojadernou energii - což se, doufám, stane v průběhu nějakých 30 až 50 let -, bude jaderná energie, tedy štěpení a fúze, schopna lidstvo zásobovat energií nekonečně dlouho.

* Švédové chtějí postupně odstavit své jaderné zdroje, i když ministr životního prostředí přiznává, že v nejbližších letech se to nestane. Mohou Švédové se svými možnostmi časem přejít plně na obnovitelné energetické zdroje?

Švédské jaderné elektrárny dodávají nyní do sítě polovinu elektřiny. Dodám: nejlevnější elektřiny produkované ve Švédsku. Švédsko má velmi drahou pracovní sílu a je ve světě konkurenceschopné právě díky levné energii. Odstavení jaderných elektráren by Švédsko hospodářsky zcela zničilo a zastavilo. Pan Carlgren klame čtenáře: jistěže nikdo nemá zájem do jaderné energie investovat, míchá-li se švédský stát nekompetentně do energetiky - jak jinak nazvat rozhodnutí švédského parlamentu z roku 1982 vyřadit z provozu všechny jaderné elektrárny do roku 2010 a zakázat projektování a výzkum jaderných energetických zařízení? Abych byl spravedlivý: uvedený paragraf byl po šestadvaceti letech v květnu 2006 zrušen. Osmdesát procent Švédů je dnes pro výstavbu nových reaktorů nebo pro používání stávajících.

* Pokud se přesuneme domů - obejde se Česká republika v budoucnu bez dostavby temelínských bloků či bez nových jaderných elektráren?

Domnívám se, že se Česko bez dostavby dalších jaderných bloků neobejde. A vsadil bych se s panem Carlgrenem, že se bez dalších jaderných bloků neobejde ani Švédsko, ačkoli má mnohem lepší podmínky pro výrobu elektřiny ve vodních a větrných elektrárnách - švédské pobřeží měří mnoho tisíc kilometrů a na březích moře je intenzita větrné energie několikanásobně větší než ve vnitrozemí. A protože mám smysl pro fair play, pokud by měl pan ministr (který právě oslavil padesátiny) o sázku zájem, dovolím si ho informovat, že píši o energetice již přes čtyřicet let a žádná z mých prognóz zatím nebyla chybná.

* Jak se díváte na zprávu tzv. Pačesovy komise, podle které by se mělo vedle rozšíření českých jaderných kapacit diskutovat také o prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí v severních Čechách?

Nechtěl bych se teď k závěrům Pačesovy komise podrobněji vyjadřovat (František Janouch je jedním z členů týmu, který bude vypracovávat oponenturu konečné zprávy Pačesovy komise, pozn. red.). Považuji však zbytky fosilních paliv v České republice za příliš vzácnou chemickou surovinu, než abychom je mohli spalovat.

MfD, 16.7.2008

Ctibor Jappel