23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Minimum 12.8.2009 17:56

Bude to chtít čas

Za pár let už nikoho ani nenapadne posílat papírová přiznání. Napřed se to musí naučit účetní. Ovšem efekt bude jen tenkrát, když přiznání bude jen JEDNÍM z dokumentů, které lze ošetřit z domu u kompu. A z toho hlediska myšlenka osobní datové schránky vypadá hodně dobře. Jiná věc je konkrétní implementace. Co na tom ovšem stojí miliardy, to opravdu netuším.

Honza42 12.8.2009 20:14

To buďte rád, že netušíte. Já tuším.

fišta 13.8.2009 0:23

Re: Bude to chtít čas

třeba toskánské vily, nebo tak něco...

Tx 12.8.2009 17:33

Nevylučuji,

že pro někoho je el. podpis výhodný. Pro někoho ne. Já např. bych ho použil jen k daňovému přiznání. Jelikož je moje přiznání miniaturní, já důchodce, MHD zdarma, vše si v klidu připravím v papírové formě, během půl dne, objedu zdrav. pojišťovnu, ČSSZ, FÚ a je to. Pro mne je to na dvě věci. Ovšem jsou lidé, větší podnikatelé, kteří to velice využijí.

Koblížek 12.8.2009 16:54

Karle,

kolektovat né, to fakt né...

karel 13.8.2009 11:59

Re: Karle,

No jo, no, občas to trochu ujede:-)

L.K. 12.8.2009 14:51

EPO je katastrofální aplikace.

Kdysi jsem to zkoušel, a prvni, co na mně vybaflo bylo že "musíte mít Internet Explorer, abyste mohl vyplnit formulář". Dále to chtělo zapnout všelijaké věci, které výrazně snižují zabezpečení klienta. Ta aplikace je evidentně napsaná s jediným hlavním účelem: aby bylo možné účtovat vysoké částky za údržbu. Nicméně si dovedu představit, že ty datové schránky MV jsou ještě horší.

milanS 12.8.2009 9:47

Stav daňových účtů (ODÚ) - zdarma

Já bych oceňoval na EPO hlavně to, že se mohu kdykoliv podívat na svůj daňový účet a zjistit, jestli něco nedlužím. A zadarmo !! Jinak to stojí 200 Kč !!

Krafous 12.8.2009 8:38

Moje zkušenost

1) Aplikace EPO (elektronická podání) pro FÚ, kterou mj. zastřešila firma IBM, mi výborně funguje. Dokonce její druhá generace, EPO2, je podstatně spolehlivější a "přítulnější" než její předchůdkyně. Mj. sama dělá křížové kontroly daňového přiznání a sama vypočítá správnou výši daně, takže se nemůžu dostat do křížku s FÚ kvůli výpočtu. Vytvoření přiznání k DPH je otázkou několika málo minut.

2) Do datové schránky, kterou si - což je veřejným tajemstvím - přes pana náměstka Zajíčka vylobbovala firma Software602 (která už dnes nemá co nabídnout, tak přežívá tímto způsobem) - je potřeba software, který se jmenuje 602 XML Filler nebo tak nějak. Je to neuvěřitelně blbý program, který navíc místo očekávaných XML souborů (tedy datových) generuje PDF, přičemž PDF vygenerované tímto křápem má málokdy méně než 2 MB. Musel jsem to použít pro elektronické podání přehledu na PSSZ a nakonec jsem to musel vyplnit ručně, protože ten software mi neumožňoval vygenerovat soubor (protože měli blbě implementované kontroly jakýchsi nedůležitých čísel).

Tváří v tvář programátorskému amatérismu estébácké svazarmovské partičky majitelů Software602  bych docela pochyboval, že rozumný člověk by dal přednost Softwaru602 a datové schránce před "daňovou informační schránkou" finančních úřadů. Zřízení daňové schránky sice nebylo přímočaré, ale po cca jednom roce užívání musím konstatovat, že už jenom na daňových přiznáních k DPH a dani z příjmu mi ušetřila spoustu času a duševní dřiny.

občanka 12.8.2009 5:32

Jak jsem poznala IQ úřednic na berňáku, tak na víc, než

nabouchání dat do PC nemají. Alespoň přestanou hrát v pracovní době pasiáns (osobně jsem viděla).

