2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
kdokoli 9.5.2007 21:05

nerovnováha na trhu

Autor správně identifikuje příčinu cenového růstu - působení netržních sil v elektroenergetice. Bohužel, výstavba elektráren je v Evropském měřítku blokována ze zištných či ideologických důvodů. ČEZ to nevytrhne, to by musel postavit asi tak 20 bloků EPR-1600, aby to s cenou pohnulo. ČEZ je povinen nabízet elektřinu na burze, kde ji skoupí obchodníci a obratem ruky prodají do Německa. Proto by ČEZ byl trestuhodně hloupý, kdyby to nedělal sám. 130 miliard jsou peníze tak na 2 bloky  jaderných elektráren, tedy nic moc. Největší hloupost by bylo je rozházet na něco jiného, než na výstavbu. Poděkujte Bursíkovi.

zdeněk 9.5.2007 23:32

Re: nerovnováha na trhu

". ČEZ je povinen nabízet elektřinu na burze, kde ji skoupí obchodníci a obratem ruky prodají do Německa."

Tohle je přesně důvod proč se zdražuje. Zavést jiný systém, monopolní a státní a tento problém by se vyřešil. Zbohatne na tom v současné době pouze hrstka překupníků kteří platí liberalistické články v TV a v tisku...

vita 11.5.2007 11:22

Re: Re: nerovnováha na trhu

Výborně.

Takže socialismus. Pevně doufám, že jste nevolil stranu pana poněkud desorientovaného poslance.

Stanislav 10.5.2007 0:42

Re: nerovnováha na trhu

Ani proti těm 20 blokům bych nic neměl ... a věřím tomu, že by na ně ČEZu móóóc rády banky půjčily. A pokud se můžu přimluvit, tak bych stavěl někde u Dolního Dvořiště ... ;-)

mondeo 10.5.2007 18:01

Re: Re: nerovnováha na trhu

Ještě by jsem zarazil vyplácení takových prachů pro vedení ČEZ,odkdy se vyplácí odměny za okrádání vlastního národa!!!Ale s tím stavěním u D.Dvořiště souhlasím,místa je tam dost a nemuselo by jich být 20 i 10 by stačilo ;-D.