19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Německá vláda to ví

Spor o plynovod Nord Stream II ukazuje, že si německá vláda uvědomuje, že nemůže vsadit jen na obnovitelné zdroje. Jen to z taktických důvodů chtěla utajit. Což se nepovedlo. Naopak se zatím daří tajit, že emise z plynu jsou srovnatelné s uhlím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 7.3.2021 14:26

Prozatím není ruská západní transportní síť propojená s východní, takže plyn z Jamalu se může dopravovat buď plynovody na západ nebo jako LNG ze Sabetty kamkoli. Do Japonska a Číny stejně jako do Evropy. Ruské LNG tankery letos propluly Severní mořskou cestou už v lednu na východ bez ledoborců, na zpáteční cestě už jaderný ledoborec byl potřeba, ale stejná loď se po cca 2 dnech tankování vypravila na západ.

Do Číny prozatím teče plyn jen Silou Sibiri z Čajadinského naleziště, propojení s Kovyktinským se buduje.

Proč píšu "prozatím"? Protože v přípravě je Sila Sibiri 2 (delší varianta), která propojí Jamal na východ a tedy i obě prozatím oddělené plynovodné soustavy. Původně byla plánována kratší varianta přes Altaj přímo do Číny, dnes se připravuje varianta s delším ruským úsekem a přes Mongolsko., ale zase kratším čínským úsekem. sem zvědav, kdo bude protestovat proti ní - proti původní protestovali Zelení celého světa.

Mimochodem - víte, která evropská zem odebírá nejvíc ruského plynu? velice protiruská Velká Británie... Dokonce víc, než Německo.

J. Kadeřábek 6.3.2021 18:07

Je autore iluze, že dodávky Ruska do Číny bohatě nahradí příjmy z Evropy. Čína si vymínila zcela jinou nízkou cenu a také se pro ni těží z jiného naleziště velmi vzdáleného od Jamalu.

J. Peták 7.3.2021 8:35

Navíc Čína platí v jüanech, které se dají utratit zase jen v Číně. Německá eura se dají sice utratit v Číně také, ale berou je i jinde.

P. Rada 7.3.2021 10:13

https://www.kurzy.cz/kurzy-men/nejlepsi-kurzy/CNY-cinsky-juan/

V. Novák 7.3.2021 15:01

A víte, jakou cenu si Čína vymínila?

J. Kalina 6.3.2021 17:56

Spalování uhlí je horší než plynu neboť v uhlí je spoustu různých příměsí - např síra, prach , co já vím a toto se buď dostane do ovzduší nebo zůstane jako popel, polétavý popílek. Samotný CO2 (to je výživa) není žádný problém a např lesy v Krušných horách nedojely na CO2, ale síru resp nějaké kysličníky síry. Ale zase netřeba proklínat, ukázalo se, že mnohem zdravější lesy na Šumavě dokázala správa ŠNP zničit mnohonásobně rychleji a za potlesku blbů všech orientací.

Německo diverzifikuje své zdroje energie neb se chystá na válku a ještě neví přesně s kým.?!

P. Rada 6.3.2021 20:36

Komu a kdy se: ..."ukázalo se, že mnohem zdravější lesy na Šumavě dokázala správa ŠNP zničit"...

https://taborsky.denik.cz/zpravy_region/les-v-cislech-sumava-bude-stale-plna-smrku-20200415.html

V součastnosti jsou na Šumavě jedny s nejzdravějších lesů v česku.

https://www.vulhm.cz/files/uploads/2020/06/ZOL_Suppl_2020.pdf

R. Langer 7.3.2021 5:43

Jasně. Ty jsou tak zdravé, protože tau už žádné nejsou. Sežral je totiž tebou podporovány kůrovec, prolhaný Zelený bolševiku, a žádný jiný les tam doposud nevyrostl.

https://www.e15.cz/rozhovory/i-za-komunismu-se-s-lesy-hospodarilo-lepe-nez-dnes-rika-hrabe-constantin-kinsky-1376750

P. Rada 7.3.2021 9:38

Ví uštěkaný navztekaný Langer k čemu dal odkaz?

