19.3.2024 | Svátek má Josef


ENERGETIKA: Chybí plyn i vítr

16.10.2021

Evropská unie se bez uhlí neobejde

Ceny plynu letí vzhůru, navíc je ho málo. Po celém světě. Opakuje se tak situace z roku 2020, kdy po celém světě nebyl dostatek roušek proti covidu. A ukazuje to, jak je nebezpečné být závislý na dovozu.

Nemuselo ještě ani dojít k velkému výpadku elektřiny, takzvanému blackoutu, aby se jasně ukázalo, jak je světová energetika křehký mechanismus. Křehký mechanismus, na kterém je však celý svět zcela existenčně závislý. Celosvětově stoupla poptávka po plynu, který nyní chybí i v zásobnících evropských států. A jestli přijde tuhá zima, budou problémy. Zřejmě na celé severní polokouli. Plynu prostě není k dispozici dost. A to i přesto, že jeho cena za letošní rok stoupla o téměř 500 procent, jak píší Novinky.cz (zde).

Tyto zprávy současně ukazují na hlubší problém. Dávají totiž za pravdu energetikům, kteří dlouhodobě varují před závislostí právě na dovozu plynu. Nejde v tuto chvíli ani tak o to, že jsou státy v Evropě závislé primárně jen na ruském a norském plynu, nebo o to, že EU byla trestuhodně odmítavá k výstavbě terminálů pro dovoz LNG z USA. Jde o to, že vůbec závislá je. Protože i v okamžiku, že by měla odpovídající kapacity pro skutečně diverzifikovaný dovoz plynu, by se jí současná situace negativně dotýkala.

Energetici přitom dlouhodobě varují před neuváženým zúžením energetického mixu, ke kterému nyní Brusel tlačí členské státy EU. Z něj má v první řadě zmizet uhlí, nad jádrem stále visí otazník a plyn by měl – snad – být přechodovým zdrojem do doby, než budou elektřinu dodávat jen fotovoltaické a větrné elektrárny. Ostatně i ty zprávy zmiňují, když uvádějí, že kvůli klidnějšímu počasí je jejich výroba nižší. A někdy za dva měsíce začne období, kdy reálný výkon fotovoltaiky klesá kvůli oblačnému počasí a krátkým dnům na minimum. Což je stav, který potrvá zhruba do února až března.

Rychlé odstavení uhelných elektráren – prosazované Bruselem – je ve světle zpráv o situaci na trhu s plynem čirým bláznovstvím. „Doporučujeme uhlí odstavit v roce 2038, pokud za něj bude dostatečná náhrada,“ uvedla loni česká Uhelná komise. Pokud někdo o těchto slovech pochyboval, nedostatek zemního plynu mu nabízí jednoznačný důkaz jejich pravdivosti. Pro země, jako je Česko, Polsko, Bulharsko, Řecko, Portugalsko, ale i pro samotné Německo, nejsilnější evropskou ekonomiku, totiž v dohledné době neexistuje jiná možnost, jak si z vlastních surovin zajistit bezpečné dodávky elektřiny pro své domácnosti a průmysl. Důkazů je k dispozici dostatek. Stačí je přestat ignorovat.

Převzato z webu iUhli.cz