26.4.2024 | Svátek má Oto


FINANCE: Vnitro versus berňák

12.8.2009

Datové schránky kanibalizují elektronická daňová přiznání

Komunikace mezi úředníky v naší zemi nikdy nebyla nijak převratně dokonalá. Než by si byrokrati vyjasnili své kompetence a vytvořili datovou strukturu, do níž by měli dle své úrovně oprávnění přístup k informacím o občanech, i ve 21. století nás nutí běhat s papírovými formuláři od čerta k ďáblu a kolektovat střípky informací, o nichž by kdekdo předpokládal, že jsou dosažitelné několika kliknutími myší. Nyní tato byrokratická mašinerie zařadila druhou rychlost a začíná házet klacky pod nohy nejen občanům, ale dokonce i sama sobě. Projekt datových schránek ministerstva vnitra totiž přispívá ke klinické smrti systému elektronického podání daňových přiznání.

Krásná myšlenka

Elektronizace státní správy je bezesporu veskrze dobrá věc. Tedy alespoň byla, dokud ji politici spolu se svými úředníky neuvedli v život. Pak se zavřela voda nad proinvestovanými čtyřmi miliardami korun a výsledkem je už tradiční česká nula. „To musíme změnit. Do toho systému se nainvestovalo mnoho peněz a je velká škoda, že o něj není zájem,“ tvrdí stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. Jenže podnikatelé jsou jiného názoru. Daně v drtivé většině přiznávají postaru, hezky černé na bílém. „Proč tomu tak je, to je pro mě svým způsobem záhadou. Těch důvodů bude víc,“ říká tajemník Komory daňových poradců Radek Neužil a hned jich pár dokáže i vyjmenovat. „Předně je to dané komplikovaností systému, aplikace k tomu určené a nutností disponovat elektronickým podpisem,“ vypočítává Neužil. Ministerstvo financí si ve věci objednalo průzkum veřejného mínění, jenž proběhl v říjnu a v listopadu minulého roku. „Zkoumali jsme osoby samostatně výdělečně činné, zástupce právnických osob a daňové poradce,“ uvádí mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Z výsledků průzkumů vyplývá, že oslovení odmítají elektronickou komunikaci s finančním úřadem kvůli nízké důvěře v tento způsob dialogu. „Dle jejich názoru jim nepřináší žádné výhody a nevyplatí se,“ doplňuje Jakob, který nicméně tvrdí, že oblíbenost elektronické komunikace v čase jednoznačně roste a věří, že poroste ještě rychleji. Podobné výhrady, jaké ministerstvo financí zjistilo průzkumem, uvádí Jan Linhart, partner v oddělení Daňového poradenství společnosti KPMG Česká republika. "Skutečně lze tvrdit, že pro většinu daňových subjektů je stále jednodušší podávat daňová přiznání v papírové formě. Stále je možné se setkat i s obavami, zda bude podání uskutečněno včas a správně. To vše přispívá k tomu, že řada subjektů elektronická podání ani nevyzkouší," uvádí Linhart.

Dvě rány do vazu

Příliš růžová budoucnost tedy za současného stavu elektronické daňové přiznání nejspíš nečeká. Problém spočívá už léta v byrokratické zátěži, jež je k takovému podání nutná. Aby podnikatel mohl elektronicky komunikovat s finančním úřadem, musí si nejdříve opatřit elektronický podpis. To obnáší čas a nutný kontakt s úředníkem. Dále se musí naučit obsluhovat příslušnou aplikaci a množství vyplněných údajů je logicky stejné, jako by přiznání podával na papíře. Hovořit o motivaci používat tento způsob vypořádání povinností vůči berňáku je tedy možné pouze v negativní rovině. Kroky, které je - byť jednorázově - nutné učinit, jsou složité. Proto je pro podnikatele jednodušší nechat pracovat své účetní postaru. Daňoví poradci jsou pak dost vytížení na to, aby si další byrokracií navíc komplikovali život. „S tímto názorem lze v podstatě souhlasit. Dokonce ani daňoví poradci tento způsob drtivou většinou nevyužívají, i když je pravda, že s finančním úřadem komunikují elektronicky podstatně více než ostatní,“ říká Neužil. Bez motivace to tedy zřejmě nepůjde. „To si uvědomuji. Nějakou formu motivace bychom měli nastavit. Napadá mě třeba vystavení elektronického podpisu zdarma,či třeba nižší penále v případě, že něco nebude v pořádku,“ přemýšlí o problému Sobotka.

Jenže nyní do věci vstoupily datové schránky ministerstva vnitra. „Software, který mají daňoví poradci, vygeneruje dokument v přenositelném formátu, třeba PDF. Ten stačí vložit do schránky, a je hotovo. Odpadá práce se získáním elektronického podpisu či studováním aplikace,“ popisuje novinku Neužil. Jen na straně příjemce, tedy daňové správy, to tak sympaticky nevypadá. Úředníci budou totiž muset takto podaná daňová přiznání natvrdo přepisovat do počítačů stejně, jako by je dostali v papírové podobě.

Týdeník EURO 30/2009