19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Německá vláda to ví

Spor o plynovod Nord Stream II ukazuje, že si německá vláda uvědomuje, že nemůže vsadit jen na obnovitelné zdroje. Jen to z taktických důvodů chtěla utajit. Což se nepovedlo. Naopak se zatím daří tajit, že emise z plynu jsou srovnatelné s uhlím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 7.3.2021 6:12

Jo, genetické modifikace zeleným bolševikům nevoní, ale na zemědělskou chemii nadávat budou. Cítíš se alespoň trochu zodpovědný za africkou genocidu s milióny obětí způsobenou zákazem DDT? Kdepak, tobě se to totiž LÍBILO, Zelený bolševiku, ty jsi z toho měl radost. Jste pro mě odpadem lidstva, Zelený bolševiku.

J. Nevrkla 6.3.2021 8:13

K vyléčení ze zeleného magoreni bude zřejmě potřeba pár blackoutu.

T. Hraj 6.3.2021 9:40

Blackouty nepomohou. Lidé v Kalifornii (sužovaní problémy s dodávkami elektřiny a současně nejvyšší ceno v celých USA) se od svého guvernéra dozvěděli, že přechod na zelenou energii bude vyžadovat "flexibilitu ve spotřebě". A je to. Problém vyřešen.

Nelíbí se vám blackout? Jste málo flexibilní!

J. Nevrkla 6.3.2021 10:03

Opravdu mohou lidí dlouhodobě volit magory, kteří jim činí život horším? Nebo tam zvítězí diktatura?

L. Novák 6.3.2021 10:49

Rudozelená fašistická totalita. Směr vývoje je jasný už dnes...

J. Nevrkla 6.3.2021 11:16

Taky se obávám. Tak proč to lidí volí, dokud jde jinak? I když po těch podvodných posledních amerických prezidentských volbách si tím přestávám být jist.

L. Novák 6.3.2021 12:03

S přístupem k Internetu pro každého se změnila možnost propagandy a zpřístupnil se prostor bezplatně i pro takové idioty jako "Rada". A jak snadno toho zneužívá, vidíme každý den. Majiteli webu to nevadí, protože mu tyhle bláboly zvyšují návštěvnost a vývar ze zobrazené reklamy. ;-)

J. Nevrkla 6.3.2021 12:13

Pokud má druhá strana možnost svobodné oponentury, tak mi to nevadí. Zásadní problém je, pokud jsou jiné názory umlcovany, to už se bohužel mnohde děje a to vede k diktatuře a chudobě pro většinu.

P. Rada 6.3.2021 9:46

Právě paroplynové turbíny mohou být efektivní záložní zdroje při poruchách sítě. Konkrétně Praha je zálohově energeticky soběstačná jen s cca 15% a tak doslova existenčně visí na několika vedeních VVN. Např. neobvykle silná vychřice může právě hl. město snadno odrovnat a přitom by stačila paroplynka jako dokonce studená záloha v jejím teritoriu.

Nikoliv "zelení magoři" ale neobyčejně chamtivý kapitál raději dlouhodobě investuje daleko v odlehlosti (hlavně že to sype). Energii s nadbytků průběžně vyváží ale do strategického neinvestuje už dlouhá desetiletí setrvávajícího hazardního stavu během kterých se vystřídala řada vlád.

Toto se mezi odborníky dobře ví, drobné krůčky jako alespon simulační cvičení a někde zálohy u mobilních operátorů, nemocnic... se sice udělali ale riziko zastavení hromadné dopravy, výtahů, vytečení mrazáků, prodeje potravin... se potichu toleruje dál a dál.

J. Nevrkla 6.3.2021 10:12

Plynové turbíny byste neměl tolerovat, produkují hodně CO2. Nebýt takových, mohli jsme jistě mít ještě sníh a větší zimu. Ale potom zase více topit. Doba ledová bez lidí je myslím váš ideál.

P. Rada 6.3.2021 11:39

Nevrklo o mých ideálech lžete!!!

