26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Německá vláda to ví

Spor o plynovod Nord Stream II ukazuje, že si německá vláda uvědomuje, že nemůže vsadit jen na obnovitelné zdroje. Jen to z taktických důvodů chtěla utajit. Což se nepovedlo. Naopak se zatím daří tajit, že emise z plynu jsou srovnatelné s uhlím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 6.3.2021 10:45

Tak tady budeme pěstovat mandarinky, osle rudozelený! ;-D

D. Krajíček 6.3.2021 18:29

Tak teď jsem šel skutečně do kolen.

Vy jste samouk nebo se tohle někde učí?

Klimatické optimum je samozřejmě stav klimatu, kdy dochází k rychlému rozvoji civilizace a jde o klima s průměrnými hodnotami několik stupňů nad současnout úrovní. Rozhodně to nemá nic společného s jakoukoliv rovnoměrností proudění vláhy.

Specielně bych se odkázal na středověké klimatické optimum, kdy podle kronik v Čechách dozrávala jablka 2x ročně - v červnu a v prosinci.

Tímto s Vámi končím, protože jste se projevil jako člověk neznalý a mírně řečeno intelektuálně ostýchavý.

J. Vlk 6.3.2021 5:34

Velmi dobře popsána realita v energetice, co lze očekávat. Jen bych doladil - základní výroba el. energie by měla být z jádra, regulační elektro a tepelná energie z plynu. Pro celou řadu technolog. provozů (např. papírny) je kombinovaná výroba elektřiny a tepla naprosto ideální, proto spalování plynu bude i nadále pokračovat.

P. Rada 6.3.2021 1:33

Souček pokřiveně tvrdí: ...."Naopak se zatím daří tajit, že emise z plynu jsou srovnatelné s uhlím."...

Proč zde S. vytváří dojem údajné tajnosti když jsou spalné výhřevnosti i účinnosti celé řady variant využití paliv dlouhodobě známé? Viz např i údaje MPO:

https://www.mpo.cz/dokument6794.html

Proč S. nepřiznává, že vedle samotné spalné účinnosti je u paroplynu zásadní i rychlost náběhu jen několik minut - kdežto uhelná jako celek kolem jednoho dne! - což může být rozhodující faktor při vyrovnávání sítě a to zejména v německu s výkonným parkem OZE.

https://www.informacni-portal.cz/clanek/paroplynove-elektrarny

Souček vedle spekulací a zastírání souvislostí dokonce vyloženě lže když tvrdí:

..."Jestli kvůli tomu budou nějaké emise, nebo kolik jich bude, bude při 10 pod nulou každému jedno"...

Dobře tepelně zaizolované a přiměřeně velké budově s rekuperací, akumulací.... tedy s charakterem pasivního domu, je totiž naopak prakticky "jedno" krátkodobé až několikadenní kolísání teplot okolí/povrchu fasády, střechy.../ v daleko širším teplotním rozsahu. To platí ale i naopak do plusových teplot v létě, kdy uvniř zůstává déle příjemě i bez aktivace klimatizace.

Zlepšování tepelně technických parametrů na straně spotřeby energií je takto spolu s jiným mixem zdrojů zásadní cestou ke snižování celkových imisí CO2 i vzhledem k produkci HDP. V tomto ohledu jsou němci oproti nám v přepočtu na osobu podstatně dál.

Od Součka tedy zas jde o projevy křivého lobování za uhlí pro kšeft uhlobaronů - ale na úkor obyvatelstva a obecně o bagatelizaci přínosů možných ba nutných proměn naší zaostávající energetiky i spotřební sféry.

L. Novák 6.3.2021 5:18

Klasická demagogie a překrucování od hloupého fanatika a zeleného komunisty "Rada". ...Rv

R. Langer 6.3.2021 6:37

Nelži zase ty prolhaný, 100x usvedčený, Zelený bolševiku! Ty tvoje žvásty jsou jedna lež za druhou! :-P

J. Jurax 6.3.2021 14:23

"Dobře tepelně zaizolované a přiměřeně velké budově s rekuperací, akumulací.... tedy s charakterem pasivního domu, je totiž naopak prakticky "jedno" krátkodobé až několikadenní kolísání teplot okolí/povrchu fasády, střechy.../ v daleko širším teplotním rozsahu."

Ano.

A kolik procent nebo spíš promile bytového fondu tvoří takové drahé domy? A kdo na ně má?

Jejich obyvatelé jistě i týdenní blackout způsobený zelenými magory v pohodě přežijí i při mínus patnácti venku - pokud mají vlastní studnu s okovem, protože nepoteče voda ... :-)

J. Lukavsky 6.3.2021 19:19

"pokud mají vlastní studnu s okovem, protože nepoteče voda ... :-)" pít se dá i pivo a vařit z něj pivní polévku také. Problém ale je že vám při delším bezproudí bankomat nevydá chechtáky, v sámošce nepůjde kasa, v paneláku nespláchnete WC. V práci když nešla den elektřina jsme šli dom neb nešlo ani uvařit kafe. Prostě nepůjde NIC. Dokonce ani internet. Ale bude hás hřát vědomí, že nezatěžujeme Zemi CO2. J.L. end

L. Novák 6.3.2021 19:27

Před pár dny jsme v Brně měli "blackout" (rozsah neznám). Trval pár minut, ale nešel Internet, a než se to všechno znovu na/restartovalo, ještě to chvíli trvalo. Naštěstí jsem seděl u laptopu a ten se mi díky zabudovanému akumulátoru nevypnul. :-P