27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Německá vláda to ví

Spor o plynovod Nord Stream II ukazuje, že si německá vláda uvědomuje, že nemůže vsadit jen na obnovitelné zdroje. Jen to z taktických důvodů chtěla utajit. Což se nepovedlo. Naopak se zatím daří tajit, že emise z plynu jsou srovnatelné s uhlím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 6.3.2021 11:37

Děkuji za další demonstraci argumentační úrovně konzervativních klimaskeptiků. Je z ní vidět, že lidstvo nejspíše opravdu přes vešketé znalosti, možnosti a naděje míří do civilizačního kolapsu.

L. Novák 6.3.2021 11:57

Do kolapsu - duševního - míříš hlavně ty, zelený komunisto "Rada".

Země a klima se bez tvých žvástů obejdou a ve svém vývoji budou pokračovat zcela přirozenými mechanismy, které nepotřebují péči negramotných zelených idiotů, zachránců vesmírného řádu... ;-D

P. Moravčík 6.3.2021 13:52

Ľudia sa vždy dokázali, a myslím, že aj dokážu, dostať sa z problémov vlastnými silami a vlastným rozumom. Ak sa to podarí, určite to nebude zásluha zelených dotačných a bezhlavo nariaďujúcich zelených fanatikov. Ich spôsob riešenia vždy viedol ku katastrofe, ktorú museli nakoniec napravovať tí, čo si zachovali zdravý rozum.

P. Rada 6.3.2021 17:28

Pane Moravčíku pokud lidé využívali jen sílu svých paží byla planeta plná rozmanitého života. Pokles biodiverzity má na svědomí především dnešní člověk který původní krajinu bud urbanizuje nebo herbicidy a pesticidy homogenizuje na zemědělsky produktivní ale jinak stále prázdnější. Pro ostatní život se totiž nadužíváním herbicidů a pesticidů stává zemědělská krajina spíš zeleně zabarvenou pouští. To pro tvora který by si měl být vědom čeho je součástí o projevu jeho zdravého rozumu. To je spíše o stupiditě.

https://www.citarny.cz/knihy-lide/vzdelavani-a-souvislosti/glosa-svet-knihy/koukolik-stupidita-spolecnosti

Podle přepočtu s objemu primárních energetických zdrojů využívá průměrný evropan naakumulované energie s fosilů zhruba stonásobně více než činí jeho "vlastní síly". Takto se z nás stala jakási monstra se měrnou spotřebou vysoce přesahující ostatní formy života.

Fanatiky nekonkretizujete a tak zůstavají poněkud fantazijní. Přesto se lze domnívat, že fanatickyse vlastně chová většinová společnost. Projevuje totiž často slepou vášnivou zaujatost reklamou navozeným konzumem a přitom pomíjí realitu světa který ztrácí svou původní stabilitu.

Komunisté za totality způsobili devastaci horských lesů - bylo s toho několik demonstrací a i s dalších důvodů nakonec pád režimu. Když se dnes rozpadají daleko větší rozlohy lesů nížin a velkoplošně degraduje bonita zemědělské půdy - provází to relativní ticho a nanejvíš letmé pohledy s luxusních klimatizovaných limuzín. To Vám přijde jako projev zdravého rozumu?

L. Novák 6.3.2021 19:18

Blbe zelený, kup si pár hektarů půdy nebo lesa, a můžeš se o ně vzorově starat. Komunismus nezašel na protesty zelených aktivistů, ale na blbost aktivistů rudých, přesně takových, jako jsi ty. :-P Technická, přírodovědná i ekonomická negramotnost (a někteří z nich ani neuměli psát česky, stejně jako ty), to byly hlavní příčiny zhroucení se komunistického totalitního režimu.

R. Langer 7.3.2021 6:06

V klimatizovaných limuzínách jezdí hlavně šéfové užitečných idiotů jako jsi ty, Zelený bolševiku. :-P

R. Langer 7.3.2021 6:01

Jo, zato tvá prolhaná bolševická argumentace, ta je na úrovni. Školáka základní školy, Zelený bolševiku. ;-D

R. Langer 7.3.2021 5:59

;-D ;-D ;-D

Ty už lžeš tak, Zelený bolševiku, že už to ani není vtipné... :-P

M. Šejna 6.3.2021 10:27

Vy jste evidentně při hodinách chemie a fyziky ve škole chyběl.

