7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Smutná cesta k primátu

Je to k nevíře, ale je to tu zas. Schodek státního rozpočtu z května na červen sezonně kleslo méně, než měl, tedy na 71,7 miliardy korun, a v meziročním srovnání s loňským červnem (62,9 miliardy) je o tragických téměř devět miliard ještě horší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kozelský 8.7.2012 9:23

Ministři ?

Kdo může řídit a spravovat ministerstva ?

Jedině odborníci, manažeři, za kterými je již dnes zisk a prosperující podniky. Je za nimi růst profesní a odborná znalost řízení a vedení společností s velkým počtem osob. To jsou lidé, kteří umí, znají a chtějí. Místo toho jsou tyto posty stále dokola po volbách obsazovány povětšinou neschopnými, popřípadě všehoschopnýmí politiky dle zásluh. Tam to však nekončí. Po volbách jsou odejiti také šéfové odborů ministerstev, případně další vrstva řízení. Co následuje je jednoduché - totální kolaps a rozpad řízení státu. Řídící struktury, které mají vést a organizovat stát jsou nefunkčí a u každé takové struktury to trvá 1 - 3 roky, než začne opět efektivě fungovat.

Výsledky odpovídají vynaloženému úsilí politiků. Schodek rozpočtu roste, výdaje se nesnižují. Politici tedy nejsou kompetentní k řízení státu. Moc z jejich rukou musí být odňata a vložena do rukou těch, kteří dosáhnou pozitivních změn. K tomu v demokratické společnosti jsou používány Dva instituty. Prvním je institut voleb. Tento však zjevně v Česku selhává. Druhým institiutem je referendum, jehož instititut s možností odvolání neschopných politiků byl v této zemi  právě politiky zcela potlačen.

Není -li funkční demokratický mechnismus, nastupuje mechanismus občanské neposlušnosti, mechanismus uliční spravedlnosti stejně jako v roce 1989. Tehdy byl onen problém podobný. Přestárlí neschopní politici brzdili nezbytné změny ve společnosti a byli lidem této země moci zbaveni.

Asi jsme se nepoučili a historie se bude muset zopakovat.

J. Kanioková 8.7.2012 9:49

A jak chcete ty schopné vybírat? Kdo to bude dělat?

Jak se na nich všeholid shodne? Havlovina !

P. Kozelský 8.7.2012 11:00

Re: A jak chcete ty schopné vybírat? Kdo to bude dělat?

Ti kterým nejde ani o moc, ani o peníze, ale o odbornou prestiž. Ti tyto funkce mohou zastávat.

J. Kanioková 8.7.2012 14:38

A kdo je k tomu vybere, tu kómis ?

Si to představujete jak hurvínek válku...

J. Kombercová 8.7.2012 13:10

Re: A jak chcete ty schopné vybírat? Kdo to bude dělat?

Nejlepší argumet: To nejde.

:)

V. Vlach 8.7.2012 16:11

Re: A jak chcete ty schopné vybírat? Kdo to bude dělat?

Nejde - nebo-li NECHCE.

V. Vlach 8.7.2012 16:21

Re: A jak chcete ty schopné vybírat? Kdo to bude dělat?

Neptejte se, klid.....kdo čeká ten se dočká.

M. Bílý 8.7.2012 11:52

Vážený pane Kozelský (09:23) nelze Vám upřít zanícení pro zlepšení stavu našeho hospodářství a politické situace. V jednom s Vámi ale zásadně nemohu souhlasit, že totiž problémy lze řešit "na ulici". Souhlasím se stanoviskem paní Kaniokové.

P. Čech 8.7.2012 13:35

Re: Vážený pane Kozelský (09:23) nelze Vám upřít zanícení pro zlepšení stavu našeho hospodářství a politické situace. V jednom s Vámi ale zásadně nemohu souhlasit, že totiž problémy lze řešit "na ulici". Souhlasím se stanoviskem paní Kaniokové.

Podíváte-li se na světové dějiny, zjistíte, že pokud problémy nejsou řešeny z jakýchkoliv důvodů tam, kde řešeny býti mají, v   ž   d   y    jsou nakonec řešeny na ulici.Tam potom obvykle teče krev.