Polesí kde hospodaří Kinský leží totiž na Vysočině a tam je situace tak jak je v rozhovoru uvedeno - ba horší. Šumava má tu zásadní výhodu, že leží výše, je chladnější a má orograficky navozenou vyšší srážkovost. Proto tam smrkové porosty relativně dobře regenerují. Sucho 2015/20 tam nenatropilo tak velké škody jak na Vysočině.

https://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/les-v-cislech-sumava-bude-stale-plna-smrku-20200415.html

J. Kalina 7.3.2021 8:06

Co to tady plácáte za žvásty? Že ty stromy (smrky) vedení ŠNP nechalo nastojato pochcípat je zdokumentovaným a nepotrestaným faktem. Je faktem, že vedené ŠNP mohlo proti kůrovci bojovat, těžit ještě zdravé nenapadené stromy, kalamitu tak rozložit v čase a za vydělané peníze zásahově pomoci Šumavě ke kýženému smíšenému lesu. Místo toho se odborníci, z nichž někteří byli vědci, překvapivě dozvěděli, že kůrovec je schopen zlikvidovat opravdu obrovská území smrkového lesa (pro ně nežádoucího) a že bezzásahově se na tomto místě uchytí smrkové houští, mlází, potažmo les. Takovou samo obnovu jsem viděl na několika pohraničních horách jako běžkař za život asi třikrát. Vědci zjistili, že žaludy, bukvice a jeřabiny se nekutálí do kopce, kdežto semínka smrků ve větru letí i nahoru. také si ochránci pochvalovali. Toto vše jim mohla sdělit babka co chodí do lesa sbírat šišky na topení. Místo tetřeva se jako náhrada vyskytlo mnohem více doupných ptáků. Jestliže se nyní pořádá hon na majitele smrkových lesů po celé republice za to, že nezabránili přemnožení kůrovce i v jiných oblastech je sviňárna první kategorie.

A nechci urážet Táborské listy neb tam nikoho neznám, ale tipl bych si, že tam působí buď někdo, kdo se nedostal do významnějšího periodika nebo nějaký mlaďas co si prošel příslušnou výukou , kde nabyl dojmu, že rozumí kde čemu a může psát fundovaně o čemkoli pokud je to tedy to co se momentálně žádá.

J. Kalina 7.3.2021 8:09

jo a ty nejzdravější lesy (to jste se tedy hodně odkopal) v Česku tam byli ještě před vyhlášením ŠNP. Vlastně to byl důvod proč byl ŠNP vyhlášen. Podívejte se do "zakládajícího zákona" na to v jakých souvislostech je v něm použito slov chránit, zachovat.

P. Rada 7.3.2021 10:20

Vztekáte se dost. Realitu rozdílného vývoje lesů horských a nížinných to ale nezmění a nezávisí to na tom, koho v které redakci znáte. Spíše to závisí na ochotě si informace nezávisle ověřovat.

https://plzen.rozhlas.cz/spor-o-bezzasahove-zony-na-sumave-ma-podle-hejtmanky-jen-otevrit-diskuzi-8040327

J. Kalina 7.3.2021 15:48

za prvé se nevztekám a vydávat za úspěch to co se na Šumavě stalo může jen opravdu všeho schopný fanatik.

Ve vyšších polohách roste smrk přirozeně a možná kvůli chladu se tam tolik nedaří kůrovci. V nižších polohách, kde byla uměle vysázená smrková monokultura jsem chápal, že by se mohlo změnit druhové složení lesa. Ale to by se tomu muselo pomoci. V rámci boje proti kůrovci zalesnit paseky žádoucími druhy - tedy zásahově a teprve když by tam byl nestejně starý smíšený les, který se už dokáže rozmnožovat sám se případně rozhodnout k nezásahu. Takhle se nechal zbytečně zničit dobré dřevo, jehož prodej mohl pomoci finančně k potřebným zásahům. Že tam byl kvalitní smrkový porost i v nižších polohách, tak za to může především čistý vzduch od nás i z Bavorska. Za pár let můžeme opět slyšet, že tam celkem zdravý smrkový porost nepatří a to i když vznikl bezzásahově, obyčejným náletem. Nemusíte se zastávat zcela zjevných hovadin, pak vám nikdo nevěří ani když máte třeba pravdu a jak zde vidím, tak vás pár lidí rovnou pošle do p... ať napíšete co chcete no a vy zase je. To je diskuze jak vyšitá.