Zde je objem CO2 na jednu MWh výhřevnosti paliva:

Zde je základní rovnice spalování zemního plynu:

CH4 + 2O2 → CO2 + 2H2O

A zde základní rovnice spalování uhlí:

C + O2 → CO2

L. Novák 6.3.2021 10:41

Ono je to úplně jedno, protože snížit emise CO2 bez masivní výstavby jaderných elektráren není možné.

Otázkou navíc je, jestli vůbec má ten fanatický odpor k produkci CO2 nějaký smysl, kromě toho, že se na něm vyřádí zelenorudí idioti jako "Rada" a jeho zelený Vatikán Greenpeace... :-P

P. Rada 6.3.2021 11:32

Předně. Masivní výstavba JE by byla ekonomicky možná v případě konstrukcí které vykazují dostatečnou efektivitu těžby energie. Tj pro udrření dnešní úrovně EROEI větší jak 20. https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

Takové typy lidstvo dnes fakticky nemá. 3+ generace která má jako jediná licence, představuje sice zatím nejpokročilejší ale také příliš nákladné řešení (eroei cca 6) u kterého se investice pravidelně nevyplácejí:

https://www.diw.de/documents/publikationen/73/diw_01.c.670581.de/dwr-19-30-1.pdf

Vlastní provoz JE předpokládá celoživotní zásobu paliva. Uranu je ale i při součastné spotřebě k dispozici jen na cca 120let. I kdyby se tedy podařilo nějakým trikem zásadně zefektivnit výstavbu - pak by při masivnosti pro ni chybělo palivo. S toho dnešního se totiž v 3+ gen. využije jen cca 1% energie.

Nadějí sice jsou reaktory čtvrté generace které pokusně fungují a dokázaly by znásobit výtěžnost i využívat jiné druhy - ale ty jsou dnes investičně ještě nákladnější jak 3+ generace. Proto to vypadá, že štěpné technologie těžby energie zůstanou sice v mixu ale ještě dlouhá desetiletí jen v lokalitách i v rozsahu podobném dnešku. To ostatně předpokládá i zpráva mezinárodní atomové agentury:

https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/19-00521_web.pdf

L. Novák 6.3.2021 11:59

Lžeš a žvaníš ;-O nesmysly jako obvykle, zelený magore komunistický!

J. Kalina 6.3.2021 17:48

120 let, tolik. Když uvážím že ropa už dávno došla.

T. Zlesa 6.3.2021 10:53

To je pěkný příklad k debatám o školství. Zda učit děti podrobně základní zákony, když za pár let už jim v kebuli zůstane jen to, že plyn hoří a smrdí. :-)

T. Zlesa 6.3.2021 10:55

Doplňuji: podobně jako většině zdejších odborníků na energetiku...

V. Podracký 6.3.2021 12:11

Z toho, co napal pan Šejna, vyplývá, že se při spalování metanu spaluje také vodík, jehož spalinou je voda, která je neškodná. Energie z tohoto spalování je tedy "čistá". Druhá část, tedy spalování uhlíku je "nečisté". Z toho vyplývá, že spalování metanu je krok k "čistějšímu" procesu, nikoliv úplně čistému. Myslím, že rozdíl je dost podstatný a metan tedy může přechodně "očistit" prostředí.

V. Podracký 6.3.2021 12:26

Trochu jsem rovnice pana Šejny poopravil, aniž by se měnil závěr:

2CH4 + 6O2 = 2CO2 + 4H2O + O2

Opět je vidět převaha vody ve spalinách, energie tedy se vytváří především spalováním vodíku. Je to takové poloekologické řešení.

I. Spálený 6.3.2021 20:09

Máte rovnici špatně a melete nesmysly. Metan není volný vodík. Ten je tam vázaný a vazba váže určitou energii, kterou je třeba dodat. Voda ve spalinách není žádný hit, jako látka s vysokou tepelnou kapacitou odnese spoustu tepla komínem. Na stejnou váhu metan nese více energie než uhlí, ale metan nelze tak snadno přepravovat a skladovat. Což jim ve výsledku srovnává pozice. U uhlí zase vadí drobné příměsi, třeba uran. Ty v plynu logicky chybí. Ale nebyl by problém uhlí zplynovat.EU

R. Langer 7.3.2021 6:03

No a? A kde jako chybí ten CO2?