J. Kanioková 8.7.2012 14:40

To jako ti krvácející budou ty schopné vybírat?

V. Vlach 8.7.2012 16:20

Re: To jako ti krvácející budou ty schopné vybírat?

Myslím si že škodolibě paušalizujete a tímto se morálně diskreditujete.Nejste z Evropy?

V. Vlach 8.7.2012 16:17

Re: Vážený pane Kozelský (09:23) nelze Vám upřít zanícení pro zlepšení stavu našeho hospodářství a politické situace. V jednom s Vámi ale zásadně nemohu souhlasit, že totiž problémy lze řešit "na ulici". Souhlasím se stanoviskem paní Kaniokové.

Na ulici se ty problémy řeší především tehdy, kdy je nikdo nechce pustit dovnitř.

J. Kanioková 8.7.2012 16:22

A na čem by se, tak asi, mohli shodnout?

Když se neshodnou na tripartitě, kde mají odbory snad aspoň mírně solidní ekonomy?

O čem chcete jednat s "ulicí", která na ně bude řvát - odstupte (a to ještě v solidním stavu, jinak budou řvát to, co píší na diskusích?

Z. Rychlý 8.7.2012 13:35

Re: Ministři ?

Pane Kozelský, např. na ministerstvo financí je podle ulice nejlepším odborníkem právník Bohuš Socbotka.

Z. Rychlý 8.7.2012 14:03

Re: Ministři ?

Pane Kozelský, na otázku Kdo může řídit a spravovat např. ministerstvo vnitra znám jednu nefér odpověď:

Fízl.

B. Rybák 8.7.2012 17:34

Re: Ministři ?

Vám se jeví současné problémy podobné těm z roku 1989? To je ale Váš problém. K vítězství EU-socialismu, které by nakonec skončilo obdobou r. 1989 máme ještě naštěstí kus cesty a stále ještě máme šanci to zarazit.

V této zemi prakticky 50 let žádní politici nebyli a naším problémem je stále naprostý nedostatek politiků, tedy lidí kteří zvládají náročné politické řemeslo k němuž patří i velké umění vybrat si dobré a nikým nepodplacené odborníky (víte o nějakém?). Vztah veřejnosti k určité osobě je bohužel nejsnáze manipulovatelný (viz např. ministr Popíšil, J. Tošovský, V. Havel, V. Klaus, J. Fischer, P. Buzková...). "Naše" masmédia bohužel dost silně manipulují veřejnost dokonce i ve vztahu k politickým stranám.

Větší politický čurbes než by byla (nikde pokud vím neexistující) možnost odvolávat hlasem lidu jednotlivé politiky, si lze jen těžko představit.

M. Bílý 7.7.2012 23:05

K problému odborník / manažer v obecné rovině.

Pokud trváte na tom, že ministr musí být odborníkem pak se ptám: znáte odborníka ,který by mohl řídit ministerstvo průmyslu, do něhož patří (nebo může patřit): 1) Strojírenský průmysl, 2) Elektrotechnický průmysl, 3) Hutnictví železa a kovů. 4) Těžební průmysl 5) Elektroenergetika 6) Chemický průmysl, 7) Farmaceutický průmysl, 8) Průmysl stavebních hmot, 9) Potravinářský průmysl, 10) Oděvní průmysl, 11) Obuvnický průmysl, 12) Kožedělný průmysl, 13) Nábytkářský průmysl, 14) Papírenský a polygrafický průmysl... a našel by se jistě ještě nějaký. Já takového odborníka neznám. Dalo by se možná tomu požadavku vyhovět, ale pak těch ministerstev budete mít přes deset. To při volání po snížení počtu ministrestev je neprůchodné. Cesta je jediná: manažer.

P. Čech 8.7.2012 8:33

Re: K problému odborník / manažer v obecné rovině.

Pane Bílý, cesta je jiná. Vlastně jsou cesty dvě. Takové ministerstvo může řídit pouze ekonom a nebo, takové ministerstvo je třeba zrušit. Osobně se kloním ke druhé možnosti.Pro řízení těch několika státních podniků, které je možno zprivatizovat není nutná existence drhého ministerstva. Podniky v oborech, které jste vyjmenoval jsou vesměs v soukromých rukou a do jejich řízení státu nic není.