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 12.8.2009 2:16

ono je to jeste trochu jinak

Ono je to jeste trochu jinak, obzvalst u malych firem a zivnostniku. Spousta z nich si ucetnictvi vede tim zpusobem, ze vystavuji faktury a paragony, prijimaji faktury za nakoupene zbozi a vsechno to hazi do krabice. Tu pak jednou mesicne odnesou nejake "panelakove" ucetni. No a danove priznani delaji tak, ze ta ucetni jim to vsechno vyplni, oni to podepisou a ona to donese na FU. Tohle s el.podpisem opravdu delat nejde ;-)

Robin 12.8.2009 5:46

Re: ono je to jeste trochu jinak

Ale jde. Proč píšete o něčem, co jste si nevyzkoušel a matete čtenáře. Aplikace umožňuje, aby přiznání podala třetí osoba, třeba pověřená účetní.

Daňová přiznání tímhle způsobem dávám již víc než rok a jsem plně spokojen. Žádný problém.

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 12.8.2009 11:39

Re: ono je to jeste trochu jinak

Jenze "panelakova" ucetni nikdy neni poverena ucetni. To je proste pani, ktera to umi zauctovat a vyplnit ruzne formulare, ktere pan zivnostnik podepise, aniz by vedel, co vlastne podepisuje ;-P

jd 12.8.2009 15:00

Re: ono je to jeste trochu jinak

To je zcela pravda. Samostatně podnikající člověk, bez zaměstnanců, většinou praktikuje tento způsob. Navíc, není-li odborníkem na užívání PC, má raději zde uváděnou praxi.

Robin 12.8.2009 9:49

Re: ono je to jeste trochu jinak

Abych je nepřechválil. Nemají telefonickou podporu a to ani placenou, jen po mailu, což není moc vstřícné. Na druhou stranu, když člověk vezme rozum do hrsti, tak si i bez té hotline poradí.

Realista 12.8.2009 1:31

Blbnete tu lidem hlavy

Kdo má dnes el.podpis jako já, si ví rady ataky ví, že podpis se ročně dá jednoduše obnovit. Pro podání pak zvolí Českou daň.správu s aplikacemi a ne datovou schránku MVČR, to by asi volilo trdlo, co ten článek psalo.

Takže dat.schránky jsou místo pošty a ne na on-line podávání přiznání. To si uvědomí každý plátce, natož daň.poradce. Jen ten trouba co psal ten strašidelnej článek ne. Amen. 

ranbow 12.8.2009 1:59

Re: Blbnete tu lidem hlavy

Mno, řekněme že platit si každý rok nově el.podpis jen kvůli daňovému přiznání, je nemístný luxus. Samozřejmě, pokud by všechny státní orgány byly povinny, ale i schopny komunikovat veškerou svojí agendu s klienty, pomocí aplikací či e-mailem s potvrzením el.podpisu, bylo by to o něčem jiném. Jenomže to asi nedokážou či nechtějí, tak proto datové schránky...

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 12.8.2009 2:13

Re: Blbnete tu lidem hlavy

Vsechny statni organy i organy samospravy maji zakonem ulozeno prijmou jakekoliv podani, opatrene zarucenym elektronickym predpisem. A ten stoji neco kolem 200 Kc na rok. To, ze to mnohe urady neumi, je druha vec. Ovsem nekdy to muze byt pro vas paradoxne vyhoda. Vy podate, oni nereaguji, vy jste ve vyhode.

ranbow 12.8.2009 2:38

Re: Blbnete tu lidem hlavy

To že na to nereagují, znamená většinou to, že se musím sebrat, a dojít si tam osobně. Ovšem už s ohromným skluzem, než jsem čekal, že se ozvou na mail. Pokud je teď přímo v zákoně ošetřeno, že musí přijmout podání přes datovou schránku, můžu na tom stavět..

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 12.8.2009 3:23

Re: Blbnete tu lidem hlavy

No nekdy je naopak vyhodnejsi, kdyz nereaguji. Treba stavebni povoleni. Podate elektronicky, a pokud neodpovi, muzete zacit stavet, protoze to nezamitli :-)

Ales 12.8.2009 7:46

Re: Blbnete tu lidem hlavy

To je sice krásné, ale potom Vám to zase nazkolaudují. Nějakou záminku si vždy najdou a vy se budete moct donekonečna soudit.