L. Novák 6.3.2021 12:06

Ty jsi zelenorudý magor, a žádné ideály kromě lhaní nemáš! :-P

J. Nevrkla 6.3.2021 12:09

Já z vašich příspěvků mám ten dojem. Můj názor je, že lidstvo klima nemá možnost ovlivnit, že nám oteplení jedině prospívá a že kvůli snížené sluneční aktivitě a zpomalení Golfského proudu vážně hrozí Evropě ochlazení, které je pro nás nesrovnatelně horší. Náš boj proti oteplování považuji za úchylný a drahý masochismus, který odsuzuji.

P. Rada 6.3.2021 20:25

Dojmy to zřejmě máte - jsou jen Vaše.

Lidstvo nemá možnost klima řídit - může ho však rozvrátit. Nebojujme s klimatem - bojujme se svou přebujelou chtivostí která nyní vede k produkci už 15GtC do systému kde biosféra sestává jen s 550GtC. Nebýt akumulace v oceánech - už ted je s námi pro narušení uhlíkového cyklu konec.

https://www.klimatickazmena.cz/download/6cb3587ac9eaf77b4b8e83b50a138739/4.%20kapitola_uhl%C3%ADkov%C3%BD%20cyklus.pdf

Změna Sluneční aktivity je oproti přírůstku radiačního vlivu skleníkových plynů zcela zanedbatelná:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Radia%C4%8Dn%C3%AD_p%C5%AFsoben%C3%AD

J. Nevrkla 6.3.2021 20:31

To se mylite, ty dojmy nejsou zdaleka jen moje. Vidím, že ti pavedci okupili i Wikipedii. Lidé se zdravým rozumem tomu věří stále méně, žádné alarmisticke předpovědi se neplní. Kritériem pravdivosti je praxe.

P. Rada 7.3.2021 4:54

Naopak ohledně vývoje klimatu se posledních 30 let plní se právě ty dříve nejalarmističtější prognozy:

https://www.novinky.cz/pocasi/511507-klimatolog-pred-30-lety-se-vedcum-smali-ze-prehaneji-ted-se-scenare-naplnuji.html

R. Langer 7.3.2021 6:15

Jo, stejně jako před tisícem, desetitisícem a miliónem let dříve. Protože tak je to od vzniku Země, nevzdělaný a hloupý Zelený bolševiku. Ale to ti ještě asi nikdo neřekl, co? ;-D

J. Nevrkla 7.3.2021 6:56

Podle měření NASA vzrostla hladina oceánů o 8 cm za posledních třicet let, žádné zrychlování není patrné, to by odpovídalo asi 26 cm za sto let. Už z toho ovšem udělají 80-100cm, pro ty pavedce typicke.To už nemluvím o Al Gorovi, který v devadesátých letech předpovidal do roku 2020 zaplavení Floridy a do roku 2100 nárůst o 2,5-6 metrů, jak si zcela jistě pamatujete, na základě toho blábolu to šílenství začalo. Teď se stejně pavedecky předpovídá do roku 2100 nárůst teploty o dva stupně, pokud nic neuděláme. Reálně by to pak teplotu v Praze zvedlo na teplotu ve Vídni. To by bylo jenom příjemné.A stejné je to se srážkami. Klimatologové strašili 500 letym suchem ještě loni na jaře, vznikem stepní krajiny v Česku, aby nakonec byl ten rok nejdeštivější za posledních deset let. Je to cele směšné, nechápu, jak těm kecum můžete věřit. Podle mě se jedná o nejdražší podvod v dějinách lidstva, na kterém pár lidí hodně bohatne a drtivá většina hodně chudne.