M. Bílý 8.7.2012 11:30

Dobrý den, pane Čechu (08:33). Já jsem se shora zabýval jen tím základním problémem, jeho základní rovinou. Vaše rozvinutí beru, ale dovolím si Vás doplnit.

 Vedoucí pracovník kdekoliv a tedy i ministr by se měl rámcově vyznat v probletice odborné, ekonomické, právní a dokonale by měl zvládat řízení. Určít obecně hloubku oné rámcovosti v jednotlivých vyjmenovaných oborech je zde na Neviditelném psu obtížné, či spíše nemožné. Vím ale, že když jsem šéfoval projektovému atelieru, musel jsem řešit jak problémy odborné, ekonomické, tak i právní. Z vlastní praxe také vím, že vysoká odbornost (jakoliv její základy jsou pro řízení nutné) je spíše na škodu, protože to člověka táhne od nadhledu k detailům. V problematice řízení je důležité zvládnout takové metody, které pracovní postup dokonale kontrolují (nachází-li se v té fázi, kde se nacházet má, aby výsledek byl k dispozici v požadovaném, či určeném termínu). Tady považuji za nejvhodnější používání síťových grafů (sestrojení grafu stačí, výpočet kritické cesty je obvykle zbytečný) a algoritmizaci vybraných problémů. Algoritmizaci jsem s úspěchem používal i v právní problamatice.

Jinak rušení ministerstev je to nejlepší co může kdo navrhmout, v tom s Vámi plně souhlasím, ale kde pak uplacírovat ty  tisíce pseudopracovníků

P. Čech 8.7.2012 13:32

Re: Dobrý den, pane Čechu (08:33). Já jsem se shora zabýval jen tím základním problémem, jeho základní rovinou. Vaše rozvinutí beru, ale dovolím si Vás doplnit.

Zde s vámi souhlasím a jsem tomu rád. Nejsme ve při. Dokone ani nepolemizuji s názorem, že ministr má být dobrý manažer. To dozajista být má. Říkám-li, že má být odborníkem, neznamená to, že ministr zdravotnitví musí být lékař či že ministr zemědělství musí být zemědělec, nebo ministr kultury umělec.Pod pojmem odborník vidím ve většině případů ekonoma, protože 90% "práce" všech ministerstev sestává z přesunování peněz z ministerstva financí na nižší články řízení. Jsou ovšem ministerstva, kde v jejich čele ekonom být musí. To je případ ministerstva financí. Dále jsou zde ministerstva, která přímo volají po svém zrušení bez náhrady.  Jsou to ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kultury, zemědělství, průmyslu a obchodu, místního rozvoje,zdravotnictví a dopravy. Kompetence a odpovědnost v těchto oblastech již totiž dávno patří a nebo by měla patřit do gescí Krajských úřadů.Jsem si vědom toho, že pokud by k tomu došlo, objevilo by se najednou v Praze 20 000 nezaměstnaných, zbytečných úředníků. Praha by rázem neměla 0,5% nezaměstnanost, ale takovou, jaká je obvyklá jinde ve státě. Mnoho lidí by se muselo opravdu rekvalifikovat na potřebnou práci. A o tom to celé je.

Z. Rychlý 8.7.2012 13:46

Re: Dobrý den, pane Čechu (08:33). Já jsem se shora zabýval jen tím základním problémem, jeho základní rovinou. Vaše rozvinutí beru, ale dovolím si Vás doplnit.

Na většině technických vysokých škol je semestr podnikové ekonomie a to podle mě úplně stačí k pochopení vztahů. Z řídící praxe vím, že důležité je alespoň nějaké právní minimum z obchodního zákoníku a ohledně možných typů uzavíraných  smluv.

Co je naprosto nezbytné, je hojné uplatňování selského rozumu. Ten ovšem v Česku dostává těžce na zadek. Přitom na odhalení tunelu úplně stačí.