P. Rada 7.3.2021 18:19

Pane Kalino slovy: ..."vydávat za úspěch" ... bud reagujete na někoho jiného - nebo překrucujete význam.

Uvedl jsem ... "v součastnosti ... jedny z nejzdravějších"... v reakci na tvrzení ..."lesy na Šumavě dokázala správa ŠNP zničit"... (a to jste neuvedl která správa a jak).

To, že se lidé často nechtějí v diskusi dobrat dalšího poznání je zde na portálu konzervativců až desinformátorů běžné. Projevuje se to pravidelně tím, že druhý den jen co vyvěšen další materiál ... se už prakticky nikdo s vlajkonošů i kdyby předtím své teze hájil - k předešlému tématu nevrací o roztleskávačích platí to samé. Většině zde přispívajících jsou totiž dnes skutečné lesy a jejich stav lhostejné. Předmětem je politická vlivnost.

...........

K tématu lesů doplnuji. Stav těch horských je dnes lepší zejména s orgraficko - klimatických důvodů. Pokud se totiž klima změní o stupen - pak to odpovídá výškovému posuvu o cca 150m. To na svazích hor odpovídá cca 300m až kilometru o které se posouvá hraniční pásmo toho kterého typu porostů.

V nižších polohách pak to samé může představovat desítky až stovky kilometrů. Takovéto vzdálenosti daleko zásadněji omezující adaptibilitu velmi rozsáhlých lesních komplexů na další nepříznivé podněty. Smrkové porosty proto mají v česku do konce století šanci být vitálními jen na hřebenech hor. Jednotlivé kusy přesto mohou jako solitery připomínající minulost ještě přežívat i v oblasti nížin. S tímto obecně neblahým výhledem žádná jednotlivá správa jakéhokoli polesí sama nic podstatného nenadělá a to také proto, že les potřebuje k ustabilizování porostů násobně delší dobu než je ta jeho reprodukční. O většinu rozloh čímkoli osázených lesů proto nejspíše přijdeme.

M. Pivoda 6.3.2021 17:21

Plyn (ať ruský nebo americký) je určen jen pro historicky překlenovací období, než dozrají žádoucí, ekologicky čisté technologie.

Historie nám také ukazuje, že tzv. dominantním technologickým designem se stávají jednoduchá technologická řešení. Nejjednodušším řešením se dnes jeví elektřina (hlavně ze solárních panelů) a její aplikace. Prostor pro vodík samozřejmě také existuje, ale jen pro specifické (pozemsky stabilní a velké) aplikace, nikoliv pro pohybující se automobily.

Německá obchodní strategie, tj. kombinace ruského i amerického plynu současně, představuje standardní byznys strategii. Zeptejte se obchodníka Babiše, například.

Ostatní?

V přepisu ruského jazyka: Ňébylo o čom pogovoriť. Ni o čom, ni s kem.

J. Sinnreich 6.3.2021 17:24

Nektere automobily se asi nepohybuji.

M. Pivoda 6.3.2021 17:36

Já o těch automobilech na vodík samozřejmě vím.

Kritickou otázkou ale je, jak dlouho se tato poměrně složitá technologie udrží na trhu. Zatím technologický vývoj je v takovém pokusném období (odborně "fluid period"). Zkouší se různé technologie. To je normální vývoj.

Podívejte se, například, na začátek francouzského filmu "Báječní muži na létajících strojích". Nakonec se dominantním designem v tomto odvětví stal jednoduchý jednoplošník.

R. Tichý 6.3.2021 18:01

Hmmm, bohuzel je ten vyvoj narizenim ekofasistu provaden jako pokus na cele evropske spolecnosti.

M. Pivoda 6.3.2021 18:23

A v současné době je českým státem (zdravotními fašisty) nařízeno nošení ochranných respirátorů. A testování na COvid-19 je/bude povinné i pro děti.

