18.5.2024 | Svátek má Nataša


EKONOMIKA: Otesánek ČEZ chce stále víc

9.5.2007

Hlavní dodavatel elektřiny v Česku, společnost ČEZ, nedávno oznámil, že v příštím roce stoupnou velkoobchodní ceny elektřiny až o 24 procent. Elektrická energie v Česku tak bude stát téměř stejně jako v Německu. Jaké jsou důvody tohoto nárůstu cen? A jak by se mu dalo zabránit?

Důvodem zdražení je oddalování výstavby dalších jaderných elektráren, jejichž produkce by nasytila poptávku. Kvůli tomu vzniká umělý tlak na cenu elektřiny.

Plány na stavbu nových jaderných bloků stojí, protože je odmítá vládní Strana zelených. Vlády, ve kterých jsou přítomny ekologické strany, mají obecně jen velmi omezenou schopnost dělat v oblasti elektrické energie takovou politiku, která by přiměřeným posilováním nabídky na trhu vedla ke snižování cen a která by zároveň dávala dobrý základ pro energetickou soběstačnost i v budoucnu. Tak je to v celé Evropě.

To, že výrobcům energie tahle politika vyhovuje, je zřejmé a nelze vyloučit, že si zelené tak trochu sami pěstují.

Myšlenka, že do prostředí, ve kterém byla uměle politickým rozhodnutím vytvořena situace potenciálního nedostatku elektřiny, bude zaveden tržní princip prostřednictvím budoucího prodeje celé produkce elektrické energie na burze, jak se nyní chystá, je dokonale chybná. Taková situace může vyhovovat jen monopolnímu výrobci, který ví, že jeho zboží není dost k uspokojení poptávky a že cena dál poroste.

Není divu, že pak sebevědomí manažerů firmy také roste. To, co předvedlo vedení ČEZ nedávno ohlášením zdražení silové elektřiny o 24 procent, je právě jednou takovou ukázkou bezprecedentní exhibice sebejistoty manažerů státem vlastněné společnosti a jde až za hranici zdravého rozumu.

Nyní je prý na pořadu dne srovnání cen s Německem, kde již došlo k významnému prohloubení nedostatku zdrojů elektřiny. Ten Němci řeší rozsáhlým dovozem, mimo jiné od nás. Na naše území tedy dopadají všechny nevýhody spojené s výrobou elektrické energie a za odměnu je její cena pro naše občany stejná jako v sousedním Německu, kde si výrobu energie z politických důvodů omezili.

Stát by měl podnikat nějaké konkrétní kroky k zastavení tohoto vývoje, a ne jen prostřednictvím ministra průmyslu Martina Římana vzkazovat manažerům ČEZ, že měli raději mlčet, než aby ohlašovali růst cen o čtvrtinu.

Odměny za vyšší ceny Je zcela na místě vyzvat premiéra Mirka Topolánka, aby zasáhl a zjednal nápravu ve věci, která poškozuje ODS, a aby tak učinil přítrž pomluvám a drbům, že stát neovládá ČEZ, ale že ČEZ ovládá stát a všechny politické strany.

Je opravdu zvláštní, že žádná strana nemá energetickou politiku jako svou prioritu a samo vládní prohlášeni je v této otázce sepsáno tak, jako by ho diktovala chytrá horákyně. ČSSD je plně ve vleku svých manažerů v ČEZ a vysoká cena energie spojovaná s Toplánkovou vládou jí možná vyhovuje. Zelení mluví o své ekologické daňové reformě jako o vlajkové lodi své strany. Ta však cenu elektrické energie také zvýší.

Média neinformují dostatečně o tom, co je v pozadí zdražení elektřiny. Mám na mysli nemorální motivační program pro manažery státem ovládaného ČEZ, který má jediné hledisko, a tím je cena akcií, která se odvíjí především od růstu cen elektřiny. Čím dražší tedy bude elektřina, tím větší odměny připadnou vedení ČEZ.

Vláda vedená ODS toto musí změnit, jinak ani připravený batoh reforem nebude mít pro občany a stát žádný smysl. Nebudeme schopni vysvětlit občanům žádným způsobem důvody k úsporám, které mohou být nepříjemné a nepopulární, když na účtech ČEZ leží přes sto třicet miliard nerozděleného zisku z předchozích období a nic nenasvědčuje tomu, že by tenhle otesánek už měl dost.

MfD, 2.5.2007

Autor je poslanec ODS

Aleš Rádl