P. Čech 8.7.2012 13:58

Re: Dobrý den, pane Čechu (08:33). Já jsem se shora zabýval jen tím základním problémem, jeho základní rovinou. Vaše rozvinutí beru, ale dovolím si Vás doplnit.

Pane Rychlý, jsem absolventem takové vysoké školy a takového jednoho semestru podnikové ekonomie. To, co se v tom semestru přednášelo stačí tak akorát k řízení obchodu s potravinami a to ještě velmi malého obchodu. Jinak na vysvětlenou, ministři tunely neodhalují, oni je sami vytvářejí, ev. se na jejich vytváření podílejí. největší tunel po roce 1989 vytvořil svou prací tehdejší ministr financí - Václav klaus.

J. Kanioková 8.7.2012 14:42

Podle sebe, soudím tebe...

Z. Rychlý 8.7.2012 19:42

Re: Dobrý den, pane Čechu (08:33). Já jsem se shora zabýval jen tím základním problémem, jeho základní rovinou. Vaše rozvinutí beru, ale dovolím si Vás doplnit.

Nevím, co učili Vás, ale mě to k orientaci v životě a praxi docela stačilo, umět trochu účetnictví taky není k zahození a hlavně rozumět klasickým výkazům. Ani ministr financí nakonec nemusi znát např. metody analýzy selektivních vzorků - na to tam má specialisty. Souhlasím s Vámi v tom, že ministr je vybraná vhodná politická osoba (pokud má manažerské zkušenosti - dobře) a to sice s primárním zadáním  - vytvářet penězovod k politické straně, kterou reprezentuje. Tento penězovod se dá ovšem i bez vysoké školy docela lehce "zaříznout". Jelikož to ale dělají levicové i pravicové strany bez rozdílu a jsou ochotny vytvářet prapodivné koalice/opozice - v důsledku toho pak chybí "politická vůle" ke změně. K ještě horším výsledkům už by pak vedla "přímá demokracie" českého typu, kde by už docela zmizela i ta vágní zodpovědnost stranických kandidátů. V té už bychom volili jen dacany s nejlepší PR agenturou v zádech, a v parlamentu bychom sledovali jen vytváření nepsaných ad hoc koalic a opozic podle momentální potřeby toho kterého "přímo" voleného dacana. A za čtyři roky bychom se mu těžce pomstili nezvolením,  a zvolili jiného "přímého" dacana. Děkuji pěknš.

M. Bílý 7.7.2012 18:28

Ještě k problému MINISTR ODBORNÍK versus MINISTR MANAŽER.

Pan Boleslav (níže 07.07.  12:21) napsal: "Původní vzdělání příslušného ministra je dle mého názoru vedlejší, i když ekonomické je možná obecně pro řízení větší organizace lepší než řada jiných. Důležité je aby byl ministr schopný manažer a uměl si vybrat správné odborníky jako poradce." Na to odpověděl razantně pan Švik (níže 07.07.  13:10: "Ano tuhle stupiditu slýcháme často..." zcela v duchu hojně rozšířeného názoru, shrnutého do výkřiku neurologa a filosofa: "Zbavme se goebbelsovsky opakované fikce, že ministrem má být manažer." (MUDr. PhDr. Jan Payne 20.06.2012 v článku na Neviditelném psu: Peníze nejsou třeba). Protože mám jakési zkušenosti z řízení, nikoliv ministrestva (ale to není důležité, protože obecné zásady řízení jsou platné pro všechny organizace) dovolím si je uvést.

Můj otec byl podnikatel (sice menší elektrotechnická továrna,ale jedna z pěti v kontinentální Evropě) a od mládí mi postupně objasňoval chod podniku a následně pověřoval nejrůznějšími úkoly (dodnes se podivuji jeho odvaze). Tak jsem se postupně seznámil se všemi činnostmi v podniku. Ale ani o jedné jsem nemohl říci, že jsem v nich odborník, prostě proto, že bych se jimi (kdybych je měl tehdy vykonávat jako svou profesi) neuživil. Tato znalostní úroveň plně postačovala k tomu, abych otce, když dlouhodoběji onemocněl a nemohl podnik řídit, plně zastoupil. Bylo mi 20 let. Každý týden muselo být na výplaty dělníkům a každý měsíc na platy úředníkům. Úhrada faktur dodavatelům byla též samozřejmostí. Víc snad není třeba zdůrazňovat. Tak to šlo půl roku, než se otec vrátil k šéfovskému stolu. Byly mi dopřány ještě dva roky s ním spolupracovat. Pak přišli bolševici a všechno rozmetali a zničili.