R. Holub 7.3.2021 5:40

P. Rado, vite co to je strange attractor? Je velmi pravdepodobne ze klima, diky hlavne morskym proudum, je velmi mirne v Evrope diky Golfskemu proudu. To je pod vlivem toho strange arractor. Jenze vlivem, i "motyloveho efektu", se muze zmenit na jiny strange attractor. Morsky proud od jizniho polu co sel do indickeho oceanu ted uz jde castecne do atlantiku. Dale, kinematicka viskosity vody je jenom 10 x mensi nez viskozita vzduchu. V mori je vic hmoty nez ve vzduchu. Tato nejistota kam se zmeni klima muze zpusobit daleko vetsi zmeny nez narust CO2. A je v podstate nepredvidatelna. Co vy na to?

J. Lukavsky 6.3.2021 7:44

To hlavní se přeci německé vládě podařilo. Zlikvidovala atomové elektrárny u kterých hrozilo, že by je tsunami z Labe mohla smést a způsobit katastrofu kde Fukušima by byla jen blikající zářivkou. No a až přijdou mrazy tak jistě uvědomělí občané to pochopí a nebudou remcat. Pár dní bez elektřiny rádi vydrží. I ve špitálech to pomůže trochu uvolnit lůžka. Problém jenom je, že Čína, Indie, Filipíny... aj. velcí producenti CO2 budou moci spalovat uhlí tím více. My to za ně ušetříme. Asi by bylo třeba poslat sv. Gretu do Číny na příští zasedání ÚVČ, ona by jim pořádně vypucovala žrádlo, až by se zastyděli a zastavili to. No Evropa produkuje cca 10% celkové produkce CO2 ze spalování fosilů takže máme na svědomí oteplení Země o cca 0,15 oC. Ještě k té rychlosti oteplování. Ze záznamů v Antarktickém ledovci, Grónském ledovci atd. lze asi těžko usuzovat na rychlost tehdejších oscilací, tam se to asi nedá tak přesně dělit, na rozdíl od měření rtuťovým teploměrem v Evropě za posledních 150 let. Ale docela dobře ten boj s klimatickými změnami (ochlazování, oteplování, sucha, povodně) docela dobře sype. J.L.

F. Kusák 6.3.2021 11:04

Indii nesleduji, ale o jejich energetické politice si nedělám iluze, i když i tam se situace rychle mění.

Ale Čína je asijským tygrem v oblasti energetického průmyslu. Nedávno tam byla spuštěna nová JE a staví se překotně další. Průmysl v oblasti výroby fotovoltaiky, větrných elektráren ma moderního spalování uhlí je určitě výrazně napřed v porovnání s konkurencí. Pro Číňany je typické, že do svého energetického mixu zahrnují racionálně a neideologicky všechny známé zdroje pro výrobu elektřiny. Rychle se tam rozvíjí i vývoj malých JE a v této oblasti spolupracují s Rusy. Budeme němými svědky, kam za pár let doputuje jihovýchodní Asie.

L. Novák 6.3.2021 5:43

V Německu je nepochybně dostatek technicky i ekonomicky gramotných lidí na vedoucích místech v politice i průmyslu, kteří si uvědomují, jakou "cestu do pekel" představuje zelenorudá fašistická propaganda, která se na ně (a v důsledcích i na další země včetně USA) valí jako lavina, kterou nelze jednoduše zastavit.

Ve skutečnosti je "boj proti změnám klimatu" jen velký nábožensko-ideologický nesmysl utrácející za blbosti díky šířící se zelené mánii astronomické částky peněz, které mohly být využity mnohem lépe a užitečněji ve prospěch lidí žijících v zelenou fantasmagorií ovládnutých státech. Stačí se podívat do USA, jaké šílené nesmysly vyhlašuje (a nejspíš i provede) dement zvolený prezidentem USA. Slíbených 2000 miliard US dolarů na "boj proti klimatickým změnám" je toho jasným důkazem.

"Boj" je tedy nutné vést ne proti změnám klimatu, které probíhají na planetě Zemi od jejího vzniku neustále, ale proti zelenorudým snahám o ovládnutí světa a lidské společnosti tak, jak si to kdysi plánovalo komunistické hnutí šířené do celého světa s katastrofálními důsledky a obětmi na lidských životech.

