19.3.2024 | Svátek má Josef


ENERGETIKA: Německá vláda to ví

6.3.2021

Německo se bez fosilních paliv neobejde

Spor o plynovod Nord Stream II ukazuje, že si německá vláda uvědomuje, že nemůže vsadit jen na obnovitelné zdroje. Jen to z taktických důvodů chtěla utajit. Což se nepovedlo. Naopak se zatím daří tajit, že emise z plynu jsou srovnatelné s uhlím.

Německo loni nabídlo Spojeným státům, že investuje miliardu eur do stavby přístavních terminálů pro lodě dopravující stlačený zemní plyn LNG. Ve vší tichosti. Leč spolupracovníkům Zelené fronty se podařilo dokument s touhle nabídkou získat. Informují o tom například Lidovky.cz (zde). Německá vláda za investici chtěla, aby Amerika přestala brojit proti plynovodu Nord Stream 2.

Německá Zelená fronta se oprávněně dožaduje vysvětlení, proč chtěla či stále chce vláda do něčeho investovat miliardu a přitom o tom nikde oficiálně nemluví. Chce také vysvětlení, proč by investice měla jít zařízení pro LNG, plyn získávaný frakováním, jež se v EU obecně považuje za velmi neekologické. A samozřejmě lamentuje nad světovým klimatem.

Pro svět, EU a především pro Česko (Nizozemsko, Polsko…) je z toho ale důležitá jen motivace německé vlády. Její motivací je, kromě uchlácholení USA, snaha zajistit si další zdroj plynu. Zdroj mimo ortodoxně zelenou EU. A zároveň neztratit největší současný zdroj, kterým je Rusko. To Rusko, které je citlivé na „zachování tváře“ a ukončení plynovodu do Německa by spíš než jako políček vnímalo jako pořádný pravý hák. Nebo jako zesměšnění. A nikdo neví, jak by reagovalo. Protože už nemusí dodávat plyn jen do Evropy, neboť už má natažená potrubí i do Číny (zde a zde).

Německá vláda přitom nejspíš chápe, na rozdíl všech možných Zelených, že energetické potřeby 83 milionů obyvatel své země v zimě větrníky a fotovoltaikou uspokojit nedokáže. A plyn z Nizozemska a Velké Británie, ba ani z Norska by nemusel stačit, protože zájemců o něj by bylo příliš mnoho. Tak proto Rusko i USA. Protože lidé chtějí svítit a mít teplo. Jestli kvůli tomu budou nějaké emise, nebo kolik jich bude, bude při 10 pod nulou každému jedno.

Jen v zemích jako je Německo, je přeci jen lepší, když jsou emise z plynu, než z uhlí. Protože z plynu jich je přeci méně! Že Brusel má již pět let studii, podle které jsou celkové emise z plynu – včetně těžby a dopravy – srovnatelné s uhlím, se zatím k německé veřejnosti zřejmě nedoneslo. Nebo se to spíš zatím stále daří tajit.

Převzato z webu iUhli.cz