Termín manažer tehdy nebyl běžný, ale že by šlo v mém případě o goebbelsovskou fikci...? To snad ne!

Protože mi zde bývá už jen něco přes sto znaků,musím končit, ale pokusím se později k pojednávanému problému ještě něco (z dalšího mého životaběhu) podotknout.

J. Kanioková 8.7.2012 9:46

Pane Bílý, bezvýhradný souhlas...!

Tomuto faktu může odporovat jen remcal, který si nikdy nezkusil, že řídit firmu, vlastně i jen část, efektivně nemůže dělat "hodný" člověk. S utopickými vizemi, se silným sociálním cítěním, s ochotou naslouchat každému, s nedostatkem odvahy jít i do konfliktu či v určitý okamžik rázně ukončit teoretizování a rozhodnout - bude to takto.

Manažérská práce je spíš umět se obklopit těmi, kteří umí perfektně zhodnotit svůj úsek, a na těchto podkladech se pak tvoří strategie. K tomu musí být určitý talent, dostat z podřízených maximální úsilí.

Taky jsem do toho kdysi spadla a šéfovala i bývalým kolegům, to bylo nepříjemností až běda. Zuřili, že jim vidím do karet se vším, co dřív zneužívali a nebo dělali chyby.

Nečas je mé obrovské zklamání. A říkat jim pravicová vláda je k smíchu. Schválit stejnou koninu, která se už projevila jako obrovská chyba... Klaus musí šílet..

Z. Rychlý 8.7.2012 13:33

Re: Pane Bílý, bezvýhradný souhlas...!

Paní Kanioková, pro pobavení nový termín.

Kdysi jeden můj příbuzný v malé privatizaci spolu s náměstky koupili firmu. Vedli to bědně, od desíti k pěti, ale to je vedlejší. Když jsem mu říkal, jak může být takovým velkým kapitalistou (800 zam.), vždyť se jeho otec, zanícený komunista musí obracet v hrobě ?

Pravil: Já jsem kapitalista s komunistickým srdcem. :-)))

J. Kanioková 8.7.2012 14:45

Tak.... a mám kafe v klábosnici... skvělé..

P. Čech 8.7.2012 13:53

Re: Pane Bílý, bezvýhradný souhlas...!

Také máte dozajista pravdu, ale ono to tak nefunguje. Žádný ministr nemá právo se obklopit těmi, jak říkáte. Do funkcí náměstků ministrů kecají politické strany a názor konkrétního ministra je nezajímá. nezajímá to ani stranu, ze které onen ministr je. Obsazování funkcí vedoucích odborů na ministerstvech je také (nikoliv oficielně) věcí politických stran. Nastíním vám hypotetickou situaci. Ministerstvo řídí ministr - člen ODS. Obsazuje se zde funkce vedoucího odboru investic a do výběrového řízení se hlásí ekonom (bezpartijní), akademický malíř (člen ODS), právník (člen neparlamentní strany). Kdo myslíte, že výběrové řízení vyhraje? Samozřejmě akademický malíř - člen ODS. A tak je to všude, stejně jako před rokem 1989. Takto řídili stát komunisti a stejným způsobem jej řídí ODS, ČSSD, VV, KDUČSL,SZ či jakákoliv jiná strana. Zakopaný pes není v některé z demokratických mocí (zákonodárné, výkonné či soudní), ale v další moci, která v ČR je těmto demokratickým mocím nadřízena a zcela je ovládá. Je to moc politických stran. A o tom to je.

J. Kanioková 8.7.2012 14:52

Vedoucím odboru investic může udělat akademického malíře jen blb...

Jo, s většinovým volebním zákonem naprostý souhlas, protože ty prťavé strany pak vždycky vydírají..