R. Langer 6.3.2021 6:35

Obávám se, že opak je pravdou, na vedoucích místech v Německu žádní technicky i ekonomicky zdatní lidé už dávno, dávno nejsou. Jinak by energetická politika Německa nikdy nemohla být tak špatná, jak v současnosti je, a ještě se plánuje dál zhoršovat. Jak jste na tak optimistickou teorii vůbec přišel? 8-o

L. Novák 6.3.2021 8:19

Měl jsem na mysli manažerská místa, ne zelené papaláše v politice. Nezaměňujte ty, kteří politicky rozhodují a nařizují energetické nesmysly s lidmi, které takové nesmyslné rozhodování postihne. Ti zůstávají nepochybně v opozici vůči zeleným magorům... Ostatně, v "podhoubí" německé společnosti je jistě řada vzdělaných a racionálně uvažujících lidí, viz např. nedávné vzepření se německého Ústavního soudu praktikám ECB...

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/evropa-nemecko-si-bere-od-eu-zpet-svou-suverenitu.A200626_102737_p_zahranici_wag V

J. Berger 6.3.2021 13:21

Pane Langer, dokonce sama Merkel je vystudovaný fyzik, musí jí být tedy jasné k čemu vede zavření jaderek, ovšem hlasy jsou hlasy... U politiků vůbec nejde o něco, co je dobré pro občany a stát. Bez ohledu na to, odkud jsou.

P. Rada 6.3.2021 6:57

Zkuste namísto kádrování věcně poměřovat situaci. Např samo tvrzení, že klimatické změny probíhaly věčně je sice věrohodné - ale neuvedení míry této změny je až fatálně omylné.

Vždyt i člověku se odjakživa a až několikrát za den mění tělesná teplota - ale jen o desetiny stupně a zpětně ji tělesná termoregulace dorovnává na velmi úzkou mez zdraví.

Pro planetu to lze i zpětně vykreslit graficky. To do čeho dnes jde nemá v gradientu obdobu už desetimiliony let a i jen dosavadní rozsah překonal vše za posledních 10tis let kdy klimatické optimum vedlo ke vzniku civilizací po celé planetě - i když o sobě zprvu nevěděli. S kliatickým optimem a související biologickou produktivitou je ale nejspíš už konec a hrozí, že na to může navázat konec existence civilizační.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/All_palaeotemps.svg

D. Krajíček 6.3.2021 7:30

Na klimatickém optimu ještě zdaleka teplotně nejsme. Ale až budeme v Čechách sklízet jablka dvakrát ročně a u Prahy sbírat v červenci zralé melouny nebo hroznové víno (pokud to nebudou zrovna mrazomilné kultivary), tak dejte vědět.

L. Novák 6.3.2021 8:10

Nedá vědět, protože má blízko k přírodní recyklaci... :-P

J. Nevrkla 6.3.2021 8:11

R^

P. Rada 6.3.2021 10:11

Pane Krajíčku klimatické optimum je stav, kdy nad pevniny co možná rovnoměrně na na největší rozlohy proudí oceánská vláha. Geofyzikálně je rovnoměrnost proudění podmíněna celoročním stavem polárních čepiček a tedy radientem teplot a rotací planety. Právě gradient teplot směrem od sev. polu k rovníku se mění dnes nejrychleji. Vede to k neobvyklému rozložení teplot vzduchvých mas a tím k neobvyklému chodu počasí.

S růstem gob teplot hrozí stále více růst dynamiky podnebí jak co do rozsahu teplot - tak co do neobvyklosti doby setrvání té které synoptické situace. Nedávno na narostlou anomálnost počasí doplatili lidé v texasu. Dodnes vlna šesti-letého sucha jaké zde nebylo min 500let nebyla srážkově vykompenzována a dál pokračuje rozpad lesů.

Konkrátně jablka u nás nedozrají dvakrát - jak se domníváte - prostě proto, že častěji budou hrozit mrazy už nakvetlým stromům a nástup sucha stále častěji donutí posléze schodit i vyvíjející se plody atd.