V. Podracký 6.3.2021 12:04

Všichni vědí, že tady nejde o sodovkový plyn. Ten se bude tvořit vždycky. Tady jde o znečišťující látky jako je síra, popílek a pod. Prostě smrad. Ten je cítit a lidé to potom správně chápou.

J. Jurax 6.3.2021 13:56

A proto jsme si své elektrárny na vlastní uhlí za drahé peníze odsířili a odpopílkovali, abychom je z úradku zelených euromagorů zavřeli a přeorientovali se na dovážený plyn, co "smrdí" zločinným kysličníkem stejně. A postavili pro něj nové elektrárny. Plyn z Ruska a tedy závislost pochopitelně ideologicky nevadí, když ho chtějí i Němci.

Kdežto Germáni si potichu postavili nové uhelky, protože si zakazují jádro a drahé obnovitelné zdroje nemohou ani zdaleka stačit. Německý kysličník skleníkový efekt nedělá!

A my kolem jaderky děláme ideologické tanečky.

Cui prodest? Nám určitě ne.

T. Kočí 6.3.2021 9:44

Otázka. Tranzitní plynovod má každých x km kompresní stanici, která spaluje část plynu a udržuje plyn pod tlakem cca 10 MPa, aby proudil. Víte někdo, jak to je v případě Nordstream 2 ? Taky je několik set km bez kompresek.

V. Podracký 6.3.2021 12:58

Kompresory být musí a spotřeba plynu na km je shodná jako v případě pozemních trubek. Nic se neušetří, ani si nemyslím, že je něco navíc.

J. Vlk 7.3.2021 0:54

Nord Stream II : Turbokompresory stlačují plyn do 4 potrubí DN 800mm. Od kompres. stanice po 5km jsou hlavní uzávěry, filtry, revizní vstupy. Následují 2 potrubí průměr 1153 x41 mm o délce 3,7km k vstupním, kotevním objektům pod moře. Pod mořem jsou 2 potrubí o délce 1230km. Technicky velmi zajímavý projekt.

J. Dupal 7.3.2021 19:31

Tlak 22MPa na straně Ruska

J. Vlk 7.3.2021 22:13

Nejsou známé hydraulické vlastnosti potrubí, ale v Německu by se nechalo očekávat : tlak 30 bar při rychlosti proudění cca 30-35 m/sec. Určitě bude zjištěno na počátku v rámci garančního měření.l

I. Schlägel 6.3.2021 9:35

Nejde o ekologii, ale o politiku. Výsledky tomu odpovídají. Toť vše. Biopaliva první generace, vzpomínáte?

P. Rada 6.3.2021 9:55

Pokud opravdu dobře "vzpomínáte", pak možná víte, že biopaliva původně vznikla s myšlenky nevyhazovat nadbytek produkce potravin v západní evropě v situaci světa rozděleného železnou oponou a zajistit se oproti sovětům.

Čas pak běžel "zelená revoluce" (pužití pesticidů, herbicidů, genrtiky v potravinářství) ale po období nadějí přestala stíhat růst spotřeby a kompenzovat přetěžováníaž degradaci půd...

Dnes došlo k částečnému vystřízlivění ale jak typuji i k pozapomínání jak to bylo a co vše je doposud ve hře.

Souhlasím ale s tím, že o ekologii doposud dominantně ekonomikám světa nejde.

L. Novák 6.3.2021 10:43

Idioti jako ;-O ty to vylepováním nesmyslů po Internetu určitě zachrání... Rv ;-D

J. Jurax 6.3.2021 14:08

No, byla to halasně z brusele prosazovaná zelená blbost, po níž EU skočila jak myš po flusu a od níž se po prokazatelných škodách ekonomických i na životním prostředí potichoučku a bez velkého humbuku ustoupilo; zainteresovaní si už kapsy namazali a zdůrazňovat zelená a bruselní pochybení a kravinia je politicky nekorektní.

A zelení v bruseli se nadšeně vrhli do dalších blbostí, ztělesněných eurohovadinou Green Dealu. Cyklus se opakuje.