26.4.2024 | Svátek má Oto


EKONOMIKA: Smutná cesta k primátu

7.7.2012

Je to k nevíře, ale je to tu zas. Schodek státního rozpočtu z května na červen sezonně kleslo méně, než měl, tedy na 71,7 miliardy korun, a v meziročním srovnání s loňským červnem (62,9 miliardy) je o tragických téměř devět miliard ještě horší. Ministerstvo přiznává, že schválený schodek ročního rozpočtu ve výši 105 miliard nesplní. Proč? Protože financministrova lineárně účtařská cesta zvyšováním spotřebních daní a DPH (také spotřební) k vyrovnanému rozpočtu v časech recese fungovat nemůže.

Stačí si vzpomenout na tragické ztráty, které pan Kalousek před dvěma lety způsobil zvýšením daně na pohonné hmoty, zvláště na naftu. Česko spolu se Slovenskem jsou jak známo velmoci v produkci a vývozu aut na počet obyvatel, z nichž většina putuje po silnici, a obě země jsou navíc také průjezdním koridorem na východ i na západ. Zvýšení daně naplnilo proto rozpočty sousedních zemí. A také podnítilo škodolibé studenty ekonomie k vyčíslení ztrát. Pro státní kasu byly monumentální, protože spotřební daň tvoří více než dvě třetiny z ceny. Nejnižší odhady ročních ztrát se pohybovaly mezi sedmi až osmi miliardami korun a k tomu ušlý, leč zdanitelný zisk pumpařů. A nejen to.

Kdo spočítá hospodářské ztráty, když autoturisté a Češi v příhraničních oblastech začali tankovat za fiskální hranicí a Němci i Rakušané k nám pro palivo dojíždět přestali.

Meziroční pokles vybrané 14procentní sazby DPH je o 2,6 procenta nižší. Měl prý být o 15,5 vyšší. Záhadou jen zůstává, jak mohlo ministerstvo očekávat a vůbec vypočítat tak vysoký růst inkasa, když zvýšení DPH o čtyři procenta a nejrůznějších správních poplatků (stealth tax) i světových cen potravin znamená pokles spotřeby hluboko pod loňskou úroveň. Zásadní faktory jsou dva: ekonomická stagnace a obavy. Eurostat ukazuje, že se lidé obávají budoucnosti a spoří. Za posledních pět let stouply v Evropě úspory na trojnásobek. Apak je tu ještě jeden malý problém pro daňaře. Zvyšování daní vede zákonitě k růstu šedé, černé ekonomiky.

A co na to pan ministr? Stejně jako minule, když se mluvilo o naftě. Daň zůstane. Nebude se přece učit z vlastních chyb. Teď hrdinně prohlásil, že nevěří, že kdy daně klesnou, ať slibuje před volbami kdo chce co chce. Ano, v tom jediném má pravdu. V Unii se daně nesnižují.

Cesta z krize je obtížná a nevede z ní zvyšování daní. To by ale ministerstvo muselo umět snižovat státní výdaje. Bohužel rostou i letos. Přemýšlím, kterou rukou mám příště volit, když ta pravá i v tak zásadní věci nefunguje.

LN, 3.7.2012