R. Tichý 6.3.2021 20:58

Zvasty. Jedna se o preventuvni opatreni proti chorobe, u ktere je umrtnost vyrazne vyssi nez u jinych beznych nemoci dnes. Vy a podobbi podepiste reverz, ze v pripade potizi zpusobenych covid odmitate lekarskou peci

R. Langer 7.3.2021 5:45

Je vyšší maximálně o 20 procent, a podepíšu to, když vy podepíšete reverz, že odmítáte lékařskou péči, když si vlastní blbostí zlámete hnátu. :-P

P. Rada 6.3.2021 21:04

Průběžné testování všech během pandemie je základní možnost jak se infekci rychle ba definitivně ubránit.

Nejnebezpečnější doktrínou je pak promořování virem o jehož možnostech do budoucna víme pramálo a s toho co víme je už zjevná vysoká infekčnost. Pokud chce někdo rizkovat opakovaný vznik ještě nebezpečnějších mutací a dlouhodobé ekonomické trable - pak je masivnost rozšíření správnou cestou k umocnění problému.

Virus ale zdolat lze - alespon lokálně - protože je s principu rychle zničitelný.

CO2 naopak přetrvá v atmosféře celé tisíce let a klima je proto problém dlouhodobý. Účinný lék na zpomalení změn alespon místního podnebí nepředvedlo lidstvo za sto let prakticky žádný. Glob. kolaps je tak na rozdíl od viru změnou klimatu dlouhodobě zajištěn.

Nejvíce a nejdříve budou ale žel zas postiženi ti s nejmenší mírou viny.

M. Pivoda 6.3.2021 21:41

Já jsem ve svém diskusním příspěvku reagoval na výtku R. Tichého ohledně respektování nějakého příkazu. Příkazy v době krizové určitě nelze brát jako projevy fašizmu. Jestli je ale klimatický vývoj již ve stavu krizového ohrožení, může kvalifikovaněji posoudit diskutující P. Rada. Nikoliv já.

Pokud jde o to testování na Covid-19:

Nejprve cituji, na co vlastně reaguji: "Průběžné testování všech během pandemie je základní možnost jak se infekci rychle ba definitivně ubránit."

Testování a trasování občanů určitě pomáhá, ale toto funguje vždy až s časovým zpožděním a navíc, testy nejsou 100% jisté.

P. Rada 7.3.2021 10:11

Každé testování čehokoli funguje s časovým zpožděním a vykazuje míru pravdivosti. Časové zpoždění má jak rozvoj viru tak klimatu...

Pokud tedy měření/testy prokáží přítomnost viru dříve než je dotyčný infekční - nebo než se změna klimatu naplní ... - pak lze s technického hlediska včasným zásahem jevům čelit. Otázka také je do jaké míry. To, že se už podařilo některé infekce zcela eliminovat snad nespochybnujete - jiné ale ještě neznáme a proto jde s principu o problém s podobně civilizačně ničivým potenciálem jako změna klimatu.

Zásadní rozdíl tkví v subjektivitě. Pro člověka platí, že při náhlém ohrožení je schopen až extrémního vzdoru. Naopak vleklému tlaku přesahujícímu až délku jeho života - kterým G.W. bezesporu je - se snadno i fatálnímu nebezpečí pro jeho potomky poddává.

M. Pivoda 7.3.2021 13:17

Syndrom vařené žáby

https://cs.wikipedia.org/wiki/Syndrom_va%C5%99en%C3%A9_%C5%BE%C3%A1by

M. Pivoda 7.3.2021 13:20

Wikipedie: Syndrom vařené žáby, též žabí syndrom, označuje neschopnost nebo neochotu lidí reagovat nebo si uvědomovat hrozby, které se neobjeví náhle, ale přicházejí pomalu a postupně narůstají. Metafora vychází z bajky o žábě, která je pomalu ohřívanou vodou uvařena za živa. ...

V. Kolman 7.3.2021 10:49

No jo, je to tak.

Ale stejně byly ty dvouplošníky (a trojplošníky!) krásné aeroplány.

M. Pivoda 7.3.2021 11:55

A mám dokonce i foto dvojplošníku, ze kterého jsem v mládí skákal jako parašutista.

V. Kolman 7.3.2021 17:14

R^

J. Kadeřábek 6.3.2021 17:56

Přechodné období cca 200 let. Pak už se možná využije fůze a Musk bude mít samořídící a létající Tesly.