žibřid 12.8.2009 11:37

Re: Blbnete tu lidem hlavy

Tohle platí u ohlášení stavby, ne u stavebního povolení.

Krafous 12.8.2009 8:43

Luxus? Asi neumíte počítat

Elektronický podpis (přesněji certifkát) na jeden rok stojí 190 korun. To se vyplatí i mě jako živnostníkovi, už jenom díky tomu, že nemusím nikam chodit a jenom sedím u PC a klikám myší. Jestli je pro vás 190 Kč za rok luxus, tak televizní poplatky (135 měsíčně) pro vás musí být superluxus a jízda MHD (jedna jízda 18-26 Kč, měsíční kupóny podle města od 200 do 500 Kč) super-super-luxus!

;-D

petrph 12.8.2009 9:20

Re: Luxus? Asi neumíte počítat

Tak to jste nepochopil. Venkoncem, jestliže Vám elektronický podpis umožní, aby jste se všemi úřady komunikoval efektivně elektronicky, a jen seděl a klikal myší, je to fantiastický.

Jenomže, jestli s elektronickým podpisem podáte akorát daňové přiznání, a jinak stejně běháte po poštách a stojíte fronty na úřadech, tak je to na pytel, a je líto i těch 190Kč...

autor 13.8.2009 12:04

Re: Blbnete tu lidem hlavy

Hm, trdlo, trouba, pěkné. Co kdyby ste si to ještě jednou přečetl a zaměřil se na fakta? Celý ten článek jen popisuje výstupy suchých statistik. tečka. Ať se vám to líbí nebo ne, majorita společnosti se chová popsaným způsobem. chcete snad tvrdit, že jsem si ta čísla a zdroje vymyslel, prostý sprosťáčku??? To, že chování většiny lidí boří Vaše virtuálně uplácané bábovičky, je čistě Váš problém pane.

Realista 14.8.2009 23:03

Re: Blbnete tu lidem hlavy

No, Vaše reakce nesedí. Statistily neuvádíte, jen povrchní sdělení několika pánů. Spíš se podívejte na web České daň.správy, kolik se podává podání přes EPO a EPO2. To samé platí o komunikaci s úřady, ČSSZ a zdr.pojišťovnami. Všichni mají své aplikace.  Datová schránka je opravdu výhodná jen místo poštovní schránky v domě. Navíc podniky i OSVČ se mohou nechat zastupovat a vše elektronicky vyřídí zástupce (můj případ). Takže opravdu jen strašíte. Tak se radši starejte o své bábovičky a nesnažte se psát dovíjak objevné a odborné články.

ranbow 12.8.2009 0:23

K čemuž ještě doplňme

Že právě daňoví poraddci mají vyjímku-ještě 3 roky si nemusí datovou schránku zřizovat. A o tom, jestli jí využijí dříve, později nebo vůbec, rozhodne spousta věcí praktického rázu.

Například, představa, že daňový poradce pošle prostřednictvím daňové schránky x daňových přiznání svých klientů, a pak si půjde stoupnout do na fronty Czech Point, aby mu tam á x krát 30Kč vytiskly potvrzení o tom, že úřad daňóvá přiznání přijal, mu asi moc po chuti nebude...

alpan 12.8.2009 15:07

Re: K čemuž ještě doplňme

Pořád pletete daňovou informační schránku (DIS) pro elektronické podávání podání na Fú s datovou schránkou určenou pro příjem pošty nově zaváděnou MV. Á propos - podáte přiznání elektronicky, nemusíte platit poštovné či ztrácet čas na Fú . U daňové informační schránky žádnou cestu na Czech point nevykonáváte, o podání máte doklad uložen na svém PC. Při běžné komunikace s FÚ - 12 x za rok DPH, plus nějaké ty dopisy přímo k nim se vám vrátí poplatek za elektronický podpis úplně hravě. navíc funguje osvobození od poplatků při podávání žádotí na FÚ. Kdo to používá, ví o čem je řeč...